KARÁCSONY

Istanbul: tartalmas szórakozás bejglikómához

2016. december 14., szerda 13:28

Az egyik legjobb karácsonyi családi ajándék a társasjáték, mert azon túl, hogy maradandó és többször örül neki a gazdája, rögtön a bejglikóma alatt beálló csöndet is meg lehet törni vele. Mivel szeretem a stratégiai társasokat, amikor megérkezett néhány játék a szerkesztőségbe, hogy teszteljük őket, azonnal lecsaptam az Istanbulra. Már a doboza is emlékeztet kicsit a kedvenceimre (Puerto Rico és Carcassonne), a szerencsén múló dobókockahajigálós, gondolkozást nem igénylő táblás játékokat pedig nem szeretem.

 A leírás szerint "Isztambul bazárnegyedében kereskedők és segédeik sietnek keresztül a szűk sikátorokon, hogy versenytársaiknál sikeresebbek legyenek. Meg kell tölteni a talicskákat árukkal a raktáraknál, és a segédeknek ezeket gyorsan a különböző célhelyekre kell szállítani. A kereskedők célja, hogy elsőként gyűjtsenek össze bizonyos számú rubint. Egy kereskedőt és négy segédet irányítanak a játékosok a bazár 16 helyszíne között". Már ez is kicsit bonyolult, de közel sem annyira, mint ami utána jön.

A bejglikóma nem kedvez a játék elindításának, ugyanis amikor először bontja ki a dobozt az ember, hirtelen azt se tudja, mihez kapjon, a hosszú játékleírás pedig próbára teszi a figyelmet. Csak kis részlet abból, mi van a pakkban: 16 helylapka, 5 talicska, 15 talicskabővítés, 26 bónuszkártya, 16 mecsetlapka, 25 segéd, 32 rubin, etc. Ezeket pedig először is megfelelően el kell rendezni (szerencsére ad kezdő lapkaelrendezési tippet az útmutató) és amikor már egy óra eltelt a lapocskák és apró baszok rendezgetésével, kezdődhet a játék.

Rögtön a legnagyobb kérdéssel: honnan kell indulni?

Ez nem derül ki a leírásból (lehet, hogy a fordításnál tűnt el), de sejtésünk szerint bárhonnan, úgyhogy így is álltunk neki. Az első kör kicsit darabos, de a második már nagyon pörgős, a harmadiktól pedig teljesen addiktív a játék, úgyhogy mindenkit arra buzdítunk, essenek túl az elején a nehézségeken, mert egy olyan játékot ismerhetnek meg, amivel aztán az unalom legkisebb nyoma nélkül játszhatnak még évekig. A variációs lista ugyanis szinte végtelen úgy, hogy bárki bárhonnan indulhat, ahány kezdés, ahány ember, annyiféle játék – egy ilyen komplex társast pedig tényleg nem lehet egy fél oldalas használat utasítással letudni, tehát a 8 oldalas füzet abszolút indokolt. 

UPDATE: A gyártó megírta nekünk, hogy hol kell kezdeni a játékot, és elvileg ez a szabályzatban is benne van, csak mi nem találtuk meg huszadik olvasatra sem: "Tegyétek egy oszlopba a 4 segédkorongotokat, és tegyétek a kereskedőkorongotokat ezen oszlop tetejére. Tegyétek az oszlopot a Szökő-kútra". Tehát a szökőkút a kezdőpont!

A lényeg dióhéjban: az ember maga dönti el, honnan hova lép, de egyszerre maximum két lapkát haladhat. A különböző lapokon különböző akciókat lehet végrehajtani, azaz fel lehet tölteni az árukészletet vagy el lehet adni árukat. A befolyó pénzből rubint kell venni, a cél ugyanis 6 rubin begyűjtése – akinek ez először megvan, az nyer. Rubint nemcsak pénzért, hanem árucikkért cserébe is lehet szerezni.

A szerencse itt nem mérvadó, ha az ember jól kiszámolja a lépéseit, akkor nyer. A játék a végén a legizgalmasabb, amikor már pontosan tudja az ember, hogy három lépés múlva meglesz a rubin, ha nem jön közbe semmi és drukkol, hogy a másik játékos(ok) ne kaparintsák meg előbb a köveket.

Nagyon izgalmas, értelmes, szórakoztató játék, ha nem veszi el a kedvét az első 1-2 óra, akkor meglesz, mivel fogja tölteni a karácsonyi szünetet. 10 évnél fiatalabb gyereknek tényleg nem ajánlanám, mert valószínűleg sok csalódás érné, illetve a szabályok megjegyzése sem feltétlenül megy a kicsiknek – márpedig itt szabályból jó sok van, még a negyedik játszmánknál is kerültek elő újabb és újabb dolgok, amiket addig elfelejtettünk betartani. Mi ketten játszottunk és így is abszolút élvezhető volt, de ha összegyűlik 4-5 gyakorlott istanbulozó, akkor biztos még izgalmasabb.

Istambul társasjáték

Életkor: 10+

Játék ideje: 40-60 perc

Típusa: stratégiai

Játékosok száma: 2-5

Ára: 10 590 forint (akciósan 9319 forint a Piatnik oldalán)

Megvenném? Igen.

Milyen játékokat szeretek egyébként? Carcassonne, Puerto Rico

Tervező: Rüdiger Dorn Grafika és illusztráció: Andreas Resch 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta