LAKÁSFELÚJÍTÁS

Az élet megkeserítői: a szakik!

2016. szeptember 25., vasárnap 08:06

Ki ne találkozott volna olyan mesteremberekkel, akik megnehezítették az életét? Akik nem akkor jöttek, amikor ígérték, akiknek vastagabban fogott a ceruzájuk, mint amiről előzőleg szó volt, vagy épp a végeredmény lett hevenyészettebb, mint azt elképzeltük. Persze vannak remek szakemberek, akiknek a nevét imába foglaljuk, csak a legkedvesebb barátainknak adjuk ki, és képesek vagyunk hónapokat várni, hogy velük dolgozhassunk – ők azok, akikről most nem lesz szó. Jöjjenek viszont a többiek, a halogatósok, az átverősök, a mindig késők és a többiek!

shutterstock 74632387

A másnapos

Kedvenc történetünk főszereplője a festő, aki szépen és korrekt áron dolgozik, ezért sokan keresik. Kissé ugyan bohém alkat, de nem mindegy, ha szépen dolgozik?! Festő kiment emberünkhöz, felmérte a munkát, adott árajánlatot, megegyeztek, mindenki boldog volt. Akkor még. Megbeszélték a munkakezdést, család kicuccolt a szobából, még a kávét bekészítették a szakinak. Ám az nem jött. Eltelt félóra – jó, lehet, hogy beugrott a boltba. Eltelt egy: "Tán lerobbant a kocsi?" – tanakodtak. Majd jött egy mindenre választ adó SMS. "Sziasztok, nem tudok ma menni, mert nagyon másnapos vagyok, de fizetek tízezret, ha nem kell mennem!" – és tényleg nem jött. A munkát később elvégezte. 

A félbehagyó

Ember jött és ember ment. Nagyjából így lehetne összefoglalni a városszerte ismert mesterember történetét, aki tényleg mindent vállalt a kőműves melótól a burkolásig. Mr. Mesterembernek  egy alkalommal egy teraszt kellett volna szétszednie és újjáépítenie, mert a fa alap megviselődött az évek alatt. A tulajdonos elmondta, mi lenne a feladat, készült egy hevenyészett költségvetés, megegyeztek. Mr. Mesterember hozta a segédjét is, akinek a bontásban jutott nagyobb szerep. Emberünk nem volt szakember, de egy rendes férfi sok mindenhez ért. El is kezdték a napot, kávé, cigi, indulhat a bontás. Mesteremberünk egyszer csak eltűnt, mint mondta, anyagért. Többet aznap nem látták, csak a segéd dolgozott. Másnap jön - ígérte, ám másnap nem jött, sőt ő még csak kreatív SMS-t sem írt. Kollégánk új mestert keresett, akik hozta három emberét, akikkel 5 nap alatt felépült a terasz, mindenki legnagyobb elégedettségére. Mr. Mesterember egy hét után került elő, megsértődve, mert – mint ő mondta – hát ő csinálja a melót, sőt még segédet is hívott, és nem is érti mi ez a rohanás. 

A hanyag 

Ismerős épített házat. Szép környék, csodás ház, előre irigykedtem, és tényleg jól is sikerült, ám az építkezés még úgy is rémálom volt, hogy nem kellett görcsölni a pénzügyeken. A család gyönyörű cementlap burkolatot képzelt el a konyhába és az előszobába. A lerakás után ezt a típusú burkolatot javasolt viasszal kezelni, ami meg is történt, a burkoló felkente azt és úgy, ahogy az mondva volt neki. A viasz szépen ki is keményedett, ám a burkolat valahogy mégsem volt közel sem olyan szép, mint a bemutatóteremben. Majd kiderült: arról az aprócska tényről elfeledkeztek, hogy a padlót előtte fel is kellett volna mosni, hiszen koszos, poros, ott közlekedett mindenki. De nem, ők úgy gondolták, jó lesz az, felkenték a viaszt, ami alatt szépen meg lehetett figyelni a koszt. A második kör pedig arról szólt, ki bérel csiszolót és csiszolja majd keni újra a jó drágán vett lapokat... 

Hanyag kettő

Egy teljes felújítás során magam is átestem hasonló történeteken, a legjobban mégis a gyönyörű fürdőszobacsempe szétfúrása viselt meg. Megvettük életünk csempéjét, hatalmas lapok, számunkra jelentős tételt képviselve, de sebaj, szeretnénk egyszer csodás fürdőszobát, ahol órákig lehet heverni a kádban. Aha. Jött a burkoló, feladatot elmondtuk. A fontos pont egy süllyesztett padlórész volt, amibe került egy lefolyó, rá a padlóval egy szintben pedig egy fa trepni. Na ezt kellett volna jól megcsinálni. Sikerült? Nem. Naná, hogy nem a legmélyebb pontra került a lefolyó, így szépen megállt a víz a mesterséges medencében, percek alatt amortizálva le a fát, nem is beszélve a takaríthatatlanság szépségeiről. 

shutterstock 160848287

 + 1 A hozzá nem értő építész

Hogy ne csak a munkásoknak keltsük rossz hírét, jöjjön egy történet egy építészről, aki egy termelőkonyha megtervezését vállalta. Jó nevű szakember, igaz nem ezen a területen, de amit kell, azt tudja, a jogszabályi előírásokat ismeri, milyen baj lehet itt? - tette fel a kérdést az ismerősünk, aki a megrendelő volt. Építész tervezett, hivatal leokézta, ÁNTSZ, Katasztrófavédelem, Állategészségügy, mindenki rábólintott, mehet a móka. Vállalkozó jött az embereivel, csinálta, amit kellett, a falak két méter magasan csempével borítva, 623 féle helyiség az előírások szerint, munka befejezve, jöhetnek a gépek, amik addig egy raktárban álltak. Vagyis csak jöttek volna, ha a szakember nem 75 centi széles ajtónyílásokat álmodott volna, amin a gépek nagy része nem fért be. A megrendelő majdnem infarktust kapott, a munkások anyáztak – a gépek végül bekerültek, több napos bontás árán. 

Önnek is van hasonló története? Küldje el nekünk! 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta