GASZTRO

Mártonnapra: Libacomb fügével, furminttal

2009. november 11., szerda 12:20

libacombősz/ünnep/liba Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog! Sokan nem szoktak libát készíteni, mert azt mondják, hogy drága. Nos, a liba valóban drágább mint a csirke, de sokkal nemesebb hús annál, ezért ünnepi étel ez a javából. Legalább egyszer egy évben kötelező!

cikk-tipus-recept

Mondhatnám azt is, hogy férfiasabb a liba a csirkénél, és még férfiasabb a kacsa a libánál, de most Márton nap van, maradjunk a libánál! Általában tartalmasabb ételek készíthetőek belőle, úgyhogy megéri azt a plusz költséget, amivel a vásárlása jár.

Barátnőm, aki vegetáriánus, a szaftjának nem tud ellenállni, és úgy szereti enni, hogy közben gyönyörködhet egy combban, majd vacsora végén boldogan tudathatja mindenkivel, hogy mekkora akaratbajnok ő! Szerintem jobban járna, ha feladná a küzdelmet, de így legalább több comb marad nekünk.

Inni száraz borokat szeretek, de főzésre gyakran használok édes Tokaji borokat. Ez biztosan családi örökség nálam, de ha rossz kedvem van, akkor imádok beleszagolni egy pohár szamorodniba, vagy furmintba, még akkor is, ha nem kóstolok bele.
 

Hozzávalók:

• 6 libacomb
• 3 nagy szál sárgarépa
• 3 fej hagyma
• 0,5 dl olaj (ha nagyon kövér a libacomb, akkor kevesebb is elég)
• 2 csomag szárított mini füge
• 5 dkg mazsola
• 3 dl édes, késői szüretelésű furmint, vagy szamorodni
• 1 nagy csokor petrezselyem
• só, bors
• 2 babérlevél
• 2 kk borókabogyó


A combokat bedörzsölöm sóval, majd borssal is. Vastag falú serpenyőben az olajon fél perc alatt megpirítom mindkét oldalát. Kiszedem őket, és amíg a hagymát dinsztelem, félreteszem. Mikor a hagyma megfonnyadt visszarakom a combokat, felöntöm a borral, fűszerezem, és beleteszem a fügéket is és a hosszú csíkokra reszelt sárgarépa felét is. Alacsony lángon párolom, néha megkevergetve, nehogy lekapjon. Az elpárolgott bort vízzel, esetleg borral pótolom. Mikor a comb annyira megpuhult, hogy szinte leesik a csontról, akkor teszem bele a petrezselyemzöldet és a sárgarépa másik felét. Az asztalnál aki kedveli a csípőset, megszórhatja egy kis chilivel.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta