GASZTRO

Makarska, fokhagymás-olívás pizza

2009. április 28., kedd 14:01

gasztro_akcioban
A laikus szakácsot szétküldtük a nagyvilágba, hogy hozzon tuti tippeket. Makarskán futott bele a fokhagymás-olívásba…

A laikus szakács beszivárog mindenhova.
Étlapokat tanulmányoz kihalt mellékutcákban.
Elmegy a végsőkig. Rendel és fogyaszt.

makarskaAz 1700 méteres Biakovo annyira lenyűgözően és megfellebezhetetlenül magasodik Makarska fölé, hogy a hatalmas hegy és a tenger közé szorult ember megérzi korlátait, és óhatatlanul elkezd az egyszerűségre törekedni. Ezt a szerény főhajtást az istenek olyan ajándékokkal honorálják, mint a fokhagymás-olívás pizza. Nem kérünk sokat, de mindent megkapunk.

Mi speciel egy nagy eső kíséretében kaptuk, csak a terasz ernyője alatt volt menekvés, és addig nem is állt el, amíg el nem fogyasztottuk a fokhagymás-olívást. De ez egy másik sztori (mindenesetre jól példázza, hogy amikor az embernek az a sorsa, hogy fokhagymás-olívást egyen, akkor fokhagymás-olívást fog enni).

A fokhagymás-olívás összehozásáért valószínűleg soha nem erőltették meg magukat túlzottan a helyiek. Az olíva ugye adott, kell egy kis fokhagyma meg némi zöldfűszer – oregánó, bazsalikom…– csupa olyasmi, ami errefelé szabadon nő az út mentén. Vagy legalábbis egykor, most meg kapni.

A fokhagymás-olívást egyszerűen elkészítheted otthon is. Vedd elő a pizzaalapreceptet, de nehogy csak úgy nekibuzdulj, mert egy részére nem lesz szükség. A paradicsomos szósz ezúttal elmarad. Helyette keverj össze olívaolajat apróra szecskázott fokhagymával és bazsalikommal. Kend rá a kinyújtott pizzatésztára, szórd meg bőven fekete olajbogyóval, és dobd a sütőbe. Amikor kijött, morzsolhatod az oregánót a gőzbe, a maradék olívás-fokhagymás szósszal meg lehet kenegetni a szeleteket.

Esetleg megfejelheted egy pohár borral (hogy milyennel, azon rugózzanak a férfimagazinok, mindenesetre legyen fincsi). Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, egy kis sajtot is ráreszelhetsz sütés előtt – de igazából kár turbózni. Kóstold meg és ismételd el: nem kértünk sokat, és mindent megkaptunk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta