Mások miniszoknyában, én meg utálom magam- Nyári depresszió

Forró homok, tűző nap, legális láblógatás és a nélkülözhetetlen vízpart, röviden nyár. Egy évszak, ami legtöbbünknek a szabadságot, a pihenést, a nyaralást jelenti. Vannak azonban olyanok, akik számára a nyár örömök helyett megpróbáltatást és tartós lehangoltságot hoz, de akár súlyos depresszióba is süllyedhetnek.

Nyári depresszió létezik

Michael Grözinger, az Aacheni Pszichiátriai Klinika orvosa szerint ugyanis a lelki zavarok nem csak hogy évszakokhoz kötődhetnek, de például nyaranta rendszerszerűen kiújulhatnak. Ezt a jelenséget a tudományos irodalom nyári depresszió néven írja le, amely azért sokkal ritkábban fordul elő, mint a téli depresszió.

Utóbbinak biológiai magyarázata a fényhiány, s ebből kifolyólag a D-vitaminhiány. A hosszabb éjszakák és a sötétség néhány ember agyi anyagcseréjét megváltoztatja. Míg ennek következménye lehet a kedvetlenség, a levertség vagy súlyosabb esetben depresszió, addig a nyári depresszió legjellegzetesebb tünete a kimerültség, az álmatlanság és a belső nyugtalanság. A nyári hangulatesésnél általában nem jelentkeznek a téli depresszióra jellemző oly jellemző kísérő tünetek, mint a nagy étvágy, vagy az aluszékonyság.

Rosszul van attól, hogy más jól érzi magát

Fotó: Funkdooby
Fotó: Funkdooby

Grönziger szerint a nyári depresszió hátterében nincs semmilyen biológiai magyarázat. Egy pszichológiai momentum azonban sokaknál megfigyelhető: azon, aki lelkileg egyébként is rosszul érzi magát, hamarabb és egyre jobban elhatalmasodik ez az érzés, ha azt látja, hogy a környezetében lévő embereknek egyre jobb kedvük van. Aztán persze nem jelentéktelen dolog az érzés kialakulásában, hogy sok nő nyáron szembesül igazán azzal, amikor több réteg ruha is lekerül róla, hogy valójában mennyire elégedetlen alakjával. Ezért strandra, nyilvános helyre nem jár, és amíg mások miniszoknyát hordanak, ő inkább gondosan elrejti testét. Az ilyen és ehhez hasonló érzésekhez ráadásul még egy jókora adag bűntudat is társul.

A nyári depresszió is gyógyítható

Ugyanakkor azt feltételezik, hogy a depresszió kialakulásáért egyrészt agyi anyagcsere-folyamatok felelősek: a szerotonin és noradrenalin egyensúly felborulása, másrészt a válsághelyzetek és az olyan események is szerepet játszanak a kialakulásában, ami egyébként a lelkileg egészséges embereknek örömöt jelentene, mint például terhesség vagy egy sikeres vizsga.

A tapasztalatok szerint a tünetek a nyár végére és az ősz beálltával általában enyhülnek vagy teljesen megszűnnek. Ezért Grözinger doktor tanácsa mindössze annyi, hogy az erre hajlamos emberek kerüljék a nagy hőséget. Ezen túl azonban azt is érdemes tudni, hogy a nyári depressziót a többi depressziótípushoz hasonlóan kezelik. A pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés sokaknak segített már kigyógyulni ebből az érzésből.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek