KARÁCSONY

Így lesz szép a mikulásvirága és a karácsonyi kaktusza

2014. november 26., szerda 07:51

A lakások két leginkább ismert és kedvelt dísze télen a karácsonyi kaktusz és a mikulásvirág, csakhogy sokaknál rögtön megvásárlás után a növény kókadni kezd, eldobálja leveleit, virágait, és a karácsonyfa körül már csak csoffadt szárral, dísztelenül álldogál. Jó hír, hogy ez elkerülhető, a szakértő el is mondja, hogyan tarthatjuk életben ezeket a növényeket.

Mikulásvirág

Kevesen tudják, de a mostanában körülbelül 40 centis változatban kapható mikulásvirág eredetileg egy 4 méter magasra növő cserje, ami sehogyan sem viselte el a szobai meleget. Aztán addig nemesítették, amíg elég dekoratív, ellenálló és bokrosabb növésű lett. Amikor megvásárolja a növényt, figyeljen arra, hogy virágai bimbósak legyenek. Ezek nem a hatalmas, piros levelek, azok ugyanis a mutatósságát adják a növénynek. A színes virágzati fellevelek között bújnak meg az igazi bimbók.

„A mikulásvirág vízigényes növény, és hogy valóban 2 hónapig élvezhesse a szépségét, heti egyszer mindenképpen tápoldatos vízzel öntözze. Az is fontos, hogy az öntözővíz szobahőmérsékletű legyen, a vad, hideg csapvíz ugyanis tönkreteszi a növényt. A mikulásvirág nagyon szereti a fényt, de ez csak a téli időszakra igaz. Ilyenkor ablak közelébe, vagy napos helyre állítsuk, nyáron azonban a tűző naptól óvni kell" – beszélt a gondozásáról a Díványnak Zakar András, a Fiori Kert Kft okleveles kertészmérnöke. Ha azt szeretnénk, hogy sokáig mutatós legyen, az öntözés mellett figyeljünk a szoba hőmérsékletére is, ne tartsuk 20 foknál melegebb helyiségben. 

„Ha a piros felleveleket már elhullajtotta a növény, akkor fokozatosan csökkentse az öntözést egészen addig, amíg minden levél le nem hull. A lombtalan növényt 15 centisre vágja vissza, és májusig pihentesse. Ezen időszak alatt a földet 10–12 naponta nedvesítse meg. Szaporítása (kora nyáron) hajtásdugvánnyal történik, aminek gyökeresedését hormonporral is elősegítheti" – tette hozzá a szakértő. Nyáron árnyékos helyre tegye, és kicsit bővebben öntözze.

Bár leveleitől teljesen megszabadul a mikulásvirág, ez nem jelenti azt, hogy tönkre is megy, úgyhogy ne dobja ki! Ha ősszel sok fényt és a télihez hasonlóan kellően hűvös, maximum 20 fok körüli hőmérsékletet biztosít neki, újra kivirágozhat. 

Karácsonyi kaktusz

Bár a kaktuszok családjába tartozik, tüskéi nincsenek, és gondozni sem pontosan úgy kell, mint névrokonait, ez a növény ugyanis Brazíliából, az őserdőkből, a fák ágairól, csapadékos, párás környezetből származik – és ennek megfelelően vízigényes is.

„A karácsonyi kaktusz nem viseli jól a meleget. A számára ideális hőmérséklet 15 és 18°C között van, így érdemes verandán, vagy közvetlenül az ablak mellett, az ablakpárkányon tartani. Vízigényes növény, ugyanakkor a túlöntözést és a pangó vizet nem viseli. Tíznaponként tápoldatozni is érdemes, hogy a virágzás intenzív és látványos legyen” – mondja a szakértő. 

A karácsonyi kaktusz nem szereti, ha pakolgatják, ezért lehetőleg úgy válassza meg a helyét, hogy onnan nem mozdítja el a virágzás alatt. Hogy miért? Azért, mert a forgatott, mozgatott növény más-más irányból kapja a fényt, aminek hatására eldobálhatja a bimbókat. Ugyanez történik akkor is, ha nagyon száraz levegőjű vagy túl meleg szobában tartja. Ha ideális fényt és hőmérsékletet biztosít számára, a növény akár októbertől egészen februárig virágozhat, ellenkező esetben ez az időszak akár két hétre is rövidülhet.

Amikor a karácsonyi kaktusz elvirágzott, kissé vissza is vághatja, hogy szép, tömött formát adjon neki. A levágott részeket ne dobja ki, hiszen homokos, tőzeges földkeverékbe ültetve nagyon jól gyökeresednek, így akár ajándék is lehet a kis növényekből. A gyakorlottabb kertészek kisebb törzsre is olthatják, a karácsonyi kaktusz ugyanis ezt is jól viseli, ezzel a megoldással pedig különleges kinézetű növényt hozhatnak létre. Nyáron a kertben, egy lombos fa ágai közé akasztva nagyon jól érzi majd magát, ám a heti egyszeri – nagy hőségban akár többszöri – öntözésről ekkor se feledkezzen meg.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta