Ezekben a német kastélyokban mi is lennénk királyányok

Ha arra vágyik, hogy korhű és szinte mesebeli hangulatú kastélyokban bóklásszon, akkor egyszer mindenképp el kell látogatnia Németországba, ahol kívül-belül felújított kastélyokat talál, néha egészen szürreális  hegycsúcsokon. Az összeset nem tudnánk felsorolni, de mutatjuk azokat, ahol mi is szívesen játszanánk királylányosat.

1. Lichtenstein-kastély

A világ egyik legszebb kastélyaként számon tartott  Lichtenstein-kastély, amelyet a Sváb-Alpokban építettek tényleg elképesztő látványt nyújt, arról nem beszélve, hogy a környezete is hasonlóképpen bámulatos. Ez Németország egyik legújabb kastélya, a XIX. század folyamán építették a középkori lichtensteini lovagok tiszteletére. A megközelítése annyira nem egyszerű, viszont látványos, ugyanis a hegy csúcsán álló kastélyt egy másik hegyről átnyúló kőhídról lehet megközelíteni.
A kastély sajnos nem látogatható, még akkor sem ha az uralkodó és népes családja nincs az udvarban. A várkastély alapjait a hagyomány szerint még a római korban rakták le, erre azonban nincs egyértelmű bizonyíték, legrégebbi részei viszont biztosan a XII. században készültek és története során sok nemesi családnak volt otthona. Vaduz első grófja, Werdenberg Hartmann 1342-ben költözött ide. A várat a sváb háború után a svájciak felégették, új tulajdonosa, Rudolf von Sulf építtette újjá. A vár a Hohenem grófok idején nyerte el végső alakját. Különlegessége, hogy a felújítást korhű módon végezték, de mégis jól kombinálták különböző kényelmi elemekkel: kovácsoltvas csillárokban például rejtett fény van, a kapcsolókat fali kárpitok mögé rejtették. A kastély egyes részei pedig tökéletesen alkalmasak II. Ferenc József műkincsgyűjteménye számára, amelynek egyes darabjait a Vaduz központjában épült múzeumban lehet megtekinteni.

shutterstock 190521164

2. Reichsburg Cochem

A Mosel-völgyre néző dombon elhelyezkedő kastélyról pazar látvány tárul a látogatók elé. A kastélyt körülbelül 1000-ben épült  Ezzo palotagróf és fia kastélyaként, majd Hermann Pusillius uralkodása alatt. III. Konrad király (1051-ben)megszállta a várat, és német császári és birodalmi tulajdon lett.
XIV. Lajos 1688-ban elfoglalta, majd 1689-ben aláaknázták és felrobbantotta. Ezután sokáig csak a romok álltak a hegycsúcson, majd Ravené Lajos berlini kereskedő és titkos tanácsadó 300 arany márkáért megvette 1868-ban, így a várat ismét felépítették. Az újjáépített kastélyon felfedezhető egyaránt korai gótika és az új gótika jellegzetességei, de a romantikus építészeti elemeket sem nélkülözi. A helyreállított vár végül a Ravenné család nyári rezidenciája lett 75 éven át.

GettyImages-545650767
ullstein bild

3. Neuschwanstein kastély

Szintén ódákat zengenek a Neuschwanstein kastélyról, amely túlzás nélkül mesebeli látványt nyújt, leginkább télen, amikor ködtakaró vonja be a kastély kecses tornyait. Füssen városa mellett, II. Lajos, bajor királya építtette 1869-1886 között Richard Wagner tiszteletére. A sziklaszirtre felhúzott kastély még a Walt Disney-t is megihlette (neki köszönhetjük a Csipkerózsika és Hamupipőke kastélyát) és bár nem lehet fényképzeni és videofelvételt készíteni a helyszínen, mégis a legtöbbet fotózott kastélyként tartják számon. A Pöllat-szakadék magányos szikláján épült kastély nem hiába óriási turistalátványosság, kecses tornyaival egyszerűen monumentális látnivaló, de nemcsak kívül, hanem belül is.  A csillogásban nem szűkölködő belső díszítésben és a belső tervek kivitelezésében maga a király is részt vett. A fő kapujához meredek szűk úton lehet eljutni, a külső falak tornyait pedig csigalépcsőkön lehet megközelíteni. A hatalmas kastély egy kapuházból, egy, a hölgyek részére épített lakórészből, a király lakhelyéből, egy négyzet alapú toronyból, és a két tornyú Palasból, a fellegvárból áll.

GettyImages-476708040
Sean Gallup

4. Mespelbrunn kastély

Szintén megér egy utat a Mespelbrunn kastély, amit Frankfurt és Würzburg közöt a Spessart nevű erdő mélyén találunk. Tulajdonosa az Ingelheim - Echter család, melynek leszármazottai minden évben áprilistól októberig megnyitják otthonukat a látogatók előtt.

A középkorban épült várat nem véletlenül egy sűrű erdő közepébe biggyesztették, akkoriban veszélyes helynek számított az áthatolhatatlan erdő, itt voltak a leggyakoribbak a banditatámadások, amelynek megfékezésére épült az őrtorony az 1300-as években. Ez volt a kastély első épülete, majd a XIV. század végén és a XV. század elején több épület csoportosult köré, majd 1427-ben megkezdték azokat a munkálatokat, amik a települést erőddé, vizesárokkal és magas falakkal megerősített úrilakká tették. Az Echter család legkiemelkedőbb tagja Julius Echter von Mespelbrunn (1545-1617) volt, ki Würzburgban ma is működő kórházat és egyetemet alapított.

GettyImages-545686781
ullstein bild

 5. Hohenzollern kastély

A Sváb-Alpok lábánál épült Hohenzollern kastély egyértelműen a neogótikus építészet legszebb példája. Ez volt anno a porosz királyi család otthona, majd 1423-ban a kilenc hónapig tartó ostrom alatt teljesen megsemmisült, de 1454- ben újraépítették és szebb lett mint valaha. Története folyamán többször gazdát cserélt és a XVIII. századra teljesen romossá vált, míg 1819-ben a porosz koronaherceg és későbbi király, IV Frigyes Vilmos elrendelte felújítását. Az épületegyüttesben 140 szoba található, ezek közül is híres a freskókkal díszített könyvtára, de pazar látványt nyújtanak a királyi hálószoba és a királyné kék szalonja, melynek arannyal díszített falain porosz királynék arcképei láthatók.

shutterstock 328728458
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek