KEDVENCEK

Megőrültél, százezret nászajándékba?!?

2009. június 19., péntek 19:52

naszajandekElképesztő, mennyi felfordulás van egy esküvővel! Kezdődik ugyebár a hol kérdéssel. Aztán folytatódik azzal, hogy kit hívj meg, hogy hova ültesd őket, mert a Kiss bácsi a Nagy néni mellett önmagában is felérne egy jól szituált harci helyzettel, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi legyen a nászajándékokkal. Kérhetünk- e pénzt – mennyit és hogyan?Fordítsuk figyelmünk az utolsó kérdésre. Mert az esküvő sokba kerül. Nagyon sokba. Különösen városban. Falun a menyegző lebonyolításának pontos szokásrendje, kottája, résztvevői, szereplői vannak. Főzőasszonyok gondoskodnak a cateringről, rokonok adják össze a kaját, van, aki süt, mások felszolgálnak, megint mások mosogatnak, a munkamegosztás pontos rend szerint zajlik. Miként azt is a szokás dönti el, hogy a rokonsági fok melyik szintjén milyen ajándékot illik venni, és mennyit kell a menyasszony táncoltatásáért fizetni. Városban zűrösebb, bizonytalanabb és drágább a dolog. Igaz, ma már vannak profi esküvőszervezők, akik a házasulandók pénztárcája szerint szervezik és bonyolítják az esküvőt. Ők aztán szépen elmondják, hogy szokták mások.

Nászajándéktrendek

Sokat változott a világ. Valamikor az esküvő célja az volt, hogy az ifjú pár Isten színe előtt örök hűséget fogadjon. A lakodalom célja azonban közel sem volt ilyen magasztos, hanem meglehetősen prózai és gazdasági. A lakodalmat a szülők és a rokonság dobta össze azért, hogy a meghívottak által vásárolt nászajándék, általában az életkezdéshez szükséges bútorok és konyhai eszközök, valamint a menyasszonytáncból összegyűlő cash segítse az ifjú párt az életkezdésben. Az ajándékokat nem a menyegzőn, hanem pár nappal korábban küldték el a lányos háznak, kifejezvén ezzel, hogy elfogadják az esküvői meghívást. A mások esküvőjére elköltött pénz tulajdonképpen egyfajta kölcsön volt, hiszen a saját esküvőjén, a lánya/fia esküvőjén mindenki annyit kapott vissza, amennyit ő adott korábban. A pénz körbejárt. A lakodalomnak ez a gazdasági szerepe részben megváltozott. Az ifjú pár aligha várja el, hogy Náncsi nénje tükrös, dupla paplannal, Feri bátyja meg hálószobabútorral kedveskedjen. A „na de akkor mi legyen?” kezdetű kérdés megoldása az ajándéklista, amelyet ma már áruházakban is le lehet adni, sőt egyre gyakrabban az interneten keresztül is fel lehet iratkozni rá. A legdrágább darabok esetében akár többen is összedobhatják a pénzt. Az ajándéklistát a fiatalok állítják össze, annak megfelelően, hogy mi is hiányzik még a háztartásukból, a listáról ki-ki saját pénztárcájának megfelelően választ.

Akkor most eladó a menyasszony, vagy sem?

Vannak jól szituált fiatal párok elegáns pasztellszínekben, finom, halk muzsikával kísért lagzik, ahol a fiatalok úgy gondolják, hogy a menyasszonytánc szokása megalázó. A menyasszony nem eladó. Pénzt gyűjteni pedig nem illik. A legtöbb lagziban azonban még ma is – városban is – tartják a lakodalmas koreográfiát. Az ifjú asszony, miután felvágta az emeletes esküvői tortát, éjfélkor leveszi fehér menyasszonyi ruháját, majd miután elrabolták, s férje visszaszerezte, elkezdődik a táncoltatás, amelynek célja ma is a pénzgyűjtés. Gazdasági számítások szerint a menyasszony táncoltatásából hozzávetőlegesen visszajön a lakodalmi költség.


Inkább pénzt kérnénk! Jó, de mennyit adjunk?

Két generális kérdés adódik, ami a legtöbb házasságkötésnél, lakodalomnál felmerül.
Az első, hogyan mondjam meg, hogy nem grillsütőt, hanem pénzt kérek?

A kérdés illedelmes közzétételére született eme kis versike:

Arra kérünk, drága vendég,
hogy a boltokat ne járd!
Ajándék keresésére
drága idődet ne szánd.

Botmixerünk, borállványunk,
poharunk és kistányérunk,
késünk, villánk, fakanálunk
több is van, mint mit használunk.

Viszont hogyha úgy gondolod,
a mennyasszonyt táncoltatod,
akkor erre, ahogy illik,
éjfélkor pont módod nyílik.

A másik kérdésre, miszerint  mennyi pénzt illik adni az ifjú párnak, a válasz a következő: egy vendég ellátása az esküvőn körülbelül tízezer forint. Ez a minimum, amit a barátok, távoli rokonok, ismerősök adni szoktak. A közeli rokonoknál a rokonsági fok szerint növekszik az összeg. Jól szituált családokban a közeli hozzátartozóknál nem ritka a 100 ezer forint sem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.03.11 08:01:52scs

    Stílusos esküvői tanácsokra vágysz?
    Látogass el a http://weddingdesign.blog.hu/ -ra egyedi ötletekért!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta