KEDVENCEK

A baj mindig a gazdával van

2009. május 3., vasárnap 19:19

kutyakikepzo Második kutyámmal szinte minden csődöt mondott, ami az elsővel működött. Eltartott egy ideig, mire tudatosult bennem, hogy nem a kutya teljesen hülye, hanem a gazdája – aki azt hiszi, hogy ez a félős, fekete kislány ugyanúgy működik, ahogy az a nagy, aranyszínű, keresztapa-stílusú kan tette.


„…mélyen belül te egyre csak minősítesz: jobb lett volna, ha ezek a kutyák nem ugattak volna. De miért ne kellene ugatniuk? Hiszen kutyák – és annyira élvezik.”
Osho: A keresés (előadások a zen tíz bikájáról)


Az ebet sajnos nem installálhatjuk úgy, ahogy egy modemet. Nincs hozzá tuti négylépéses használati útmutató, helyette lelke van – és ez nehéz ügy –, amelybe ráadásul a tenyésztők hosszú évszázadok gondos munkájával alaposan belepiszkáltak – jópofa késztetéseket plántálva négylábú barátainkba. Ha valami színes izét látsz, kezdd el rángatni! Aki mozog, azt tereld össze minél kisebb térfogatra! És hasonlók.

Ismertem bullterriereket, akiket annyira megviselt a vidám és szeretetteljes családi légkör, hogy levezetésképp teljes sebességgel rohantak a kertkapunak fejjel, ott elájultak pár másodpercre, aztán kezdték az egészet elölről. Hiányzott nekik egy kis fájdalom és adrenalin.

Amikor az eb épp furcsán viselkedik, talán épp életfeladatát igyekszik adaptálni ahhoz a környezethez, ahol mi házi kedvencként foglalkoztatjuk. Persze attól, mert nem tudunk labradorunknak aktív vízbe fúlót biztosítani a téli napokon, még élhet boldog életet – feltéve, hogy olyan feladatot kap, amely kielégíti. Ha nincs kit kimenteni, az is megteszi, ha ő hozhatja haza a vajat a közértből.

A kutya úgy kerül hozzánk, hogy már egyéniség; egyedi késztetésekkel és vágyakkal. Amikor meg akarjuk tanítani valamire, elsődleges szempont, hogy vajon mihez van neki kedve. Egy labradorral nem lesz nehéz apportozni (sőt, valószínűleg igen nehéz lesz lebeszélni ebbéli ténykedéséről), de házőrzőként feltehetően nem jut annál tovább, mint hogy lelkesen a betörő után viszi a papucsunkat.

A sikeres nevelés kulcsa az, vajon helyesen mérjük-e fel kutyánk késztetéseit és képességeit, valamint hogy ezeknek megfelelő környezetben foglalkoztatjuk-e. Az eb megteszi a magáét. A kutya éppen olyan, amilyen. A baj mindig a gazdával van.

(folytatjuk)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta