KEDVENCEK

"H" apuka és a nemkedvelem szülők - Feljegyzések az uszodából

2010. március 2., kedd 09:25

Csuromvíz gyerekek, mezítlábas apukák és nagyokos szülők. Hetente egyszer találkozunk, az uszodában. Látásból már ismerjük egymást, néha biccentünk is. Összekötnek minket a gyerekeink, és közös történeteink. Elmesélem őket.

cikk-tipus-jegyzet

Megfigyelted már, hogy a bámulás az uszodai szülők egyik legkedveltebb tevékenysége?
Nálunk, az usziban a menetrend az, hogy az óra kezdete előtt mindössze öt perccel léphetünk be a medencetérbe. Szigorúan strandpapucsban, feledékenység esetén mezítláb. Így haladunk át az ajtón, ahol persze rögtön nekünk ront egy csuromvíz gyerek, á semmi, semmi, mondjuk mosolyogva, aztán valaki a zuhany alól fröcsköl ki, de ez sem baj - végtére is vizes helyszínen vagyunk.
Majd a lelátóra fáradunk, s ha van még időnk belepréseljük a gyermekünk/gyermekeink fejét az úszósipkába, ráhúzzuk az úszószemüveget, s miután az rögtön be is párásodik, kézen fogva vezetjük el őket az edzőhöz, esetünkben A. bácsihoz. Ő átveszi őket - mi pedig visszafáradunk a lelátóhoz .
Teljességgel feleslegesen, mert már megtanulhattuk, hogy a szülő jelenléte edzés közben olyan az uszodában, mint lekváros kenyéren az uborka. Nemkívánatos.
De azért próbálkozunk, legutóbb két hosszt sikerült végignéznem, mire az uszodamester végtelenül udvariasan, de rám nézett. Már mondania sem kellett, kifáradtam.

Pedig itt is remekül lehet bámulni. Bár először úgy tűnik, hogy a visszhangos uszodai zajoktól menten megőrül az ember, aztán rájön, hogy ez a zaj sokkal, de sokkal finomabb, elviselhetőbb és barátságosabb, mint az uszin kívüli zajforrások bármelyike. És hát ugye a nézelődés - bevallom, örömöm lelelem abban, ahogy a különböző életkorú, feltűrt nadrágszárú olykor öltönyös apukák, a „kizárólag együtt járunk mindenhova barátnő anyukák", akik levegőt sem véve gyakorlatilag megállás nélkül fecserésznek, vagy a csupaszív aggódó nagyik terelgetik a rózsaszín fürdőruhás-rózsaszín delfin úszószemüveges - rózsaszín úszópapucsus kislányokat, vagy a nyurga, egyenfekete úszógatyós kisiskolás fiúkat. Az is lehet, hogy más körülmények között kifejezetten ellenszenvesek lennének ezek a szülők, de itt valahogy minden más. Ők is mások. És sokszor megejtő, ahogy az ember elkapja a szülő saját gyerekének szóló bizalmas pillantását. Vagy egy mozdulatot, ahogy medencelépés előtt még végigsimítanak a vállakon. Szép és megejtő, komolyan mondom.

Így kezdtem elfogadni például a hosszú szőke hajú kislány apukáját. Vele már szeptember óta járunk együtt „úszni", és mit ad isten, pont vele sikerült másfél évvel ezelőtt összeakasztani a bajuszomat az iskola mögött, egy szerencsétlen parkolásnak köszönhetően. Már azt sem tudom, melyikünk volt a hibás, csak álltunk egymással szemben, mint két felhergelt bika, megakasztva a forgalmat és egyikünk se mozdult. Ezért aztán egy darabig úgy hívtam „ h, mint hülyeapuka", és akárhányszor megláttam - már pedig minden nap láttam és látom a mai napig - elismételtem magamban a jelzőt. Aztán feltűntek az usziban. Na, még itt is, tettem hozzá, nem mintha okom lett volna a mérgelődésre, csak úgy megszokásból, és a kialakult ellenszenv jogán. Heteken keresztül láttam, ahogy „h" apuka szorgalmasan hozza kislányát úszni, hogy kedvesen, de határozottan viselkedik vele, s azt is, hogy megadással és végtelen türelemmel szárítja a gyönyörű, ám annál hosszabb és dúsabb hosszú hajat. A múltkoriban már meg is sajnáltam, elnéztem a hordozható, kábé 40 wattos utazóhajszárítót, és már szinte kölcsön is adtam a mi nagyobb gépünket - aztán mégse tettem. Nem tudom megmagyarázni miért. Viszont „h" apukát azóta csak apukának hívom, és rendre elolvasom a pólóin található feliratokat - olykor viccesek.

Akiket viszont több hónapja nem tudtam megkedvelni, azok a szülők, akik külön ülnek. Egészen pontosan jelezve: ők már nem a hetente egyszer cigölöm ide a gyereket kasztba tartoznak, hanem feljebb léptek. Fizikálisan is, hiszen az ő gyerekeik, a medence túloldalán, minimum az 5-ös, 6-os pályán nyomják a hosszokat, fordulnak, bukkannak fel a víz alól minden második tempóban. „Nemkedvelem szülők" az első emeleti üvegfal előtt ülnek sorban, minden alkalommal, természetesen a legjobb helyeket elfoglalva. Ha az ember kicsit erőszakosabb, és látni szeretne valamit az 1-es pályán evickélő kezdő csemetéje úszástechnikájából, hát tapintatlanul áthajol az anyukák feje fölött, szinte rátapadva az üvegfalra. Így persze mindent hall, akarva akaratlanul. Azt is hogy, ki hogy áll matematikából, hogy kinek milyen a bukófordulása, hogy mit mondott a múltkor T. bácsi, s hogy egy szerencsétlenül alakult verseny kapcsán kizárólag az edző lehet a hibás. Megtudtam, hogy B, aki éppen a napokban múlt 13 éves, úgy serdül, hogy a mellei láttán már az anyukája szégyelli magát... Hát mi lesz ezzel a lánnyal, ha tovább akar úszni? - sóhajtotta. - Most mondd, hova tűnik nyolc év munkája két görögdinnye miatt? - ingatta a fejét.

Többnyire ezek azok a pillanatok, amikor új helyet keresek, és lerogyok egy padra, egy olvasó szülő mellé. A rövidhajú szemüveges anyuka például minden alkalommal valamilyen könyvtári könyvet olvas. Próbálom elolvasni a könyv gerincéről a címet. Eddig még nem sikerült.
Persze ez alkalommal sem, mert közben befutnak a fiúk, a Kicsinek olyan piros a szeme, mint a nyúlnak, a Nagynak fülig ér a szája, mert képzeljem el, hogy...
De erről majd a jövő héten, egy új feljegyzésben. Addig megszárítkozunk.

 

« előző feljegyzés|| következő feljegyzés»

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.02 12:27:48saxo

  Hát ezen jól szórakoztam. Amúgy én szoktam lenni a rövid hajú szemüveges könyvbebújós anyuka. :-) (na nem konkrétan a fenti, de ugyanaz a típus :-))) )

 • 2010.03.04 09:22:21Hushilaci01

  Csak 1 hasznos tipp, az úszó szemüvegbe bele kell köpni majd felvétel előtt ki kell mosni belőle és nem fog párásodni. Ja tudom hogy nem a leggusztább,a finnyásabbak csinálhatják fogkrémmel is.
  Üdv

 • 2010.03.05 11:28:06szerk

  Ez aranyos! Akkor elárulod, hogy mit olvasol? :-)

 • 2010.03.08 11:50:30saxo

  Hát, ha tényleg egy "faj" vagyunk, akkor a te könyvbebújósod valószínűleg azt a könyvet szokta magával vinni, amit otthon is olvasna, ha lenne rá ideje. :-) (Tudom, az embernek arra van ideje, amire akarja. Van is, csak már akkor, amikor a kiscsaj alszik, de akkor már én is bealszok a könyvön.)
  Amúgy elküldtem egy barátnőmnek is a cikket és neki is nagyon tetszett.

  Szia

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta