EURÓPA

Ezekben a német kastélyokban mi is lennénk királyányok

2016. április 17., vasárnap 12:40

Ha arra vágyik, hogy korhű és szinte mesebeli hangulatú kastélyokban bóklásszon, akkor egyszer mindenképp el kell látogatnia Németországba, ahol kívül-belül felújított kastélyokat talál, néha egészen szürreális  hegycsúcsokon. Az összeset nem tudnánk felsorolni, de mutatjuk azokat, ahol mi is szívesen játszanánk királylányosat.

1. Lichtenstein-kastély

A világ egyik legszebb kastélyaként számon tartott  Lichtenstein-kastély, amelyet a Sváb-Alpokban építettek tényleg elképesztő látványt nyújt, arról nem beszélve, hogy a környezete is hasonlóképpen bámulatos. Ez Németország egyik legújabb kastélya, a XIX. század folyamán építették a középkori lichtensteini lovagok tiszteletére. A megközelítése annyira nem egyszerű, viszont látványos, ugyanis a hegy csúcsán álló kastélyt egy másik hegyről átnyúló kőhídról lehet megközelíteni.
A kastély sajnos nem látogatható, még akkor sem ha az uralkodó és népes családja nincs az udvarban. A várkastély alapjait a hagyomány szerint még a római korban rakták le, erre azonban nincs egyértelmű bizonyíték, legrégebbi részei viszont biztosan a XII. században készültek és története során sok nemesi családnak volt otthona. Vaduz első grófja, Werdenberg Hartmann 1342-ben költözött ide. A várat a sváb háború után a svájciak felégették, új tulajdonosa, Rudolf von Sulf építtette újjá. A vár a Hohenem grófok idején nyerte el végső alakját. Különlegessége, hogy a felújítást korhű módon végezték, de mégis jól kombinálták különböző kényelmi elemekkel: kovácsoltvas csillárokban például rejtett fény van, a kapcsolókat fali kárpitok mögé rejtették. A kastély egyes részei pedig tökéletesen alkalmasak II. Ferenc József műkincsgyűjteménye számára, amelynek egyes darabjait a Vaduz központjában épült múzeumban lehet megtekinteni.

2. Reichsburg Cochem

A Mosel-völgyre néző dombon elhelyezkedő kastélyról pazar látvány tárul a látogatók elé. A kastélyt körülbelül 1000-ben épült  Ezzo palotagróf és fia kastélyaként, majd Hermann Pusillius uralkodása alatt. III. Konrad király (1051-ben)megszállta a várat, és német császári és birodalmi tulajdon lett.
XIV. Lajos 1688-ban elfoglalta, majd 1689-ben aláaknázták és felrobbantotta. Ezután sokáig csak a romok álltak a hegycsúcson, majd Ravené Lajos berlini kereskedő és titkos tanácsadó 300 arany márkáért megvette 1868-ban, így a várat ismét felépítették. Az újjáépített kastélyon felfedezhető egyaránt korai gótika és az új gótika jellegzetességei, de a romantikus építészeti elemeket sem nélkülözi. A helyreállított vár végül a Ravenné család nyári rezidenciája lett 75 éven át.

3. Neuschwanstein kastély

Szintén ódákat zengenek a Neuschwanstein kastélyról, amely túlzás nélkül mesebeli látványt nyújt, leginkább télen, amikor ködtakaró vonja be a kastély kecses tornyait. Füssen városa mellett, II. Lajos, bajor királya építtette 1869-1886 között Richard Wagner tiszteletére. A sziklaszirtre felhúzott kastély még a Walt Disney-t is megihlette (neki köszönhetjük a Csipkerózsika és Hamupipőke kastélyát) és bár nem lehet fényképzeni és videofelvételt készíteni a helyszínen, mégis a legtöbbet fotózott kastélyként tartják számon. A Pöllat-szakadék magányos szikláján épült kastély nem hiába óriási turistalátványosság, kecses tornyaival egyszerűen monumentális látnivaló, de nemcsak kívül, hanem belül is.  A csillogásban nem szűkölködő belső díszítésben és a belső tervek kivitelezésében maga a király is részt vett. A fő kapujához meredek szűk úton lehet eljutni, a külső falak tornyait pedig csigalépcsőkön lehet megközelíteni. A hatalmas kastély egy kapuházból, egy, a hölgyek részére épített lakórészből, a király lakhelyéből, egy négyzet alapú toronyból, és a két tornyú Palasból, a fellegvárból áll.

4. Mespelbrunn kastély

Szintén megér egy utat a Mespelbrunn kastély, amit Frankfurt és Würzburg közöt a Spessart nevű erdő mélyén találunk. Tulajdonosa az Ingelheim - Echter család, melynek leszármazottai minden évben áprilistól októberig megnyitják otthonukat a látogatók előtt.

A középkorban épült várat nem véletlenül egy sűrű erdő közepébe biggyesztették, akkoriban veszélyes helynek számított az áthatolhatatlan erdő, itt voltak a leggyakoribbak a banditatámadások, amelynek megfékezésére épült az őrtorony az 1300-as években. Ez volt a kastély első épülete, majd a XIV. század végén és a XV. század elején több épület csoportosult köré, majd 1427-ben megkezdték azokat a munkálatokat, amik a települést erőddé, vizesárokkal és magas falakkal megerősített úrilakká tették. Az Echter család legkiemelkedőbb tagja Julius Echter von Mespelbrunn (1545-1617) volt, ki Würzburgban ma is működő kórházat és egyetemet alapított.

 5. Hohenzollern kastély

A Sváb-Alpok lábánál épült Hohenzollern kastély egyértelműen a neogótikus építészet legszebb példája. Ez volt anno a porosz királyi család otthona, majd 1423-ban a kilenc hónapig tartó ostrom alatt teljesen megsemmisült, de 1454- ben újraépítették és szebb lett mint valaha. Története folyamán többször gazdát cserélt és a XVIII. századra teljesen romossá vált, míg 1819-ben a porosz koronaherceg és későbbi király, IV Frigyes Vilmos elrendelte felújítását. Az épületegyüttesben 140 szoba található, ezek közül is híres a freskókkal díszített könyvtára, de pazar látványt nyújtanak a királyi hálószoba és a királyné kék szalonja, melynek arannyal díszített falain porosz királynék arcképei láthatók.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta