KEDVENCEK

Sikoly a Palatinuson

2009. augusztus 16., vasárnap 08:20

pala-fokusz2Ne borzongj, csak fusson át rajtad az izgalom öröme, s képzelj el játékos sikongást, kacérkodó és félelem-sikolyt, majd ezt turmixold össze, és máris a füledben zsong a Palatinus strand.

Ha hozzám hasonlóan évek óta nem jártál ezen a fürdőhelyen, akkor itt az ideje, hogy ellátogass. Minimum egy sikolyt neked is garantálok.

 

Kétszázas mosoly

A „Jaj, úgy élvezem én a strandot”-kezdetű dal hasított az emlékezetembe, amikor beléptem a Palatinusra. Hiába élek a fővárosban, utoljára gyermekkoromban jártam a margitszigeti strandon.
A főbejáratot elhagyva egy pillanatra úgy éreztem, újra kislány vagyok. Úgy tűnt, ez az a hely, ahol megállt az idő. Rögtön tudtam, hogy anyával a bal oldali lépcsőn mentünk fel a női öltözőbe, és arra is emlékeztem, hogy a függőfolyosó végén van a feljárat a női napozóhoz. Csak a kulcsos néni nézett sokkal mogorvábban, mint 15 évvel ezelőtt, de miután a zsebébe gurítottam egy új kétszázast, az ő mosolya is a régmúltat idézte. A mobilomat és táskámat nem mertem az öltözőszekrényben hagyni, jobbnak láttam, ha beadom az értékmegőrzőbe.

pala

Egy törülközővel és az aktuális regényemmel indultam táborhelyet keresni. Vártam Anna barátnőmet, ide beszéltük meg a találkát, de mondta, hogy késik, mert be kell fejeznie a határidős munkáját. Két órát bekkeltem ki magányosan.

 

Boldogság a Margarétában

A strand belsejéhez közeledve azért már feltűnt a változás. A hajdanvolt kedvenc medencém Margaréta nevű élménymedencévé változott át. Földbe gyökerezett lábbal csodáltam a gyönyörű látványt, ahogy egyszerre a több száz vízkifúvóból – biztos nem ez szakneve – úgy tört fel a víz, mint Róma kútjaiból. És hiába volt kánikula, ha hiszitek, ha nem, én azon a délutánon öt percig egyedül birtokolhattam a medencét. Lehet abban valami igazság, hogy a víz az érzelmeket tükrözi, mert arra az öt percre mindent elfelejtettem. Mozdulatlanul álltam a derékig érő vízben, zuhogott rám a vízesés, és úgy éreztem, ez maga a színtiszta boldogság. Lelki békémet a Vízipók úszótáborosok nyüzsgő kis csapata zavarta meg, olyannyira, hogy jobbnak láttam, ha visszamegyek olvasni.

pala2

 

A hullám gongja

A strand centrumában több napozóágy is szolgálja a vendégek kényelmét. Egy szépen gondozott, füves részre húztam az enyémet, és belemerültem a könyvembe, amikor hirtelen megszólalt a gong. „Ezt nem hiszem el!” – sikítottam fel hangosan, annak ellenére, hogy egyedül voltam. (Szoktam ilyet csinálni.) Mert ez a gong, igen, azt jelentette, amiért annak idején imádtam a Palát: mindjárt kezdődik a HULLÁM!!!

Az elsők között érkeztem a medencébe, és rögtön odaúsztam, ahol a legmélyebb: 2,8 méter. Még egy gong, és már indult is a küzdelem a víz erejével és a fürdőruhafelsőmmel. Utóbbi mindenáron le akart rólam csúszni. Mivel nem akartam, hogy azt higgyék a jóképű, piros gatyás úszómester fiúk, hogy fuldoklom, a sikítást nagy nehezen sikerült visszafojtanom.

 

Jeges dara

Kellemesen elfáradtam és megéheztem az ugrálásban. A legtöbben a lángososbódé előtt majszoltak és ücsörögtek. Én is ide álltam sorba, és nem hamburgert, hot dogot, melegszendvicset vagy frissen sülteket választottam – kislánykorom sajtos-tejfölös ízvilágát 400 forintért sikerült felidéznem. Aztán az amerikai bódéhoz mentem, mert az epres jégkását a fagyinál is jobban szeretem. Nem tudom igazán, hogy mire alapozom, de úgy vélem, ez a jeges dara valamiért kevésbé hizlaló, habár a lángos után már teljesen mindegy.

pala3

Beállítottam a napágyamat, a „fejem a hűvösben, lábam a napon” pozícióba, és pillanatok alatt elszenderültem. Anna hangjára ébredtem. „Gyere, segíts már ágyat szerezni” – követelte, és ekkor vettem észre, hogy amíg aludtam, teljesen megtelt a strand. Hát igen, nem hiába feleződik a belépő zárás előtt három órával.

 

 

Csúszda és kamikáze

Hirtelen nagy mersz költözött belém, és elkezdtem rábeszélni Annát a csúszdázásra. Azt mondta, nem vagyok normális, de láttam rajta, hogy csak félelemből kéreti magát. Ami azt illeti, én is remegő lábbal és gombóccal a torkomban lépkedtem felfelé a csúszda lépcsőjén. Ám a lefelé vezető úton aztán minden feszültséget kiadtam, sikolyom még számomra is ijesztően hangzott. Másodjára már végig nyitva volt a szemem, és az ötödik csúszás után el is határoztam, hogyha újra eljutok a mallorcai csúszdaparadicsomba, akkor a kamikázét sem hagyom ki.

De addig is itt van nekem a Pala, az a Pala, amelyet jogtalanul hanyagoltam évekig, pedig utoljára gyerekkoromban éreztem magam ilyen jól strandon.

 

Általános információk:

Cím: Budapest, Margit-sziget

Megközelíthető: a 26-os busszal, de augusztusban még jár a 4-es, 6-os villamos a hídon, így 10 perc alatt a Margit híd felől is be lehet gyalogolni. Autóval az Árpád híd felől menjetek, de a sziget bejáratánál le kell tenni a kocsit fizetős parkolóba.

Nyitva tartás: mindennap 9–20 óráig

Belépő: 2200 forint hétköznap, 2400 forint hétvégén, zárás előtt 3 órával a belépőért csak 1200 forintot kell fizetni.

Medencék száma: 11 db

Víz hőfoka: az uszómedence 24–26 °C, az élménymedencéké: 30–32 °C, a hullámmedence 28–30 °C, a termálmedencék: 34–36 °C-osak.

 

További strandos és élményfürdős cikkek:

Babaúszás, spec. pelenka » Babák a strandon

Egy pazar fürdő Miskolctapolcán » Barlangfürdő – vigyázat, csúszik!

Mi van, ha egy gyerek elfárad a mély vízben, de az anyja nincs ott? » Belefullad, ha nem nyújtom a kezem

Hogy szippanthat be egy gyereket a lefolyó?! » Az Aquaworld-tragédia margójára

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta