KEDVENCEK

Bocsánat! Hogy mondjam, hogy értsd? 2.

2010. február 14., vasárnap 08:22

srtdsBocsánatkérési kisiskolánk folyatódik. Hogyan is tudsz segíteni a gyereknek, ha képtelen kimondani, elrebegni, hogy tévedett, rossz dolgot tett, és ezért bocsánattal tartozik? Mit mondj neki, hogy…? Cikünk első részét itt találod.

A bocsánatkérés módja bármilyen életkorban tanítható, de nyilvánvaló, minél korábban kezded – az adott életkornak megfelelően –, annál jobb. Sok gyerek nem ismeri be, hogy hibázott, mondván: „Tudod, mit? Nem sajnálom, úgyhogy nem kérek bocsánatot!” De az is előfordul, hogy megijednek a következményektől, ezért inkább hallgatnak. Nyerd meg a gyereket magadnak, ezzel neki és magadnak is segítesz!

Maradj ki a gyerekvitákból!

Ebben a kérdéskörben az egyik legnehezebb téma. Vegyél alapul egy játszóteret, ahol pillanatok alatt elképesztő csata veheti kezdetét a homokozóban, ha nem vagy résen. De ha résen is vagy, akkor sem feltétlenül tudod eldönteni, kinek is volt igaza az adott helyzetben. Soha ne érdekeljen, hogy ki kezdte a verekedést, a feleselést, a dobálódzást – nem ez a lényeg. Amikor azt hallod hogy „ő volt!” vagy „ő kezdte!”, magyarázd el mindkét gyermeknek, hogy nem kell feltétlenül vétkesnek lenni a bocsánatkéréshez, mindketten mondhatják azt, hogy „Sajnálom, ne haragudj!” – így anélkül tudsz a gyereknek segíteni, hogy nem kell igazságot tenned, ő pedig megnyugodhat és továbbléphet.

Gyere, segítek!

A nehéz helyzetekben ajánld föl a segítségedet! Mondd el a gyereknek, hogy pontosan tudod, milyen nehéz bocsánatot kérni, de te segítesz ebben. Segíthetsz azzal, hogy odakíséred ahhoz, akitől bocsánatot szeretne kérni, és azt mondod: „a kislányom/kisfiam szeretne neked valamit mondani”.

Azért ne vidd túlzásba!

Bátorítsuk a gyereket, de erőszakkal ne préseljünk ki belőle bocsánatkérést, mert az csak ronthat a helyzeten, és az ilyen körülmények között tett bocsánatkérések senkinek sem jók. Ha a gyerek csak azért kér bocsánatot, hogy lezárhassa a dolgot, annak semmi értelme, mert azt mutatja, hogy nem tanult az esetből.

Uralkodj magadon te is!

Ne haragból, indulatból beszélj a gyerekkel, még akkor sem, ha tudod, hogy nagyon csúnya dolgot művelt. Ahelyett, hogy azt mondanád „Kérj bocsánatot, vagy különben soha többet nem jövünk ide!”, próbálj másképp fogalmazni, mondjuk, így: „Ha bocsánatot kértél tőle, játszhatsz vele újra!”

Vedd észre, ha túl könnyen mondja!

Már beszéltünk arról, hogy sok gyerek alibiből kér bocsánatot. Figyelj a hangsúlyra, a kellő komolyságra, s ha azt tapasztalod, hogy egyik sem megfelelő, beszélgess vele erről. Magyarázd el, hogy a szavak akkor veendők komolyan, ha komolyan is gondoljuk őket.

És te tudsz bocsánatot kérni?

A felnőtt is követhet el olyan dolgokat, amelyekért bocsánatkéréssel tartozik saját gyerekének. Ha képes vagy bocsánatot kérni, azt mutathatja neki, hogy a bocsánatkérés nem csak a gyerekeknek kötelező. Ettől mindketten jobban érezhetetitek magatokat, és a kapcsolatotok is erősödik. Amikor bocsánatot kérsz, pontosan mondd el, miért, de ne magyarázd túl a dolgokat. Ha azon veszed észre magad, hogy újra és újra ugyanazért kérsz bocsánatot (pl. mert kiabáltál), jusson eszedbe, amit a gyereknek mondtál: a bocsánatkérés semmit nem ér, ha nem változtatunk a bántó magatartáson.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta