KEDVENCEK

A feszült kutya a lakást rombolja: mit tehetsz ellene?

2011. április 3., vasárnap 13:28

Két hét non stop együttlét után, elérkezett az idő, hogy egyedül hagyjam Mimit a lakásban – azóta két hónap telt el, és úgy látom, sikeres volt a szoktatás, minden cipőm egészben maradt, és nem jöttek nyüszítésre panaszkodó szomszédok sem. Kutyanapló, 4. rész.

1. rész: Hirtelen lett egy kutyám

2. rész: Hogyan tartsunk életben egy kiskutyát?

3. rész: Kétmillió kutya országa - Dilemma a nevelés

Az előző kutyám felnőttként került hozzám, és több hónapba telt, még sikerült csökkenteni a szorongásrohamokat, amelyek egyedül törtek rá - szinte egyetlen ép berendezési tárgy sem maradt a lakásban. Mimivel könnyebb dolgom volt, ez is mutatja, mennyire fontos, hogy időben kezdjük el a szoktatást. Bármi történhet, ha váratlanul többet kell olyan helyen lennünk, ahová nem vihetjük (pl. munkahelyváltás), akkor ne felnőttként találkozzon először tartósabb hiányunkkal.

Az ugatás, rágcsálás, rombolás a kutyák ösztönös reakciója a szorongásra, nem rosszindulatból, bosszúból tesznek kárt tárgyainkban, csupán a stresszt próbálják meg levezetni.

A megelőzés első pontja tehát a távollétből fakadó feszültség tompítása. Be kell látnunk, hogy ha a kutyánk nem úgy "működik", ahogy elvárnánk, akkor mindig a saját viselkedésünket kell felülvizsgálni.

Fokozatos tréning az egyedüllétre

Mimit fokozatosan szoktattam az egyedülléthez. Ez nem azt jelenti, hogy először félóra, aztán egy óra, majd végül három óra – mindig csak néhány perccel növeltem az időt és néha visszafelé is léptem, hogy ne azt érezze, egyre többet vagyok távol. Ha néhány napig tudatosan figyelsz erre "tréningre", később nagyon hálás leszel magadnak – akinek volt már tornádóként romboló kutyája, biztos nem fogja sajnálni ezt a fáradságot.

Tévhit, hogy a kutya csak akkor pusztít, amikor túl sok időre hagyod egyedül, általános tapasztalat, hogy a legnagyobb rombolást az első magányos fél órában követik el, így egy rövid bevásárlás után is ugyanakkora rendetlenség várhat, mint egy teljes munkanap után. Mivel Mimi még kölyök, fontos figyelembe venni, hogy ne maradjon olyan sokáig egyedül, hogy meg kelljen szegnie a szobatisztaság nem is olyan rég rögzített szabályát – nappal egyelőre legfeljebb 3-4 órára hagyom otthon, éjszaka más a helyzet, hiszen azt amúgyis ki kell bírnia, így nem kell korán hazajönnöm egy hosszabbra sikerült buliból.

Ne rendezz búcsújelenetet!

Soha nem búcsúzkodom, és a szoktatási időszakban figyelek rá, hogy ne az intenzív készülődés, le-föl rohangálás, pakolászás után lépjek ki az ajtón. Elintézek mindent és visszaülök pár percre, hogy ne legyen olyan nagy hangsúly a távozásomon. Többnyire zenét hallgatok, ezért arra is figyelnem kell, hogy ne közvetlenül induláskor kapcsoljam ki, mert akkor a nagy csend hirtelen áll be, ami feszültséget kelthet. Ezekre mind azért van szükség, hogy ne legyen erős választóvonal az együtt töltött idő és az egyedüllét közt.

Nem szabad, hogy a kutya érezze, hogy sajnálom, féltem, szomorú vagyok, hogy egyedül marad – a világ legtermészetesebb dolga, hogy elmegyünk, elvégre nem lehetünk folyton együtt. Ugyanez vonatkozik a megérkezésre is – nem hagyom, hogy nagy esemény legyen az érkezésem, nem viszonzom, ha nagy lendülettel üdvözöl, pár percig nem is veszek róla tudomást. Ez a távolságtartás nem könnyű, de az előbb említett okból nagyon fontos – aztán kis idő múlva természetesen magamhoz hívom, simogatom, leviszem sétálni.

Felesleges energiák és kísértések

Szinte mondani sem kell, hogy nagyon fontos a megfelelő mennyiségű mozgás, egy fáradt kutya kevesebb kárt fog tenni a lakásban. Bizonyos fajtáknál a szellemi megterhelést is biztosítanunk kell, ha olyan munkakutyát, mint pl. a beagle-t nem foglalkoztatunk napi szinten változatos játékokkal, feladatokkal, akkor nagyobb valószínűséggel fogja a felesleges energiáit a bútorokon levezetni.

Ugyanilyen magától értetődő, hogy amég nem tudod kiszámítani a kutyád reakcióit, lehetőleg minden olyan tárgyat pakolj el, amit féltesz (iratok, napszemüveg stb.) – plusz kísértés faktor, ha a tárgy erősen viseli az illatodat, és itt nem csak a cipőkre kell gondolni, hanem például érdemes magasabban lévő polcra tenni a kedvenc könyveidet is – az előző kutyám egy teljes Esterházy Péter-sort pakolt le egy délután alatt, azóta sincs borítója a Szív segédigéinek. Ha már látod, hogy nincs baj, akkor fokozatosan hagyhatsz elől dolgokat, hogy megnézd, mit tesz vele. Mimi elől például még mindig elpakolom a laptop kábelt, de már cipőket merek előlhagyni. Valaki kikészít rágcsálható játékokat, hátha a kutya azokat választja a bútorok helyett. Bevallom, én nem hiszek ebben, sőt, alig láttam olyan játékot, ami szétrághatatlan, és nem jelent veszélyt egy kölyökkutyára.

Ha mégis megtörténik a baj…

A fenti szabályok betartásával jó eredményeket lehet elérni, de ha mégis várna valami kellemetlen meglepetés otthon, fontos, hogy ekkor már ne büntessük meg a kutyát. Tévhit, hogy a kutyáknak nincs jól működő emlékezete, de az időben elcsúsztatott ok-okozati viszonyokat valóban nem tudják olyan rugalmasan kezelni, mint az emberek. Például ha reggel 8-kor otthagyod, ekkor megrágcsál valamit, majd egész nap békésen szundikál, ezután te délután 4-kor összeszidod, akkor nem fogja tudni összekapcsolni, miért kapja a büntetést, így csak a távolléteddel kapcsolatos szorongást fogod erősíteni. Minden kutyatartó számára ismerős a "tudja, hogy rosszat csinált" viselkedés, ám ezt sokszor akkor is produkálják az ebek, ha ténylegesen nem tettek rossz fát a tűzre.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.03 18:41:20mákospacal

  Az ember istent játszik, pedig egy barom.
  Istent játszik, amikor miniatűr (bocs lakásba való) és gyakran életképtelen, már a "legyártásakor" halálra ítélt fajtákat hoz létre (pl mopsz).
  Vagy frusztrált és emiatt kissé bolond típusokat (szintén lásd macskaméretű valamik).
  Istent játszik, mikor azt mondja, hogy ő a kutya fölé rendelt valaki, ezzel mentegeti a hibáit, amiket a kutyával szemben elkövet.

  Ha családi házban nem jó, mert "ott nem viszik ki futni" és másokat zavar ugatásával, de "lakásba se való", mert himihumi, sőt ki is kell vinni ürülni mások bánatára, akkor miért van szükség arra, hogy 2 millió kutya országa legyünk és lassan több kutya legyen mint gyerek?

  A válasz egyszerű: mert kurva nagy biznisz...
  Az ámcsi filmek és a reklámok is ezt nyomják a zarcba. És nem azt, hogy milyen jó dolog egy hugy és szarmentes közpark.
  A bagósokkal már elbántak, mert addig rázogatták a pofonfát. Kiváncsian várom, mivel folytatják...

 • 2011.04.03 18:44:14teafozo

  nick066 neked nem mindegy, hogy én kit szeretek még az emberi szeretteim mellet? Mi a fenét izgat téged, hogy valaki ellátja a kutyáját, gondolkodik, majd gondoskodik annak szükségleteiről. Valszeg egy ilyen ember az életben is alaposabban végzi a munkáját, és sokkal empatikusabban áll a többi emberhez.
  Az adóról meg ne beszélj, nem dolgozol te rám semennyit. Sőt, én mint kutyatulajdonos rengeteg embernek adok munkát. Adok a kutyakaját készítőknek, adóznak, adok a kutyakajával kereskedőknek, adóznak, adok munkát az állatorvosnak, adózik, adok munkát a TB támogatás nélküli orvosságokkal kereskedőknek, adóznak stb. stb. Lehet, hogy éppen neked is munkát adok közvetve. Szóval ne beszélj már ennyire nagyon butaságokat.

 • 2011.04.03 18:47:00teafozo

  Lakás nem lakás kérdéshez csak annyit. Ha kiteszem a kertbe a kutyát és esténként lökök neki enni, inni, egyébként nem gondolok vele az annyira nagyon jó? Teljesen jól elvannak azok a kutyát amelyek lakásban laknak, de a mentális és fizikális igényeik ki vannak elégítve. Sok csak kertben tartott kutya teljesen zakkant. Persze ezt egy lakásban is el lehet érni :-), mert hát az egész kutya dolog a gazditól függ. Ezért butaság kiemelni a feltételek közül csak a kertet. A kert ebből a szempontból nem egy szükséges, de nem elégséges feltétel.

 • 2011.04.03 18:47:29nick066

  "nem dolgozol te rám semennyit."
  ha csak azt nézzük, hogy mennyi kutyaszart kell felszedetnem utánad, már az is túl sok az adómból.

  "neked nem mindegy, hogy én kit szeretek"
  kurvára mindegy, de attól még lehet róla vélemyem, nem ?

 • 2011.04.03 18:51:17teafozo

  Nick066. Én utánam ugyan nem :-), de ha már ilyen lelkes vagy a köztisztaság vonalán, egészen biztosan összeszeded az emberek által eldobált szemetet, müanyag flakonokat, akkummulátorokat, kiengedett olajat, az erdők mélyéről az odahordott sok szemetet. Nick066 én így ismeretlenül is szeretnélek megölelni eme tevékenységeid miatt.

 • 2011.04.03 18:56:41nick066

  10 milliós ország és 2 millió kutya. Több, mint ahány gyerek van. Ez normális szerintetek ?

  A 80 milliós Németországban van 5 millió kutya. Harmadannyi egy főre.

 • 2011.04.03 18:59:40tarkabarkabuborékok

  Sajnos tényleg nem minden kutyatulajdonos szedi össze a kutyaürüléket, így igaz. Azonban még egy embert se láttam a parkba kakiló gyereke után összeszedni a kakit, sőt, általában még a kitörléshez használt egy, két, sok zsepi is ott landol és marad a kaki mellett... Ugyanez igaz más, nem gyerekkorú, de a dolgát a ligetbe végző emberre. És nem telik el nap, hogy ne látnék férfiakat az út mellett, (jó esetben) befelé fordulva) könnyíteni magukon. Most akkor a gyerekeket is kitiltjuk a parkokból és a férfiakat is az utcákról?
  Bájgúnár, lehet, hogy a kutya nem ért emberül, de hogy te nem értesz a kutyákhoz, az teljesen biztos. Attól, hogy te vagy a domináns a falkában, még falkaként kell viselkednetek, és ahhoz hozzátartozik, hogy a kutyát nem zárod el magadtól, mert a kutyafalkában is csak a valamiért kiközösített kutyát nem engedi közel magához a falkavezér és a falka többi tagja. Ajánlom, hogy olvass kicsit utána a dolgoknak, mielőtt másokat lehülyézel. ha meg másokat lehüJézel, akkor nem csak kutyakönyveket kéne sűrűbben forgatnod...
  És végül pedig: sok éves tapasztalat alapján mondom, hogy azok akik a kutyákat, és úgy általában az állatokat szeretik embertársaik felé is sokkal több empátiát és segítséget tanúsítanak.

 • 2011.04.03 19:00:37nick066

  más után miért szedném össze?, épp elég szerintem, ha én magam nem dobálom el. Meg kikerülöm a békákat, meg a sünit megvárom míg átér az úton az autómmal feltartva a forgalmat. Pedig ők nem is 'szeretnek viszont' ezért.

 • 2011.04.03 19:03:59hominida

  nick066, senkit nem készerítenek arra, hogy a kutyát így szoktassa a gazdi távollétéhez, megelőzve némi rágcsálást és nyüszítést is a jövőben. Ennek sokkal ártalmasabb szokások és szenvedélyek is vannak, ez pusztán egy törődés egy részlete.

  mákospacal> "Az ember istent játszik, pedig egy barom. Istent játszik, amikor miniatűr és gyakran életképtelen, már a »legyártásakor« halálra ítélt fajtákat hoz létre."

  Ezzel maximálisan egyetértek. Az ember istent játszik. Mindenáron életben tart hat hónapra, fél kilós testsúllyal született csecsemőt, azt kockáztatva előre megfontolt szándékkal és nagy eséllyel, hogy a gyerek hülye lesz, nyomorék, boldogtalan. Mert a nyomorék csak a saját helyzetéhez képest lehet boldog, ne áltassuk magunkat. Az istent játszó ember erőszakkal életben tart a saját nyomorékságuk elől a halálba menekülni próbáló embereket, kényszerítve őket a boldogtalanságra. És így tovább. Ezzel talán előbb kellene foglalkozni, mint egyszerű kutyákkal. A kutya ugyanis nem tud félni a haláltól, ezért az elpusztításuk nem olyan gonoszság, mint amit emberekkel követnek el naponta.

 • 2011.04.03 19:15:53tundrazuzmo

  A kutyát meg kell büntetni. Mindig.
  A gazdáját is meg kell büntetni. Ha otthon hagyja a kutyát.
  A macskát egérrel lehet büntetni,
  a posztírót pedig ezzel a kommenttel.

 • 2011.04.03 19:17:54He?!

  nick066" nincs olyan hozzászólásod, amivel ne értenék egyet! Sajnálatos módon az ebek manapság, ebben az országban "gyerekpótló, unokapótló" szerepet töltenek be a kutyatartók 40 % -nál...éppen, az ebből fakadó érzés-zavarok miatt kerülnek humán-pozícióba sok helyen:-( A poszt is erre utal, nem tudja igazából mi a gond, vagy mit-miért tesz a kutya, stresszes azt kész! Kutya-pszichológus kell lassan:-)

 • 2011.04.03 19:19:41Kis ember

  hominida

  "Basszus, akkor a legtöbbet tessék elaltatni, mert mi értelme van egy kutyát életfogytiglanra ítélni, ha egyszer semmi esélye, hogy gazdához kerüljön! "

  Basszus, altassanak el téged! Mi esély volt rá, hogy egy öreg, kis tacskószerű fekete kutya gazdához jusson? Elméletileg semmi. Mégis találtunk neki egyet, akinek épp egy kis termetű, nem túl mozgékony kutya kellett, azóta köszöni jól van, üldözi a galambokat és vígan él.
  Anyám, egy faéket nem adnék a kezedbe, az biztos!

  Nick0666:

  "Csak egyszerűen nem fogadom el, hogy ennyi felesleges szeretet, energia van ebben az országban, amit nem lehetne hasznosabb dologra költeni"

  De sivár életed lehet. Azt a sok-sok szeretetet te mind visszakapod a kutyádtól, sőt jóval többet is. Dehát ezt soha nem fogod megtudni, valószínűleg egy szeretetlen ember vagy.

 • 2011.04.03 19:23:49tarkabarkabuborékok

  He, lehet, hogy nagy újdonságot mondok, de egy csecsemőnél se mindig tudja az ember, hogy mit miért tesz, miért sír, stb. És akkor mi van? Akkor már dobjuk ki? Mellesleg én általában nagyon jól tudom, hogy mit miért tesz a kutyám. Azt viszont kevéssé értem, hogy valaki miért gondolja, hogy bármi köze van ahhoz, hogy ki miért tart kutyát, macskát, egyebet.

 • 2011.04.03 19:24:07hominida

  Kis ember> "Mégis találtunk neki egyet, akinek épp egy kis termetű, nem túl mozgékony kutya kellett, azóta köszöni jól van, üldözi a galambokat és vígan él."

  Most nyilván a humanizmus élharcosának érzed magadat. Egy kutyát kihoztál a várbörtönből, másik ötven ott senyved. Döntöttél felettük: ez kiszabadul, azok nem tetszettek nekem. És ezt nyilván jó oknak érzed a zsúfolt menhelyek fenntartására. Érted is, amit írsz?

 • 2011.04.03 19:25:15Kis ember

  Hát, aki nem ismeri a kutyája "nyelvét" az ne is tartson.
  A kutyán PONTOSAN lemérhető, mikor mit gondol, érez.

 • 2011.04.03 19:27:34tarkabarkabuborékok

  meg azt is kevéssé értem, hogy olyanok, akik nyilvánvalóan nem szeretik a kutyákat és nem lesz soha kutyájuk (hála az égnek), minek olvasnak el egy nyilvánvalóan kutyatulajdonosokhoz, vagy a kutyák iránt érdeklődőkhöz szóló cikket. Csak hogy pocskondiázhassanak? Remek időtöltés. Valóban sokkal lélekemelőbb és hasznosabb, mint kutyákkal törődni...

 • 2011.04.03 19:28:55tarkabarkabuborékok

  Akkor azért, mert mindet nem tudjuk kihozni, egyet se hozzunk ki? Hominida, és TE érted is, amit írsz?

 • 2011.04.03 19:29:36antiszociális exlúzer

  nick066

  Hülye vagy.
  Aktív bulizós korszakomban rengetegszer láttam kutyasétáltatókat. Hajnali négykor-ötkor-hatkor. Szerinted miért ilyenkor vitték le a kutyát? Azért, mert mentek nyolcra dolgozni. (Vagy hatra.)

 • 2011.04.03 19:32:03antiszociális exlúzer

  nick066

  "Vannak emberek (családtagok, gyerekek, betegek, idősek) akikre meg 'nem jut' idő, de ha 'csak' valami értelmesebb EMBERI dolgot csinálnátok, pl. vmit alkotnátok, tanulnátok, annak is több értelme volna, mint az, hogy kutyák szolgái vagytok."

  Még egy marhaság. A szeretet, az nem fogy el. Akinek nem jut ideje a családtagjaira, annak nem azért nem jut, mert inkább a kutyáját ajnározza. Az ember- és állatszeretet nem zárják ki egymást.

 • 2011.04.03 19:34:21nick066

  "De sivár életed lehet. Azt a sok-sok szeretetet te mind visszakapod a kutyádtól, sőt jóval többet is"

  Ja, hogy ez az egész arra megy ki, hogy legyen egyáltalán vki, aki (viszont)szeret benneteket ? Egy élvezeti tárgy, ami szeretet ad ? Amúgy meg egy kutya az alkesz, bűnöző 'gazdáját' is szereti, akkor is, ha belerúg: nem túl nagy érdem egy kutya által szeretve lenni. Ez tényleg sivár, ha csak ez jut.
  Az önzetlenség ott kezdődik, hogy olyat teszel amiért nem vársz/kapsz érte semmit (pl. viszontszeretést.)

 • 2011.04.03 19:35:06He?!

  tarka....." Nahh erről beszéltem basszus....csecsemőhöz hasonlítod a kutyát!

 • 2011.04.03 19:39:09tarkabarkabuborékok

  Jesszusom, de beteg a gondolkodások, nick.
  Igen, csodálatos a kutyákban, hogy annyira képesek szeretni és ragaszkodni, hogy egy "alkeszt" is szeretnek. Igen, valóban, az emberek borzasztó könnyen ítélkeznek embertársaik fölött (is) és erre te kiváló példa vagy. A kutya pedig nem ítélkezik, hanem szeret. És ezzel te azt akarod bebizonyítani, hogy sivár, ha valakinek csak kutya és kutyaszeretet jut?
  Ha eddig még nem lett volna világos, most már teljesen az, hogy nem érdemes veled ezt a témát megvitatni...

 • 2011.04.03 19:42:12tarkabarkabuborékok

  He, az volt az eszmefuttatásod, hogy az emberek nem értik, mit miért tesz a kutya és ettől már nem is kéne kutyákat tartani. erre mondtam, hogy a csecsemőnél se mindig tudjuk, mit miért tesz, és remélhetőleg mégse kampányolsz a csecsemők betiltása ellen.

 • 2011.04.03 19:45:51Kis ember

  nick, nem ezt mondtam, de te csak trollkodsz, úgyhogy csá

 • 2011.04.03 19:47:33He?!

  tarka....szövegértelmezési problémáid vannak, így már értem, hogy miért írogatsz ide olyan nagy hévvel!!/változókor/ Semmilyen formában-semmilyen párhuzamot sem szabadna vonni egy állat és egy ember közt, még ha kutyáról is van szó! Két vizslám van, mielőtt még több hülyeséget írnál ide nekem:-)

 • 2011.04.03 19:53:00tarkabarkabuborékok

  Akkor pláne szomorú, hogy nem érted, a kutyák mit miért tesznek. Szövegértelmezési problémáid pedig neked vannak, ha a hozzászólásomból csak annyit veszel le, hogy összehasonlítottam a csecsemőt a kutyával. Mellesleg ki mondja, hogy tilos párhuzamot vonni ember és állat között? Te? És akkor mi van?

 • 2011.04.03 20:03:59He?!

  Befejeztem, mert látom, hogy nagyon ostoba emberrel álltam szóba:( Az effajta párhuzamot vond a saját gyerekeidnél /kétlem, hogy van/ és szégyelld magad! Az Isten áldjon és ígérem, hogy imádkozom érted....hogy adjon az Isten neked bölcsességet az emberekhez, értékekhez, valamint a kutyákhoz is! Gondolom neked csak az utolsóra van szükséged, úgyhogy azért fogok többet imádkozni! A legjobbakat!

 • 2011.04.03 20:15:09hominida

  tarkabarkabuborékok, igen, én értem. Értelmetlen állatkínzás minden egyes kicsapott, elvadult, lelkileg összetört kutyát lesittelni. Nincs szükség annyi kutyára. Nincs értelme ötven kutyát tartani azért, mert egyet majd elvisznek közülük. Ez kutyasors-lottó. A legkezesebb, legbarátságosabb, legkiegyensúlyozottabbnak bizonyuló kutyáknak még lehet számottevő, nem csak a puszta véletlenen múló esélye arra, hogy gazdát találjanak – bár mivel a még nem gazdátlan kutyából is jóval több van annál, mint amennyit jó gazda vár – a többit értelmetlen, sőt, kínzás fogságban tartani. Az ember megteheti, hogy szelektál az állatok között. A fajnemesítés is szelekció, a menhelyen való válogatás is szelekció, a fölösleg életben tartása viszont állítólag nemes emberi kötelesség. Baromság.

 • 2011.04.03 20:22:48mákospacal

  "Azonban még egy embert se láttam a parkba kakiló gyereke után összeszedni a kakit, sőt, általában még a kitörléshez használt egy, két, sok zsepi is ott landol és marad a kaki mellett... Most akkor a gyerekeket is kitiltjuk a parkokból és a férfiakat is az utcákról?"

  Ezt a netto hülyeséget csak kétségbeesetten védekező kutyatartóktól hallottam eddig, de szinte szóról szóra :D
  Én 4 éve járok játszóterekre, de nem láttam oda tojó gyereket. Attól még természetesen előfordulhat és nem is helyes, mint ahogy a „férfiak” cselekedete sem.
  De, aki nem egy biciklibelsőben él, tudja jól, hogy egy utcában az 1es házszámtól a 195-ösig végighugyozott falakért és a városokban az utcára termelt napi több tonna szarért, nem azok a kisgyerekek felelősök, akik egyszer egyszer nem tudták visszatartani.

  A legjobb az, hogy ezeknek a díványos kutya-cikkeknek a commentjei mindig ráterelődnek a valódi problémára és nem a cikkíró picsogása a fő téma. És ez jó.

 • 2011.04.03 20:25:14mákospacal

  "Én 4 éve járok játszóterekre"

  A fiammal....még mielőtt valamelyik ebbe kötne bele

 • 2011.04.03 20:29:51antiszociális exlúzer

  He?!

  "Semmilyen formában-semmilyen párhuzamot sem szabadna vonni egy állat és egy ember közt, még ha kutyáról is van szó!"

  És miért nem?
  Mert ha valaki - teszemazt - azt mondja, hogy "a kutya is felelősség, csakúgy, mint a gyerek", akkor azzal egyenértékűvé teszi a kutyát a gyerekkel? Ugyan már.

 • 2011.04.03 20:35:02antiszociális exlúzer

  mákospacal

  "Én 4 éve járok játszóterekre, de nem láttam oda tojó gyereket. Attól még természetesen előfordulhat és nem is helyes, mint ahogy a „férfiak” cselekedete sem."

  Én láttam, ráadásul olyan gyerekről volt szó, aki a játszótértől 5 méterre leledző házban lakott. Természetesen nem a gyerekek a hibásak, hanem a szüleik.
  Előfordulhat "vészhelyzet", de a legtöbb efféle anyukán látszik, hogy egyszerűen természetesnek veszi, hogy odakakiltatja a gyereket a játszótéri bokorba, meg sem próbál más megoldást keresni.

  Különben teljesen igazad van abban, hogy a kutyák jóval nagyobb problémát jelentenek, mint a kisgyerekek, mivel kutyagumiból nagyságrendekkel több van közterületeken, mint kisgyerekkakiból, de tarkabarkabuborékok szvsz arra akart kilyukadni, hogy nem kitiltani kell a kutyákat, hanem valahogyan rászorítani egyes nemtörődöm kutyatulajdonosokat a kutyagumitakarításra.

 • 2011.04.03 20:35:56dávidzoli

  Én meg balga módon azt hittem, hogy a bejegyzés a kutya szocializációjáról szól, erre jönnek a kommentek és elbizonytalanodom.
  1. aki szerint kutya nem való lakásba az ne tartson laklásban kutyát, viszont legalább a hozzászólása legyen témába vágó.
  2. akit zavar a kutyaszar, az szedje össze, de semmiképpen se ekézze a kutyás társadalom egészét, főként a kutyákat ne egyes gazdák magatartása miatt. Amúgy remélem akkor minden fórumon szót emel egyéb szemetelések, környezetkárosítások ellen. Jelezném, hogy a budapestiek jelentős része a Dunába szarik és pisál, de ez egy cseppet sem zavarja, ahol meg nincs csatornázás, ott a talajvíz szennyeződik.
  3. Szerintem tök jó a poszt, akit érdekel, hogy többlakásos társasházban hogy élhet együtt békében ember és kutya, az sokat tanulhat belőle.
  Respect, hogy a sok troll ellenére még mindig posztolsz, csak így tovább.

 • 2011.04.03 20:47:57He?!

  antiszociális exlúzer
  He?!


  "Mert ha valaki - teszemazt - azt mondja, hogy "a kutya is felelősség, csakúgy, mint a gyerek", akkor azzal egyenértékűvé teszi a kutyát a gyerekkel? Ugyan már."
  Hülyeséget beszél,mert nem ugyanaz a felelősség!! Vagy nálad igen??
  Menj azt bulizzál még, inkább:-)
  Istenem'....

 • 2011.04.03 20:54:40tarkabarkabuborékok

  Pontosan,exlúzer. Én is ajánlottam már zacskót olyan kutyásnak, aki szépen tovasétált, miután a kutyája elvégezte dolgát és eszébe se jutott összeszedni. Az viszont érdekes, hogy ez mindenkit mennyire zavar, viszont a már leírt gyerek kakiltatás természetes. Rengetegszer láttam már. de ha valaki nem hiszi, hogy emberürülékkel is tele vannak a bokrok, kukkantson be a bokrokba mondjuk a Margit szigeten, majdnem mind tele van szarral és zsebkendővel. Minthogy a kutyák ritkán törölik ki a feneküket, nagy valószínűséggel emberi végtermékről van szó. De láttam is már nem egyszer letolt gatyával ülni ott gyerekeket, felnőtteket egyaránt.
  De ha valakinek erős a kaki példa: a város tele van szeméttel. Az embereknek csak úgy röpködnek a kezükből a palackok, kajás zacskók, miegymások. Tavasszal rendszeresen szedjük barátaimmal a szemetet a környező bokorsorokból. használt betéttől használt pelusig mindent lehet találni szép számban. Érdekes módon soha senki se panaszkodik fennhangon az emberi szemét miatt. Pedig a kutyagumi legalább lebomlik. Sőt. de megértem, hogy nem utcára való, fel is szedem mindig, én se szeretek belelépni, szerintem is lehetne nyugodtan büntetni, aki otthagyja. De azokat legalább úgy, akik nem képesek szemetüket elvinni egy szemetesig (aztán nagy hangon kajabálnak a kutyagumi miatt). És nem kéne az összes kutyatulajdonost és a kutyákat szidni és minősíteni a kutyagumi ottfelejtősök miatt.
  Mellesleg pedig, he, rendesen melléfogtál. Gyerekek is és kutyák is köszönik, jól vannak. És nem bánják, ha párhuzamot húznak köztük. Szerencsére nem olyan korlátoltak, hogy ilyesmin fennakadjanak. :)

 • 2011.04.03 20:55:37tarkabarkabuborékok

  Egyébként a poszt tényleg jó. Köszi.

 • 2011.04.03 20:56:43tarkabarkabuborékok

  A poszt pedig tényleg jó! És tetszik a kutyus is a képen.

 • 2011.04.03 20:56:59mákospacal

  "de tarkabarkabuborékok szvsz arra akart kilyukadni, hogy nem kitiltani kell a kutyákat,"

  Ilyet én sem mondtam. De ha nem változik a helyzet (nem fog), akkor tiltás, korlátozás lesz a vége (mint a bagósok esetében - nekik is lett volna lehetőségük úgy csinálni, hogy mást ne zavarjon annyira, mint amennyire)

  "akit zavar a kutyaszar, az szedje össze"
  vagy a gazdi hátára kenem... hmm?

  "Jelezném, hogy a budapestiek jelentős része a Dunába szarik és pisál"
  és milyen szerencse, hogy nem az utcára az ablakom alá, ahonnan 3m-re alszom. a kutyák _még_ megtehetik sajnos.
  300 éve még az utcára szart mindenki európa nagy részén, de ez változott, mert "nem egészséges". a kutyák _még_ megtehetik...

 • 2011.04.03 21:26:02dávidzoli

  Mákospacal: Kenheted a hátára is, de szerintem inkább szólj neki, hogy szedje össze, vagy szedd össze te magad, lényeg hogy ne puffogj, hanem csinálj valamit, ha zavar. Azt se felejts el, hogy a Dunából pl. ivóvíz is származik, nem beszélve a talajvízről amiből aztán főleg. Szóval nem az ablakod alatt landol a szar, hanem a poharadban, ha úgy tetszik Te szarsz bele. Ahogy felénk mondják nem a kútba csak a rovásra szarsz...

 • 2011.04.03 21:53:09Törp!lla

  Azért azt tegyük hozzá, hogy nem véletlenül van annyi kutya amennyi. Sok ember akar kölyköket a kutyájától, mert persze nagyon aranyosak, meg szeretni valóak. Ez mind tök jó aztán mikor felnőnek alig tudnak megszabadulni tőlük és több esetben már nem is érdekli a gazdát hova kerülnek csak nekik ne kerüljön több anyagi lehúzásba. Ezért is vannak tele a menhelyek.
  Na meg a másik legszebb hogy "nem ivartalanítom a kan kutyám mert mit vegyem el én az ő férfiasságát, menjen élje ki magát, dugjon meg pár szukát"(végülis a kölykökkel majd nem neki kell foglalkozni)
  Ha az emberek azért előre is gondolkoznának és nem lennének ilyen felelőtlenek, megcsappanna azért a menhelyen lévő kutyák száma (szerencsétlen állatok "felesleges" megszületése/elpusztulása)

 • 2011.04.03 23:49:09antiszociális exlúzer

  He?!

  "Hülyeséget beszél,mert nem ugyanaz a felelősség!! Vagy nálad igen??
  Menj azt bulizzál még, inkább:-)
  Istenem'...."

  Hol látod a mondatban az "ugyanaz" szót? Egyébként is csak egy példa volt.
  Az a te agylövésed, hogy mindenáron bele akarod látni, hogy a gyerek és a kutya "ugyanaz", ugyanazt érdemli, ugyanannyit ér satöbbi.

 • 2011.04.04 08:04:27Nancsi

  tarkabarkabuborékok: nem zacskót kell a kutyásoknak ajánlgatni, hanem fizessenek havi 50eFt ebadót, abból majd futja kutyakakatakarító személyzetre. Meg remélhetőleg nem 2 millió, hanem 2ezer kutya maradna az országban.

 • 2011.04.04 09:42:24tarkabarkabuborékok

  Nancsi, szerintem meg butaság- és rosszindulatadó lenne jó, és hátha kevesebb maradna a hozzád hasonló rosszindulatú kötözködőkből is. ;)

 • 2011.04.04 12:34:06mákospacal

  dávidzoli:
  "Kenheted a hátára is, de szerintem inkább szólj neki, hogy szedje össze"
  Természetesen szedem más retkét, különben itt maradna és nagyon sokszor szóltam, de 10ből 9szer még neki állt feljebb. Mint most neked is, hiszen pont azt nyomod, mint ők:
  "vagy szedd össze te magad, lényeg hogy ne puffogj, hanem csinálj valamit, ha zavar"

  Ez minimum felháborító és amikor már unom, hogy gyakorlatilag pofánröhögnek, akkor tényleg "csinálok valamit", és volt, hogy a hátára kentem. Megsértődött, nekem szaros lett a kezem, de kurvára megérte. Most nem jár erre, hanem más életét keseríti.

  "Azt se felejts el, hogy a Dunából pl. ivóvíz is származik, nem beszélve a talajvízről amiből aztán főleg."
  Namost, az hogy előrángatsz egy másik problémát, attól az utcán heverő szar / hugy nem lesz kevesebb.
  Egyébként mióta átadták a csepeli víztisztítót is, azóta elvileg nem megy tisztítatlan szennyvíz a csatornarendszerből a dunába. És a csapból sem tisztítatlan szennyvíz folyik, gondolom azért ezt tudod.
  De ez ügyben legalább van fejlődés. Úniós normák, talajvízvédelem miatt területek csatornázása, stb.

  De kutyaügyben nincs fejlődés és egyre rosszabb a helyzet. Itt az utcában, mikor elindul az esti sétáltatás, látom, hogy 10-ből 7 gazda már minimum kettő ebet tart. Mert egy hülye divat. Egészen komolyan mondom, hogy dugó van. És ez gáz, ez beteg.
  És az összes kutya napi 100 liter hugya a falon, a járdán köt ki, az ablakok alatt, ott ahol az emberek szellőztetnének, meg úgy általában _élnének_.
  A közparkok meg használhatatlanok, azok számára, akiknek tulajdonképpen készült... (nem, nem a kutyáknak, hanem az embereknek készültek)

 • 2011.04.04 14:09:55tarkabarkabuborékok

  Mákospacal - fogadjunk, hogy meg vagy győződve róla, hogy a világ is csak a magadfajta számára készült. Indíthatnál egy kampányt, hogy az összes állatot és azokat szerető embert száműzzék a számodra készült világból, mert rendkívül idegesítenek. Biztos boldogabb lennél tőle. ;)

 • 2011.04.04 15:14:19mákospacal

  tarkabarkabuborékok:
  Mi? Te miről beszélsz? Mindegy is...
  "Magadfajta"? Nézesd meg magad szerintem.

 • 2011.04.04 18:05:03He?!

  tarka.... a legbénább troll, akit valaha láttam tevékenykedni...be is neveztelek a fészbúkon eme megtisztelő poszt betöltésének a megnyerésére...már van 51 fanod!:-) De ne látogass fel mostanság, mert a kutyások nagyon utálnak:-)))komolyan!

 • 2011.04.05 00:34:15antiszociális exlúzer

  Nancsi

  "Meg remélhetőleg nem 2 millió, hanem 2ezer kutya maradna az országban."

  Az miért lenne jó neked?

 • 2011.04.05 00:36:58antiszociális exlúzer

  mákospacal

  Csak lazán hozzáfűzve a gondolatot a hozzászólásodhoz, az jutott eszembe, hogy az igénytelen kutyás valószínűleg igénytelen szülő is, és az igénytelen szülő igénytelen kutyás.
  Vagyis ugyanaz szaratja a kutyáját az utca közepére, aki a gyerekét is gondolkodás nélkül a játszótéri bokorba.

 • 2011.04.05 08:55:42He?!

  antiszociá......
  Mint az kiderült, több az eb , mint a gyerek ebben az országban....valszeg a bokor és az utca közepe is rontja a mennyiség és a helyszín kellemetlen arányát a kutyák rovására! Továbbra is tartom, hogy az ember-állat párhuzam, meglehetősen durva:-( és még egy amit megnéznék /de csak az átgondolatlan hozzáfűzésed miatt/, hogy hány 1-2 éves gyerekkel rendelkezőnek van párhuzamosan kutyája is!? elárulom: -a kutyatartók 0,5%-a...nem kötekszem, csak lazán hozzáfűztem!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta