KEDVENCEK

Tisztelet a főtehénnek

2009. november 19., csütörtök 10:55

elephant-tombElefántékhoz nem könnyű bevágódni: az állatkertekben az egyik legnehezebb gondozói feladat az ormányosok megnyerése.

cikk-tious-rovid

 

A rendkívül intelligens, matriarchális csoportban élő állatok kegyibe méreteik miatt rendkívül fontos beférkőzni. Őket ugyanis aligha lehet bármire is rávenni, amit nem akarnak. Az ormányosok nem fogadnak el akárkit gondozójuknak, ki kell vívni szemükben a „főtehénnek” járó tiszteletet. 

Az állatok minden rezdülését ismerni kell, hiszen háromtonnás kedvencekről van szó. Az ázsiai elefántok szelídebbek afrikai rokonaiknál Velük közvetlen kapcsolatot lehet teremteni. A vadabb afrikai elefántoknál jobban kell vigyázni. Ezért esetükben mindig rács választja el a gondozót az ormányostól. 

Nem könnyű tehát megnyerni őket, de ha sikerül, akkor már készségesen és vezényszóra fölemelik a lábukat, kinyújtják ormányukat a rácson, vagy nagyra tátják a szájukat, ami később az orvosi vizsgálatok miatt fontos. Európában mindössze tíz állatkert tart egyszerre afrikai és ázsiai elefántokat. Hazánkban egyedül a nyíregyházi. 

A Nyíregyházi Állatpark nemrégiben az európai fajmegmentési program keretében három, a legszebb hölgykorban lévő ázsiai elefánttal bővült. Ezzel a Sóstó Zoo dicsekedhet Magyarország legnagyobb elefánt- és vastagbőrű gyűjteményével. 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta