Expressz karácsony: narancsos-csokis kehely

Zanza!

DSC 0225
Fotó: Piszke

A desszertet tovább ízesíthetjük valami finom alkohollal, narancs- vagy csokilikőrrel, rummal vagy konyakkal, de ilyenkor a folyadék – a narancslé vagy a tejszín – mennyiségéből számítsunk le ugyanannyit. A zselés alap pedig előző nap is elkészíthető, így csak a csokihabot kell majd frissen elkészítenünk, akár addig is, amíg szusszanunk egyet a főfogás után.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 4 dl narancslé
  • 2-4 dkg cukor ízlés szerint
  • 10 gr zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 8 dkg étcsokoládé
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 tk. porcukor

Elkészítés:

  1. A zselatint 4 ek. narancslével elkeverjük, pár percig állni hagyjuk.
  2. A maradék narancslevet a cukorral felmelegítjük, majd hozzáadjuk a megáztatott zselatint, elkeverjük és felforrósítjuk (de ne forraljuk).
  3. 4 szép pohárba elosztjuk, hűlni hagyjuk, majd 3-4 órára hűtőbe rakjuk. (Lágy zselét kapunk, nem kell több zselatin bele, hacsak valaki nem szeretne inkább gumicukrot kanalazni.)
  4. Az étcsokit mikróban közepes fokozaton kb. fél perc alatt, közben meg-megkevergetve felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  5. A hideg tejszínt a porcukorral lágy habbá verjük, a végén hozzámixeljük a csokit és a narancs lereszelt héját.
  6. A lágy habot a megdermedt narancszselé tetejére kanalazzuk, egy óra hűtés után tálaljuk.
Blogmustra