Fokhagymás-olívás spenót (alaprecept)

Zanza!

spenotalapreceptspenót/vega
Ezt az alapreceptet használhatod bármilyen spenótos töltelék elkészítéséhez – így, önmagában vagy kicsit felturbózva. Ha legközelebb lasagnét készítesz, tegyél bele egy réteget ebből a spenótból, nem fogod megbánni!


Alaprecept (4 személyre)

• 1 kg spenót
• 4-5 gerezd fokhagyma
• 4 ek olívaolaj
• víz
• só
• ízlés szerint fehér bors, szerecsendió


Egy nagy lábosban forralj vizet, amikor felforrt, tegyél bele 1 púpozott tk sót. Várd meg, amíg a víz újra bugyogni kezd, és tedd bele a többször alaposan átmosott, megtisztított spenótleveleket. Éppen csak addig forrald, amíg a levelek összeesnek, de még megtartják élénkzöld színüket – ez kb. 1 perc. Szűrővel szedd ki a forró vízből, és azonnal tedd jéghideg vízzel teli tálba. Ha lehűlt, szedd ki a leveleket, és nyomkodd ki belőlük a vizet.

Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, dobd rá a vékony szeletekre vágott fokhagymát és a spenótleveleket. Ízlés szerint mehet rá egy kis só, frissen őrölt fehér bors vagy szerecsendió is. Pirítsd 1-2 percig, és azonnal tálald. Ha egyéb felhasználásra kerül, hagyd kihűlni, majd tedd a hűtőbe.

 

Spenótos hét a Gasztróban

Blogmustra