Mont Blanc desszert, avagy gesztenyepüré menősítve

Mont Blanc
Ötvös Zsuzsanna

A francia Mont Blanc desszert tulajdonképpen a mi gesztenyepürénk menősített változata; a nevét onnan kapta, hogy a magasra feltornyozott püréhalom a Mont Blanc hófödte csúcsára emlékeztet. A mi verziónk alapja egy kakaós omlós tészta, ezt vékonyan megkenjük meggylekvárral, a lekvárra tejszínhabot adagolunk, és erre a habra jön körben a gesztenyepüré. Tehát megfordítjuk a hagyományos sorrendet: alulra, a gesztenyepüré alá kerül a tejszínhab, így sokkal látványosabb desszertet készíthetünk, ami az ünnepi asztalon is simán megállja a helyét.

Ha valaki a klasszik gesztenyepürés ízvilágot kedveli, nyugodtan hagyja el a meggylekvárt, de kísérletező kedvűek próbálják ki, milyen szépen fellazítja-kiegyensúlyozza a gesztenye töménységét a savanykás lekvár.

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:

Omlós tészta:

- 90 g liszt

- 10 g holland kakaópor

- 60 g hideg vaj

- 35 g darált mandula (vagy dió, mogyoró)

- 35 g porcukor

- egy csipet só

- egy tojás

Töltelék:

- 250 g gesztenyemassza

- 100 g puha vaj

- 4 ek. porcukor

- 2 ek. rum

- 2 dl habtejszín

- 1 tasak habfixáló

- 3-4 ek. meggylekvár

1. Az omlós tésztához az összes hozzávalót a tojás kivételével S-késes aprítógépben vagy kézzel morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha nem állna össze, egy kevés jéghideg vizet adunk még hozzá. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük egy órára.

2. A tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle.

3. A korongokat kétféleképp is megsüthetjük. Tehetjük simán sütőpapírral bélelt tepsire, majd 180°C-os sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük – ekkor kekszkorongokat fogunk kapni. Ha kis peremmel rendelkező tartlet(minipite)-kosárkákat szeretnénk sütni, akkor ehhez egy teflonos muffintepsire lesz szükség. A  fordítsuk fejjel lefelé, és minden kiemelkedés tetejére simítsunk egy-egy tésztakorongot – ebben az esetben akkora kiszúrót kell használnunk, hogy kb. egy centivel lógjanak túl a korongok. Fél órára hűtőbe tesszük, megszurkáljuk villával, majd 180°C-os sütőben kb. 8 percig sütjük. Utána óvatosan leemeljük a tésztakosárkákat, tepsire sorakoztatjuk, és további két percig sütjük, hogy a közepük is át tudjon sülni teljesen. Hagyjuk kihűlni.

Így sültek a teflonos muffintepsi hátulján az omlóstészta-kosárkák
Így sültek a teflonos muffintepsi hátulján az omlóstészta-kosárkákÖtvös Zsuzsanna

4. A gesztenyepüréhez a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzákeverjük a gesztenyemasszát és a rumot is. Kóstoljuk, ha szükséges, még édesíthetjük. A masszát habszákba vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a végén pici lyukat vágtunk.

5. A kihűlt omlós kosárkákba egy-két teáskanálnyi lekvárt töltünk. A tejszínt habbá verjük a habfixálóval, és a lekvárra adagoljuk habzsákból vagy kanállal, hagyva helyet körben a gesztenyepürének. Végül a habzsákból körkörösen haladva kinyomjuk a gesztenyepürét úgy, hogy teljesen befedje a tejszínhab-halmot. Megszórhatjuk porcukorral.

Tipp: Az omlós tésztát előre is elkészíthetjük és kisüthetjük, légmentesen záró dobozban akár egy hétig is eltarthatjuk. Összeállítani tálalás előtt nem sokkal érdemes, hogy a tészta ropogós maradjon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek