5 hely, ahol muszáj megállnod a horvát tengerpart felé tartva

Macskaköves utcás cuki művészváros 30 kilométerre a magyar határtól, kristálytiszta, türkizkék vizű tavak és vízesések, pálmafás sétány és világörökségi antik palota. Ezeket nézd meg út közben, amikor a horvát tengerpartra utazol.

Az autós nyaralásban az a jó, hogy ott és akkor állsz meg, amikor kedved tartja. Így egy csomó olyan kisebb helyet útba tudsz ejteni, ahová önmagukért lehet hogy nem utaznál el, de köztes úti célnak pont tökéletesek. Most öt ilyen szuper köztes célpontot mutatok arra az esetre, ha idén nyáron a horvát tengerpart felé veszed az irányt. 

Varasd

Budapesttől 275 kilométerre, a magyar határtól pedig csak harminc kilométerre található Varasd (horvát nevén Varaždin). Alig kell érte letérni az autópályáról, és tényleg érdemes itt megállni a tengerpart felé menet, vagy hazafelé jövet. És ezt nem csak én mondom, korábban ódákat zengett már róla a Lonely Planet és a New York Times is.

shutterstock 424879480

Macskaköves utcák, gótikus-reneszánsz vár, hangulatos kávézóteraszok, olcsó éttermek, bohém galériák, nyüzsgő piac, kastélyparknak is beillő temető, gyógyfürdő is van. Egymás sarkát taposó turistahadak viszont nincsenek, nézd meg amíg még ilyen nyugis.

Zágráb

Az Adriára menet Zágráb mellett is mindig el kell menni, mégis kevesen állnak meg itt várost nézni. Pedig a horvát főváros sokkal érdekesebb annál, mint amit az autópályáról látunk belőle. Turistaszempontból a legérdekesebb részek a Felsőváros, a Káptalandomb és az Alsóváros.

shutterstock 181680221

A Felsőváros Zágráb meghitt, középkori hangulatú történelmi központja. A Káptalandombon a katedrálist nézd meg, a Felsőváros és a Káptalandomb között pedig ejts útba a nyüzsgő piacteret. Az Alsóváros pedig azért klassz, mert a századfordulón alakult ki, ennek megfelelően széles sugárutakat, és szép szecessziós épületeket láthatsz itt.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Valószínűleg a legtöbben a Plitvicei-tavaknál állnak meg hazafelé tartva a tengerpartról, ha egy kicsit még meg akarják nyújtani a nyaralást valami szép köztes látnivalóval. A Nemzeti Parkhoz körülbelül másfél órát még autózni kell az autópályától, de a türkizkék víz fölött vezető fapallók és a vízesések látványa megéri a hosszabb kitérőt.

shutterstock 256094920

A tavakon kívül egyébként nem igazán van erre más látnivaló. Bőven elég az egész parkon végigvezető, nagyon kényelmes tempóban max. 4-5 óra alatt tejesíthető, gyaloglást-hajózást-kisvonatozást magába foglaló "C" útvonalat letudni, és folytatni az utunkat a végcél felé. Főszezonban felnőtteknek 180 kuna (kb. 7500 forint) a belépő, 7-18 éves kor között 80 kuna (3350 forint), gyerekeknek 7 éves kor alatt ingyenes. Bővebb infó itt.

Krka Nemzeti Park

Ez a nemzeti park akkor fog útba esni, ha Dalmáciába mész nyaralni. És ugyan nem olyan híres, mint a Plitvicei-tavak, de ez a hely is gyönyörű, és itt még strandolni is lehet a vízesésekben (ez a Plitvicei nemzeti parkban szigorúan tilos).

shutterstock 82277806

Ha komolyabb látogatás nem fér bele az idődbe, akkor csak az autópálya pihenőben állj meg egy kávéra, innen is gyönyörűen rá lehet látni az egyik tóra. Ha több időd van, kanyarodj le Skradinba, innen indulnak a kirándulóhajók, a menetrendjüket itt találod. Főszezonban felnőtteknek 180 kuna (kb. 7500 forint) a belépő, 7-18 éves kor között 110 kuna (4600 forint), gyerekeknek 7 éves kor alatt ingyenes. Bővebb infó itt.

Split

Horvátország második legnagyobb városaként Split egyáltalán nem alkalmas célpont egy nyugis, romantikus tengerparti nyaraláshoz. Városnézéshez viszont tökéletes. Ha a dalmát szigetek valamelyikére – mondjuk Hvarra, Bracra, Korculára vagy Visre – mész pihenni, úgyis innen indul majd a komp.

shutterstock 217658758

A nyaralás előtt vagy után sétáljatok végig a pálmafás Riván, és ne hagyjátok ki a világörökségi Diocletianus palotát sem, ami gyakorlatilag az egész óvárost magába foglalja. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek