Hidegebb napok, forró levesek

Zanza!

poreleves

ősz/forró/leves

Amikor már nem szép aranysárga az ősz, hanem szürke és hideg, jön el a pillanat, amikor varázsolni lehet a konyhában – ilyen időben egy jó forró leves csodát tesz és ez egészen tavaszig így lesz.

cikk-tipus-recept

Mi magyarok leveses nemzet vagyunk. Az éttermek étlapján sokkal több leves szerepel mint sok más országban – sajnos ezek nem mindig a legizgalmasabbak közül kerülnek ki, de ez most nem ide tartozik. A lényeg, hogy szeretjük a levest! A napokban hagyjuk, hogy ez a szerelem elcsábítson minket és forróbbnál forróbb levesek elkészítésére bíztatunk titeket, a meteorológusok szerint jön a hideg, nem árt felkészülni.


Első levesünk hihetetlenül krémes és sima, pedig egyetlen csepp tej vagy tejszín sem került bele. A tetejére kanalazhatsz egy kevés tejfölt, ha nagyon szeretnél, de hidd el, anélkül is nagyon finom!

Zöldfűszeres póréhagymaleves

• 3 szál póréhagyma
• 2 nagy krumpli
• 3 babérlevél
• 1 kb. 10 cm-es ágacska kakukkfű
• 1 kb. 5 cm-es ágacska borsfű
• kb. 2 l zöldségalaplé
• 2 ek olíva olaj
• 2 ek vaj
• só
• őrölt fehér bors


A póréhagyma fehér és világoszöld részeit tisztítsd meg és vágd egyforma darabokra, majd tedd ugyenezt a krumplival.

Az olajat és a vajat hevítsd felegy közepes lábosban, tedd bele a zöldfűszereket és egy kicsit pirítsd őket, hogy aromájukat kiengedjék, vigyázva, hogy ne égjenek meg. Vedd vissza a lángot, tedd a lábosba a hagymát és a krumplit és párold félpuhára. Öntsd fel az alaplé 3/4-ével és főzd egészen puhára.

Amikor kész a zöldfűszereket szedd ki és a levest turmixgépben pürésítsd. Tedd vissza a lábosba, sózd, borsozd, ha kell adj hozzá még egy kis alaplevet, hogy ne legyen túl sűrű. Kapcsolj alá, amíg egyet rottyan és tálald tűzforrón.

Blogmustra