100 éves vályogház újul meg Cereden

100 éves vályogházat hoztak rendbe a kortárs művészek és a falubeliek. Mutatjuk, hol tart most a 22. alkalommal megrendezett nemzetközi találkozó.

Míg a Balaton-felvidéken szinte a semmiből nőtt ki egy új falu a nyáron, addig a 22. alkalommal megrendezett ceredi Nemzetközi Kortárs művésztelepen a falubeliekkel karöltve dolgoztak a meghívott hazai és nemzetközi képzőművészek egy közel százéves vályogház rehabilitációján, úgy hogy közben egyedi funkciókkal látták el azt. Az idei tematika egyébként a Szeparált terek nevet kapta, a ház projekt pedig KOR – TÁRS – HÁZ néven fut és várhatóan 2018-ra éri el végleges formáját.

A helyiekkel karöltve dolgoznak a művészek Cereden

A Nógrád megye északkeleti részén sátrat vert művésztelepnek köszönhetően Cered az egyetlen olyan közel 1000 fős falu, ahol kortárs galéria működik az országban, de sok más hazai és közép-európai faluhoz hasonlóan Cerednek is problémát okoz az elöregedés és az elszigeteltség, a legközelebbi városig, Salgótarjánig például 23 kilométert kell megtenni.

“A régi házat (80 éves elmúlt) már régóta szerettük volna művészeti célokra felhasználni. Nagyon érdekes a fekvése, egy három utcával határos saroktelken áll, szinte adta magát, hogy a művésztelep birtokba vegye. A koncepció az volt, hogy a meghívott hazai és külföldi művészek, továbbá a falu lakossága ötleteket adjanak, akár egyénileg, akár közösen – hogy hogyan fejlesztenék, hogyan újítanák fel és milyen funkciót adnának a háznak.

Ezeket a javaslatokat összegyűjtöttük és kiválasztva a legjobban kivitelezhető tervet a jövő évben megvalósítjuk. Az egész ház küldetése egy közösségi tér, amely ahogy a nevében is benne van, nem hagyományos tájház, ami a régi népviseletet vagy életmódot mutatja be berendezett tárgyakkal, hanem ez a kortárs, élő falu bemutatásának a helyszíne. Egyfajta élő múzeum és kiállítótér. Belekerülnek az eddigi művésztelep műalkotásai amik a faluról szólnak. A művészek által láttatjuk és mutatjuk be a falut. A kiállítás mindig friss lesz és megújul, mert a faluból merített témákra készülő műalkotások itt lesznek bemutatva a jövőben. Emellett itt lesznek láthatóak a falusi családok által készített termékek, melyeknek a művésztelepen dolgozó művészek készítettek egyedi dizájnt. Például méz, kosár, vásznak, terítők, kerámiák stb.

Mivel szeretnénk turisztikai célponttá válni, emiatt a múzeum nyitvatartása és egyéb feladatok ellátására a faluból lesz a munkaerő, mely így munkahely teremtést eredményez. A projekt több éves, a teljes kivitelezés és ötletek megvalósítása 2020. Addigra lesz a művésztelep 25 éves. Úgyis mondhatnánk, hogy akkorra lesz kész a ház. A felújítás még folyamatban van, már jövő tavasszal látványosabb képek lesznek.”

Fellendítené az elzárt falut egy művészeti fesztivál

„A ceredi szimpóziumra meghívott művészek főleg nagyvárosokból érkeznek. Ott van nekik az életterük és jószerivel minden: galériák, múzeumok, közönség, gyűjtők, és műtermek. Ehhez képest Cered teljesen más, a kontraszt miatt fantasztikus élmény, valódi időutazás nekik itt lenni és dolgozni. Markánsan tapintható a városi művészek és a falusi helyszín találkozásának eklektikája. Megnyugodnak, belassulnak, szelídülnek, mosolyognak – miközben abszolút érvényes és kortárs alkotói válaszokat adnak az általunk felvetett témára. Azonosulnak a helyszínnel úgy, hogy közben maradéktalanul képviselik egyéniségüket és szemléletüket. Jól áll nekik az egész ügy.” – mondta Fürjesi Csaba, a Ceredi Nemzetközi Művésztelep művészeti vezetője és alapítója.

Vajon előnyére tudja fordítani a falu művésztelepet? Része lehet a mindennapi életüknek?

A festőként és fényinstalláció készítőként ismert Fürjesi Kun Cecíliával és Sánta Lászlóval alapította a telepet, elképzelésük pedig egy művész találkozóhely kialakítása volt. Cered előtt az Őrségben és a Balaton környékén volt lehetőség hasonló eszmecserékre. A projektben résztvevő művészek Salgótarján hat testvérvárosából, valamint többek között Hollandiából, Németországból, Csehországból, Finnországból, Szlovákiából, Romániából Belgiumból és az Egyesült Arab Emirátusból érkeznek.

A meghívott képzőművészek artist in residence formában vesznek részt a művésztelepen, vagyis a kéthetes közös alkotási folyamat ideje alatt Cereden élnek és alkotnak közösen. A meghívás főbb szempontjai, a művésztelep koncepciójához, tematikájához illeszkedő alkotói munka, a szakmai elismertség, a művésztelep vezetése által felfedezett és bemutatni kívánt művész és a művésztelep gyűjteményének bővítése.

"Szuper volt az idei nyár is és az alkotások is erősek lettek. Az előzetes várakozásnak megfelelően minden művészt megérintettés inspirált az idei téma a: Szeparált terek.Mivel a meghívott alkotók a legkülönfélebb műfajokatgyakorolják, ebből adódóan az alkotói válaszok is sokfélek lettek.

A jövőre nézve sorrendben a 23. év következik, melynek a témája a Nyári konyha, mégpedig a faluban, Cereden élő családoknál ma is aktív, használatában lévő nyári konyhák. Ennek a mai jelentésével, tipizálható vizuális, formai világával, értékrendjével, szokásaival, ízeivel stb. Ezek összképe fog kirajzolódni terveink szerint a hazai es nemzetközi kortárs művészek alkotói válaszaival. Erre a témára lesz a jövő évi művesztelep felfűzve, hasonló témájú kísérő programokkal, zenei, irodalmi és szakmai előadásokkal stb., és a végén közös kortárs lakomával, kreativ szakácskönyv megjelenítésével. Mindezt természetesen a helyi lakosság teljes bevonásával.

A huszonkettő év alatt a falu már teljesen a magáénak érzi a művesztelepet, mára már senki nem érti félre, milyen munka folyik nyaranta a telepen. A művesztelep közel másfél hektáros területen, több funkciójú épületegyüttesből áll, melyet a helyiek örömmel látogatnak és kíváncsian várják évről évre, hogy mi lesz az aktuális téma. Tudják, hogy a témáink végső soron róluk szólnak, mint tükröt, magukat látják vissza az alkotásokban, mégha ezek a vizualitás nyelvén irodtak is. Azt is értik egyre többen, hogy részesei és szereplői egy egyedülálló kortörténeti dokumentum létrejöttének, amelyet a művésztelep hoz létre."- válaszolta megkeresésünkre Fürjesi Csaba.

A huszonegy év alatt több száz, különféle művészeti műfajt képviselő művész és művészeti szakember kapcsolódott be a munkába, sokan évről évre visszatérnek. A 2017-es táborban részt vett többek között a Dubaiban élő szír származású illusztrátor és grafikusművész, Manar Laham, a jelenleg Londonban élő lengyel festő és designer, Michal Janowski, a szintén lengyel Tomasz Piars festő illetve Palik Eszter tervező is. A kialakított jó nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően az idei művésztelepen készült alkotások nemcsak Salgótarjánban és Budapesten, de Rómában, illetve Amszterdamban is láthatóak lesznek majd.

„A Ceredre látogató művészek ihletet mernek abból a kútból, melynek forrása az itteni csodálatos környék és az itt élő emberek. Az alkotók tehetségükkel a szívükben elhoznak ide valami megfoghatatlan miliőt, amely felpezsdíti a település mindennapi, monoton életét, új lelkületet teremtve ezáltal a ránk váró feladatok megoldásában. De nem csak hoznak, hanem el is visznek innen: jó hírünket is tova viszik Magyarország, Európa és a világ különböző tájaira” - mondta Dániel László, Cered polgármestere.

Azt sajnos nem tudjuk, hogy a közösségi térként üzemeltetett ház a jövőben mennyire lesz része a faluban élők mindennapjainak, de valószínűleg nem hiábavaló a művésztelep több mint 20 éves jelenléte. Kattintsatok a galériára és nézzétek meg, hogy hogyan fest egy képzőművészek által újragondolt palóc falu a 21.században!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek