A holland töltött fánk - Oliebollen

Zanza!

fank_oliebollenNem kimondani kell a nevét, hanem egy nagyot harapni ebbe az isteni fánkféleségbe! Tartalmas eledel, és nagyon jó alap egy kis (vagy nagy) italozáshoz is. Ezután már próbálkozhatunk a fánk nevének kiejtésével is!

cikk-tipus-recept

Szuper ebédet készíthetsz a hétvégére, nem kell hozzá más csak egy kellemes leves és ez a holland fánkkülönlegesség. Ezt a fánkot egyébként a hollandok szilveszterkor készítik.

Hozzávalók:

1 savanykás alma hámozva, apró kockákra vágva
1 citrom vagy narancs reszelt héja
15 dkg mazsola langyos vízbe áztatva
0,5 l tej
7 g szárított élesztő (vagy 2 dkg friss)
1 tk. cukor
50 dkg liszt
5 dkg kandírozott citrom- vagy narancshéj
1 tk. só
1 tk. fahéj
olaj a sütéshez
fahéjas porcukor a szóráshoz


1 dl langyos tejben keverd el a cukrot és az élesztőt.

A lisztet szitáld egy tálba, a közepébe készíts mélyedést. Tedd bele a sót, a fahéjat és a felfuttatott élesztőt. Add hozzá a többi tejet is és kézi mixerrel alaposan dolgozd ki. Keverd bele a lecsepegtetett mazsolát, almát, kandírozott narancsot, reszelt narancshéjat. Takard le és hagyd pihenni egy órán át.

Egy nagyobb fazékba önts 2-3 ujjnyi vastagon olajat és melegítsd kb.180 fokra. A lágy tésztából  két kanál segítségével  szaggass gombócokat, tedd az olajba, majd süsd szép aranyszínűre. Ha megsült, szedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajtól megszabadulj. Fahéjas porcukorral meghintve tálald.

Blogmustra