Gasztroajándék: pikáns almás chilizselé

Zanza!

Mindenkinek van olyan barátja/rokona/üzletfele, aki rajong a csípős ízekért – nekik ez ideális saját készítésű ajándék. Ez egy 2 in 1 menet, mert a végén kapunk egy üveg átlátszó zselét, és egy adag kicsit tartalmasabb, pikáns, dzsemállagú krémet.

DSC 0208
Fotó: Piszke

Az almák héjában található pektin elég lesz a zselés állaghoz, a tartalmasabb almás-chilis dzsemhez pedig elég egy kevés pektin vagy dzsemfix, amit pótlólag teszünk hozzá.

Hozzávalók ( 1,5 dl átlátszó zselé és 2 dl tartalmasabb almás chilizselé)

30 dkg alma (keményebb húsú, pl. Golden)
3 nagyobb thai chilipaprika
2 dl almaecet
20 dkg cukor
csipet só
1 teáskanál 2:1 befőző zseléfix (vagy harmad teáskanál pektin)

Elkészítés

1. A paprikákat félbevágjuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. (Kesztyűben dolgozzunk!)

2. Az almákat vékonyan meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk.

3. A paprikákat, a negyedelt almát, a levágott héját és az összes többi hozzávalót egy kisebb lábasban felforraljuk, majd jó 15-20 percig gyöngyöztetjük. Ekkorra a héj szétfő és az almák is szétesnek.

4. Törlőpapírral bélelt nagy fémszitán átszűrjük, a lecsorgó zselét kiforrázott üvegekbe töltjük.

5. A megmaradt sűrű almás masszához fél dl vizet öntünk, botmixerrel pürésítjük, belekeverjük a zseléfixet (vagy pektint), még egy percig forraljuk, és szintén üvegekbe töltjük.

(Az ecet egyáltalán nem fog érződni, ha pedig nagyon csípőset szeretnénk, használjunk habanero paprikát, vagy hagyjunk pár magot is benne.)

Blogmustra