Kedvenc húsvéti receptjeink sonkától kalácsig, és azon túl

Zanza!

Ahogy megszokhatták, most is jelentkezünk egy nagy receptválogatással, amiben a reggelitől, a sonkatippeken át, a locsolóvárásig minden van. A húsvéti édességeket már korábban összeszedtük, most a sós ételeké a főszerep.

húsvét

Gyűjtsenek ötleteket az ünnepre! 

1. Húsvéti reggelik

A tökéletes húsvéti reggeli: sonkás tojáskrém

Nem nagyon akad jobb reggeli húsvétkor, mint fogni a sonkát, levágni belőle egy jókora szeletet, és összekeverni a sonka mellett főtt tojással, majd ezt az egészet puha kalácsra kenni.

Sonkakrém, akár reggelire

Ha egyáltalán akármikor nekiállunk sonkakrémet készíteni, hát most a legnagyobb rá az esély. Ha már úgyis van otthon bőven sonka, egy kicsit érdemes ehhez is félretenni belőle.

sonkakrém
Fotó: Katuci

Örök kedvenc: a tojáskrém

Örök kedvenc a családban. Férj akármikor lecsap rá, ahányszor csak teheti. Fogyaszthatjuk simán, de mehet bele sonka, snidling vagy petrezselyem is. Ha pedig van kedvünk, süssünk hozzá frissen kenyeret, akár fehéret, akár nagyon barnát, hálás lesz, akinek készítjük. 

tojáskrém2
Fotó: Katuci

Franciás reggeli: bundás kalács

Igazi dőzsölős reggeli/uzsonna fillérekből. A szikkadt kalács édes, vaníliás tojásbundát kap, mellé meg elég némi friss gyümölcs vagy lekvár.

bundás kalács
Fotó: Katuci

Ha pedig a klasszikus banán-nutella párosra vágyik, ezt a receptet készítse el!

2. Süssön kalácsot, rengeteg receptünk van!

Hogyan süssünk kalácsot? Limara megmondja!

„Azt nem mondom, hogy a kalácssütés egyszerű, mert elég sok buktatót rejt magában, de ha van egy tökéletes receptünk, és betartunk néhány szabályt, akkor garantált a siker.” Kattintson a receptért!

7807 680459555313893 1794329681 n
Fotó: Limara

Kerek kalácsot a húsvéti asztalra!

Saját készítésű házi kalácsot tenni a húsvéti asztalra – azzal bizony nagyot lehet villantani. És hogy ne legyen kérdés, hanem rögtön látsszon, hogy itt most egy különleges csemegéről van szó, látványban is elszakadhatunk az unalmas, boltban is beszerezhető, fonott formától.

Jó játék a kalácssütés
Jó játék a kalácssütés

Mindenféle egyéb kalácsok a sonka mellé

Kezdjük az expresszverzióval. Ha valaki saját, házi kalácsot készítene húsvétra, de még sosem állt neki kelt tésztát készíteni, dagasztani, keleszteni, vagy ez valamiért az ijesztő és kifürkészhetetlen konyhai bonyolultságok kategóriájába esik nála, annak ajánlom ezt a tulajdonképpen összekeverős, dagasztás nélküli verziót.

Fonott kalács, Húsvétra

A házi kalács (és a házi péksütemények általában) igen jó helyen állnak a „dicséret-zsákmányoló” ételek listáján. Ha finom, és nagyjából hasonlít is a boltira, biztos, hogy nagy siker lesz, és visszatapsolja a család.

3. A sonka: mi legyen belőle, ha unjuk a főtt sonkát?

Korábbi cikkünkben már írtunk a jó sonkáról, és hogy hol érdemes beszerezni, most pedig összeszedtük, hogy miként készítheti el a sima főtt sonkán túl.

3in1: így főzzön sonkát, tojást és gombóclevest

Nálunk minden Húsvétkor hagyományosan ez a leves készül. Édesanyám receptje, ami hosszú évek alatt alakult ilyenné. A lé, amiben a sonka fő, hihetetlenül ízes és értékes, nagy kár lenne kiönteni. (Ha nem szeretnénk rögtön elkészíteni a levest, nyugodtan le is fagyaszthatjuk.)

gombóc1
Fotó: Katuci

Mézes-mustáros sült sonka

Mivel sonkából nem nagyon lehet keveset főzni, előbb-utóbb minden családban eljön a pillanat, amikor valami másra is lenne már igény a sonka-tojás-torma trión kívül. Ilyenkor jön jól ez a mézes, mustáros sült sonka recept, amivel készíthetünk belőle gyors ebédet is.

mézes-mustáros sonka
Fotó: Katuci

Poszthúsvéti villámebéd: sült sonka zöldborsópürével

A húsvéti maradékhasznosítás az egyik legkönnyebb dolog, hiszen millió étel készíthető a főtt sonkából. Az egyik, ami kihagyhatatlan, a sült sonkaszelet zöldborsópürével. Egyszerű, hihetetlenül laktató, és 15 perc munkával készül csupán.

Univerzális húsvéti sonkasaláta

Kevés hozzávalóból jó kis sonkasalátát készíthetünk. De ez a recept nem csak maradékhasznosításra alkalmas, akkor is praktikus, ha várjuk a locsolókat, vagy vendégség lesz, de kevés a sonka.

saláta1
Fotó: Katuci

4. Tormatesztek

És ha már sonka, akkor torma is legyen, a majonézes tormákat ITT teszteltük, az eceteseket ITT, a tejszíneseket pedig ITT.

5. Ha mégsem sonka…

…akkor ajánlunk pár húsfélét amit elkészíthet a sonka mellé vagy helyett.

Lecsós-krumplis csülök

Sok munka nincs vele, de a sütésre rá kell szánni a 2-2,5 órát. Az eredményért viszont hálás tekinteteket és elismerő hümmögést kapunk.

csülök2
Fotó: Katuci

A nagymamám töltött káposztája

Vannak helyek, ahol szokás ilyenkor megfőzni az év utolsó töltött káposztáját, nálunk így készül.

Fűszeres nyúlragu, húsvét utánra

Ha húsvét után valahogy pont kerülne egy nyúl, hát itt van hozzá egy recept is. A recept egy török szakácskönyvből származik, ennek megfelelően a hozzávalók listája szép hosszú, de ne ijedjenek meg, nincs köztük semmi különösen extra, és az elkészítése sem bonyolult. Köretnek egy sima rizs teljesen jó hozzá.

Báránysült, rozmaringos krumpli 30 perc alatt

Sokan idegenkednek a báránytól, de ha sikerül belőle jó minőségű húst beszerezni, semmi rossz tapasztalatunk nem lesz vele. Nézze meg ezt a receptet, szerintünk tetszeni fog.

DSC 6848kicsi
Fotó: Katuci

Mézes rozmaringos báránysült

Húsvét környéke az az időszak, amikor viszonylag könnyű bárányhoz jutni. Ez a Casa Moro recept eredetileg combra vagy lapockára szól, de akkor se keseredjenek el, ha véletlenül egy darab gerincet sütnének, azzal is jó lesz, mindent ugyanúgy kell csinálni azzal is, csak tegyék egy sütőzacskóba, akkor nem fog kiszáradni.

Húsvéti mézes-mentás báránysült

A bárányhús elkészítése nem igényel különösen nagy jártasságot a konyhában, elég ha egy kicsit tud bánni a húsokkal, de ebben egy húshőmérő is remek segítségül szolgál. Nem szabad túlsütni és kiszárítani, ez is egy olyan húsféle, ami igazán akkor jó, ha nem sül teljesen át. Túlfűszerezni, hosszan pácolni sem érdemes, mert a hús kellemes ízét veszítjük így el. A mentával készült báránysült igazi klasszikus.

6. Maradékok a főszerepben

Túlméretezte a sonkát, túl sok tojást főzött, megint kimaradt egy kalács? Sebaj, szülessen belőle új étel!

Töki pompos, húsvéti maradékokból

A kenyérlángos (vagy más néven: langalló, töki pompos) újra virágkorát éli. A kirakodóvásárok egyik kedvence lett. Régen az asszonyok a kenyérsütéskor lecsíptek egy darab tésztát, megpakolták a kamrában található finomságokkal, és kisütötték a kemencében.

langalló2
Fotó: Katuci

Sonkamérgezés: két recept az álcázáshoz

Ebben a cikkünkben rögtön két ötletet is adunk: egy jó kis spárgás-sonkás lepényt és töltött gombát is készítettünk.

Készülünk a maradékhasznosításra: sonkás kenyérkosár

Ha szeretnénk feldobni a húsvéti reggelinket, készítsünk kenyérkosárkákat. A kis kosárkákat töltsük meg tojással és sonkával. Elég hozzá előkapni a muffinsütőt, és néhány perc alatt elkészül a szendvicsünk.

Egy jó máglyarakás vasárnapra?

Ha akad maradék kalács, igazi klasszikus a máglyarakás: tojásos-vaníliás tejtől szaftos, kellemesen savanykás a házi baracklekvártól, aromás a darált diótól, a lekváros tojáshab pedig légiesen könnyű a tetején.

Máglyarakás2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

7. Húsvéti sósak

Az édességeket már összeszedtük, most jöjjön pár sós süti is, amivel akár várhatja a locsolókat is.

Húsvéti sós süti: sonkás csiga

Tipikus húsvéti sós sütemény, ami általában pillanatok alatt elfogy. A csigaformát a gyerekek is imádják, a töltelékhez és a tésztához pedig minden van otthon még akkor is, ha épp zárva vannak a boltok.

sonkás csiga1
Fotó: Katuci

Vendégváró kosárkák, hirtelen betoppanóknak

llyenkor gyakran szoktak betoppanni a vendégek azzal, hogy „remélem, van valami kaja, egész nap nem ettünk egy falatot sem”. Az ilyen helyzetekben lehet előrukkolni például az ilyen kis sós kosárkákkal.

DSC 2588akicsi
Fotó: Katuci

Locsolóvárás: parmezános-zöldfűszeres sós perec

A pereceket sós omlós tésztából készítettem, és parmezánnal bolondítottam meg. Én most friss rozmaringgal fűszereztem, de bármilyen zöldfűszerrel (pl. bazsalikom, kakukkfű, snidling) finom lesz!

További sós sütikért kattintson IDE!

8. Ne csak együnk, igyunk is!

Naná, hogy tojáslikőrt. Mutatjuk a házi változatot ITT, a boltban kaphatókat pedig nemrég teszteltük

Blogmustra