Órakalauz: hogyan találjuk meg a tökéleteset?

Az okostelefonok és a mindenhonnan ránk köszönő képernyők korában már senki nem azért hord órát, mert annyira kíváncsi a pontos időre, hanem mert gyönyörködni szeretne ebben a szépséges kiegészítőben. Ha olyan karácsonyi ajándékra vadászunk, amit gyakran használ majd a megajándékozott személy és mi juthatunk róla eszébe, akkor az óra még mindig az egyik legjobb ötlet. Hogyan válasszunk a rengeteg különböző típus, márka és modell közül? Mire figyeljünk oda a vásárlásnál, hogy ne bosszúság legyen a vásárlás vége? Mindez kiderül a hajtás után!

Boltban vagy a neten ? 

Ha a netes vásárlás mellett döntünk, akkor kizárólag olyan kereskedőtől rendeljünk, akinek van helyi képviselete. Ez egyébként általános szabály, hiszen ha bármilyen minőségi probléma lép fel, csak a hazai képviseletnél tudjuk érvényesíteni a garanciát. Egy műanyag divatóránál belefér, hogy fél év után elromoljon, azonban egy százezer forintos darabnál ez már kevésbé vicces. Tartsuk észben, hogy a márkás órákat is fogyasztási cikknek szánják, amelyek pár szezon alatt kimennek a divatból. A legtöbb gyártó két év garanciát vállal a termékeire, de persze még sokáig hordhatjuk azután is. Viszont ha a dédunokáknak szeretnénk majd mutogatni az órát, akkor válasszunk egy mechanikus svájci remeket, mint például az Omega, a Breitling, az IWC, vagy a Rolex.

Kinek?

Egy prémium óraüzletben képzett személyzet tud segíteni a választásban, de nekünk is érdemes átgondolni az alábbiakat:

  •  A merész, divatos vagy inkább az elegáns, letisztult formákat kedveli az illető?
  •  Milyen típusú – fizikai vagy szellemi - munkát végez? Mennyire él aktív életet?
  •  Hétköznapi vagy alkalmi viseletnek szánjuk az órát?

Milyen színűt?

Ahogy a ruháknál, úgy az órák esetében is megvannak a szezon színei – nyáron élénkebb, télen visszafogottabb. Az idei nyár nagy kedvence volt a tengerkék szín, amely minden márkánál felbukkant valamilyen árnyalatban, most télen pedig továbbra is hódít a rózsaarany, a fekete és a barna. A színt PVD bevonattal állítják elő, ezért bánjunk vele óvatosan, például ne fújjunk rá direktben parfümöt.

Fémcsatos vagy bőrszíjas?

A fémcsatos órákat egész évben hordhatjuk, a bőrszíj viszont nyáron nem praktikus, hiszen az izzadság károsíthatja. Sokan mégis ragaszkodnak a bőrszíjhoz, mert kényelmesebb viselet. Ha igazán nagyvonalúak akarunk lenni, vegyünk mind a kétfélét az órához, hogy lehessen cserélgetni.

x

Digitális vagy mechanikus?

Hacsak nem a geek unokaöcsénknek vesszük, gyorsan felejtsük el a digitális kijelzőt – kizárólag az analóg óralap jöhet szóba. A belső működést nézve más a helyzet: az alacsonyabb árú darabok többnyire kvarcórák, amivel nincs semmi baj. Viszont ha igazi különlegességre vágyunk, akkor keressünk mechanikus szerkezetű órát (kézi felhúzós vagy automata). Műszaki érdeklődésű partnerünk imádni fogja az üveg hátlapos változatot, amelyen át működés közben látszik a csupasz óraszerkezet.

Milyen márkát, mennyiért?

Már 30 ezer forinttól találhatunk gyönyörű órákat a nagy divatmárkák kínálatában. Ha ragaszkodunk a minőséghez, de nem akarunk nagyon elszállni árban, akkor böngésszük át a Fossil idei kollekcióját. Trendkövető barátnőnknek atombiztos választás egy Michael Kors, amiért bolondulnak a fiatal nők. Kiforrott stílussal rendelkező hölgyeknek ideális lehet egy Donna Karan – ezek az órák sosem követik, hanem teremtik a divatot. A letisztult skandináv designt képviseli a dán Skagen, amely rendkívül kényelmes viselet. Erős egyéniségeknek és örök lázadóknak kötelező darab egy extravagáns Diesel óra, míg a presztízsre sokat adóknak az Armanit ajánljuk – a név kötelez, ugye. A legmagasabb kategóriát a svájci óramárkák képviselik, mint a 180 éves Longines vagy az Omega, amelyekért több százezer forintot sem sajnálnak az órák szerelmesei.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek