Nyelj aranyat: a világ 5 legdrágább desszertje

Ha rongyrázásról van szó, akkor a desszertek sem maradhatnak ki: az egyszerű cukor, liszt és csokoládé mellett ezek elkészítéséhez arany és gyémánt is szükségeltetik.

A Luxpresso összegyűjtötte a világ 5 legexkluzívabb nyalánkságát. Íme:

Gyémántos gyümölcstorta

A japán cukrászmester Jeong Hong-jong művét 2005-ből azóta sem tudták überelni: ezt a tortát gyémántokkal díszítették és potom 1,65 millió dollárba kerül. A kísérletezés 6 hónapig tartott, a végleges műremekhez pedig 1 hónapra volt szükség. 223 kő ragyog rajta, így ez a világ legeslegdrágább süteménye. Hogy mennyire volt finom ennyi állás után, nem tudni.

Arnaud eprei

Alig marad le az első helyről ez a desszert, amit szintén egyszeri alkalommal lehetett megrendelni a New Orleans francia negyedében található Arnaud étteremben. Hogy mi került 1,4 millió dollárba egy mentával és tejszínhabbal felszolgált tálka epren? Hát az, hogy az eprek között ott csücsült egy 4,7 karátos rózsaszín gyémánt gyűrű, ami egykor Sir Ernest Cassel brit királyi tanácsos tulajdona volt. A legfinomabb portóit pedig fehér kesztyűs pincérek töltötték hozzá egy X. Károly korabeli kristályüvegből.

Platinatorta

A harmadik dobogós szintén egy japán cukrász, Nobue Ikara műve, ami egy esküvőre készült. Az egyszerű, fehér cukormázzal bevont emeletes tortát drága nyakláncokkal, medálokkal és ehető platinapelyhekkel ékesítették. A mester ezzel szerette volna a platina ékszerek viselésére buzdítani a japán nőket. Ezt 2007-ben mutatták be egy kiállításon és "csak" 130 ezer dollár volt az ára.

Haute chocolat

A New York-i Serendipidity 3 étterem 25 ezer dollárért kínálja exkluzív forró csokiját. Az ital 28 féle kakaó keverékéből készül, és 5 grammnyi 23 karátos, ehető aranyat is tartalmaz. A kehely belsejét, amiben felszolgálják 18 karátos ehető arannyal bélelték ki, az alját pedig egy gyémántokkal kirakott karkötő fogja körbe. A forrócsokit tejszínhabbal és szarvasgomba-forgáccsal szolgálják fel.

A cölöphalász bűnös élvezete

Ezt az édességet a Srí Lanka-i The Fortress nevű étteremben alkották. Alapja egy olasz Cassata, amit aranylevéllel és ír whisky krémmel, mangó és gránátalma kompóttal, illetve pezsgős Zabaglione krémmel készítenek. A 14500 dolláros desszertet egy cölöpön mászó halász csokiszobrocskájával egészítették ki. A halász alatt egy 80 karátos akvamarin kő található. Az étterem ezzel tiszteleg a Srí Lankán elterjedt halászati módszernek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek