Teszt: létezik tökéletesen pakolható iskolatáska?

Kemény hát, puha pánt, oldalzsebek és fényvisszaverő - ezek csak az alapkövetelmények egy jó iskolatáskánál. De vannak ma már olyan extrák is, amitől a táska együtt nő a gyerekkel. Cikkünkben ilyeneket is teszteltünk.

Aki úgy gondolja, hogy a tökéletes iskolatáska megalkotása nem igényel űrtechnológiát, a megtalálásához pedig semmiképpen sem kell atomfizikusnak lenni, annak valószínűleg igaza van. Ugyanakkor, aki utoljára saját magának, vagy akár a jelenlegi elsősénél jó pár évvel idősebb nagytesónak vásárolt ilyesmit, meg fog lepődni, mi mindenre képesek a legújabb táskák.

Kipróbáltunk hármat mi is, hogy megtudjuk, hangzatos kamuval állunk-e szemben, vagy tényleg jobbá teszi valaki életét a fejlődés? Utóbbi.

Az persze sok mindentől függ, hogy kinek milyen a tökéletes iskolatáska, néhány alapkövetelménynek ugyanakkor nem árt megfelelni. Első, és legfontosabb szempont, hogy beleférjen a gyerek legalább egy napi holmija.

Vannak persze szélsőséges esetek, akik biztos, ami biztos alapon mindig, mindent magukkal hordanak – nos, erről inkább beszéljük le a gyereket a gerince egészsége érdekében. De azért illúzióink ne legyenek: a négy órára bepakolt iskolatáska tolltartóval, uzsonnával és egyéb kellékekkel (teletöltött vizes palack nélkül) majdnem öt kilót tett ki. Ennyi holmit minimálisan el kell tudni nyelni egy iskolatáskának.

Ha most hátradőltél, hogy oké, akkor legyen tehát nagy és strapabíró, akkor még ne nyugodj meg, mert létezik túl nagy iskolatáska is! Ezt mutatta meg a gyógytornász ebben a videóban.

Vannak persze általános ergonómiai szempontok is

  • Ne legyen szélesebb az iskolatáska, mint a gyerek háta, a magassága pedig a csípőcsonttól legfeljebb tarkóig érjen. 
  • Kemény, anatómiailag formált hátrésze legyen, ami felfekszik a gyerek hátára, így nem görbül alatta szegény.
  • Lehetőleg szellőzzön is, hogy ne izzadjon bele a gyerek.
  • A vállpánt legyen széles és párnázott, semmiképpen se vágjon be, és ne csússzon le a vállról. Még jobb, ha van mellkasi öv, és derékpánt, ami segít elosztani a terhet a törzsön.

További praktikus szempontok

  • A jó iskolatáskának van egy csomó zsebe, amikben a gyerek eleinte szuperül el fog tévedni, de előbb-utóbb megszokja, és ha véletlen kimaradt a radír a tolltartóból, nem kell szétszedni mindig az egész alkotmányt, csak hanyagul beszórhatjuk valamelyik oldalzsebbe. Amit aztán pár hetente kincskeresési céllal átnézünk, olyankor lesz nagy öröm. A vizes palackot is ezekbe fogjuk becsúsztatni induláskor.
  • Szülőként borzasztóan szeretjük, ha az uzsonnát nem a (tartós, év végén hibátlan állapotban leadandó) tankönyvek közé kell betenni, tehát jó, ha van egy akkora külön rekesz, ami egy egész uzsonnásdobozt - esetleg gyümölcsösdobozt is - elnyel. (általában nincs)
  • Legyen a táskának masszív füle, ami nem szakad le sem az első, sem a sokadik cibálásra. A gyerek ennél fogva fogja felakasztani a táskát a pad szélére, mi, szülők pedig itt ragadjuk meg minden reggel és délután, amikor hű sherpaként utána visszük. Szóval essen rajta kényelmes fogás, mi szóltunk.
  • Legyen a táskának talpa, amin masszívan megáll, és nem zuhan orra lépten-nyomon. A borulékony iskolatáska előbb-utóbb a pocsolyában/latyakban/olvadt fagyitócsában köt ki, például mert lefordul a padról, ahová a gyerek lerakta egy pillanatra. Más baja is lesz a gyereknek eleinte, ne kelljen ezzel foglalkoznia!
  • Legyenek a táskán fényvisszaverő csíkok. Oké, egy elsős-másodikos gyerek nem fog egyedül bóklászni a sötétben, de abból semmiképpen sem lehet baj, ha látszik, hogy megy ott valaki.

A dizájn, a dizájn!

Természetesen az elsős gyerekünknek az lesz a legfontosabb szempont, hogy jól nézzen ki a táskája, neki minden más teljesen mellékes. Jó hír viszont, hogy ha nem vagyunk kibékülve valamelyik modellel, bármi másra át tudjuk terelni a figyelmét, természetesen kategórián belül (úgy is, mint lovas-romantikus, járműves-harcos, egyéb mesefigurás, stb.).

Jut eszünkbe, utóbbi nem túl jó választás, mert a divatok jönnek és mennek. Gondoljunk bele, mit is kezdenénk jelenleg egy bármilyen jó állapotban lévő, ám Hannah Montanás iskolatáskával? Már csak azért is érdemes az ilyesmit jól átgondolni, mert tapasztalataink szerint egy jó minőségű iskolatáska simán kibír négy évet, és ne azért kelljen már lecserélni félúton, mert égővé vált a pókember!

Most, hogy általánosságban kimerítettük a témát, vegyünk közelebbről szemügyre tesztalanyainkat, a táskákat!

A klasszikus, merevített

Az első, „fiús” verziót saját tapasztalatból is jól ismerjük, egy aktualizált változata annak, amit a fiam tavaly egész évben hordott. (És amihez hasonlót lányos mintával, másik díványos gyereken látunk itt) Az általunk használt táska gyakorlatilag kiváló állapotnak örvend, semmiféle hiba nem keletkezett rajta, ami nagy szó nála. A méretei tökéletesen passzolnak az átlagos paraméterekkel rendelkező gyerekre: nem szélesebb a hátánál, és éppen megfelelő a magassága is.

Ami viszont a befogadóképességét illeti, nos, azzal kapcsolatban időnként vakartuk a fejünket, és plusz táskára szorultunk. Bár egyszer az is előfordult, hogy felvette a gyerek a hátára a bepakolt táskát, ami abban a pillanatban hanyatt rántotta őt – vagyis nem vagyunk meggyőződve róla, hogy a táska hibája, hogy nem fér bele minden szükséges iskolaszer. Ha értitek, mire gondolok.

Ennek a modellnek a vállpántjai viszonylag egyszerűen, egy húzással beállíthatók, habár a szükséges mozdulatot nem sikerült a gyereknek tökéletesen elsajátítania, még év végén is segíteni kellett neki. A magam részéről hiányoltam legalább egy mellkasi övet, ami masszívan ott tarja a háton a táskát. A többi szempontból viszont nem volt panasz a termékre.

Ez tetszett benne a legjobban: 

Igaziból vicces, de az szól mellette, hogy ez a legkevésbé megtömhető táskatípus, ami elsőre hátránynak hangzik, de nem az. A gyerek úgyis addig szaporítja heteken-hónapokon át a cuccát papírokkal, lapokkal, ezzel-azzal, amíg csak fizikailag lehetséges, ami plusz kilókat jelent, pedig alapból is túl nehéz gyerekek táskája.

Kislányok álma: a balerinás táska

Ennél a modellnél első ránézésre tartottunk attól, hogy nem lesz elég stabil, és orra fog bukni, főleg, ha jól megterheljük, de nem történt semmi ilyesmi. A színe semmiképpen sem mondható kényesnek, sőt, inkább rejtő, van rajta elég zseb és fényvisszaverő is.

A nagyágyú pedig a beépített Ergo System, ami lehetővé teszi, hogy a hátpárnázat állításával a táska mérete alkalmazkodjon a gyerek méreteihez. Ami elég jól hangzik, főleg, ha belegondolunk, hogy első és negyedik osztály között simán nő 20 centit, ha nem többet. A táskának derékpántja és mellkasi öve is van, ami segít eloszlatni a súlyt. Szuper választás, ha a család gyalogos/biciklis életmódra rendezkedett be, és nem az iskola kapujától az osztályteremig kell vinni a táskát, hanem hosszabb távon is cipelnie kell a gyereknek.

Külön tetszett még, hogy a hátrészen kívül a táska többi része nem keményített, így csak akkor foglal nagy helyet, ha tényleg meg van tömve, különben nem. Ráadásul ebbe fért bele a legtöbb dolog, és még az uzsonnás doboznak is van benne külön rekesz.

Ez tetszett benne a legjobban: 

Az állítható hátmagasság és a keresztpántok a gyógytornászok, gyerekorvosok szempontjai alapján kicsit kevésbé károssá teszik azt, hogy a gyerekeknek alapból túl nagy súlyt kell cipelniük. Ez volt az egyetlen, amiben külön zsebbe fért a kaja.

A lovas megoldást is szerettük

A tesztünkből nagyjából kitűnik, hogy ha jó minőségű (ám sajnos elég drága) táskát vásárolunk, semmiképpen sem tudunk nagyon melléfogni. Ebben a táskában is jó sok hely volt pakolni, talán az oldalzsebek lehetnének kissé tágasabbak.

A stabilitással sem volt probléma, kényelem szempontjából pedig kihozták belőle, amit egy iskolatáskából ki lehet: a hátsó panelrendszer fokozatmentesen állítható. Így, ha azt látjuk, hogy a gyerek bokája kezd kivillanni a kedvenc farmeréből, akkor itt az ideje utána állítani az iskolatáska hátrészét is.

A súlyelosztás szintén megoldott – később leoldható a derékpánt –, és még a dizájn is olyan, ami negyedik osztályban is vállalható. A minőséggel több, mint valószínű, hogy nem lesz gond. 

Ez tetszett benne a legjobban: 

Itt is lenyűgöző az ergonómiai fejlődés, az állítható magasságú hát+ keresztpántok megoldás pár éve még egyáltalán nem létezett. A lovas minta a lányos minták közül az egyik legbiztonságosabb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra