KEDVENCEK

A játszóterezés mint életstílus

2009. május 29., péntek 08:50

jatszoter_1A kisgyerekes anyukák jól tudják, a játszótér nem egyszerűen a kellemes időtöltések színhelye. Szociális színtér, ahol kismamaklubok alakulnak, ahol jó pletyózni – végre kikerülve a négy fal fogságából. Nóri mami – blogjában – most a játszóterek világáról számol be.

Tici lányom 1 éves kora óta járunk játszótérre. Én is élveztem a dolgot, mert vége szakadt a már unalmassá váló babakocsis sétáknak, és jópofa volt, ahogy a gyerek megcsodálta, felfedezte, megmászta (vagy legalábbis próbálta) a játszótéri eszközöket.

A játszótér majdhogynem leképezi az egész életet: itt lehet barátságot kötni (gyerek és gyerek, anyuka és anyuka között), összeveszni, megharcolni azért, ami a tiéd (homokozóvödör), megharcolni azért, ami NEM a tiéd. Legyőzni a félelmeidet (lecsúszni a csúszdán egyedül), verekedni, csapatban játszani (fogócska), egyedül játszani, információt szerezni és megosztani (Te hány hónapos korában adtál először tojásfehérjét a gyereknek?) és persze kibeszélni mindazokat az óvodai, kisiskolás történeteket, amelyeket igazán csak egy másik anyuka érthet meg.

Tényleg érdekes dolog ez a játszóterezés. Vannak fanatikusok, akik délelőtt-délután, télen-nyáron, esőben-hóban is jelen vannak. Akadnak anyukák, akik komoly baráti kört tartanak fent a játszótéren, kicsit „Született feleségek”-érzésem van ettől. Tici lányom még nem tartozik a játszótérfüggő gyerekek sorába, mint ahogy én sem a játszótérfüggő anyukák közé, elfoglaltságainktól függően megyünk játszózni.

Játszóterezéseink alkalmával nagyon aranyos szülőket és gyerekeket ismertünk meg, akiket nagyon kedvelek, és tényleg, itt akár hasznos infókhoz is hozzá lehet jutni – egy idő után az ember egy élő kismamafórum közepén találhatja magát. Persze közben a gyerekekre sem árt figyelni, szemmel tartani őket, míg Tici kicsi volt, addig állandóan rajtra készen álltam, hogy el, ki vagy le ne essen valamelyik játszótéri eszközről.

Tici amúgy a hintát szereti a legjobban, és most, hogy már „hároméves nagylány”, a nagyobb gyerekeknek való hintát használja. Régebben a bébihintában ült. De a csúszda és a homokozó is preferált játék nála. Amióta megvan Katka, sokszor a kezemben tartom vagy szoptatom, így nem mindig tudok segíteni Ticinek beszállni, kiszállni, de mindig akad egy másik szülő, aki segít. Így megy ez a játszótéren.

Nekünk megvan a „saját” játszóterünk, amely az otthonunkhoz a legközelebb esik – ide járunk a leggyakrabban, de sokszor megyünk más játszóterekre, ha valamelyik barátunkkal oda beszélünk meg randevút. Ez azért is jó, mert a gyerekek is örülnek egymásnak, meg talán mi, szülők is tudunk pár szót váltani. Szóval erre is jó a játszózás.

A játszóterezés kihagyhatatlan része az életednek, ha pici gyereked van, de szerintem nem is szabad kihagyni, mert jó móka a csemetének, és nem utolsósorban fejleszti a gyerekek mozgását, szociális és társadalmi fejlődését, és még levegőn is vagytok. Az anyukák pedig szabadon cseveghetnek egymással, hisz a játszótér olyan, mint egy nagy klub.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta