Gondok játékországban: ezt ne tegye a fa alá!

Ezekben a napokban vesszük a legtöbb játékot, de általában nem gondolunk bele, hogy akár fejlődési rendellenességet okozó anyagokat, és más szempontból veszélyes tárgyakat is találhatnak gyermekeink a fa alatt, ha csak az árra koncentrálunk. 

Számos megdöbbentő adatot tartalmaz a gyerekjátékok biztonságával foglalkozó, novemberben megjelent „Trouble in Toyland” (kb: Gondok játékországban) riport: volt olyan játékpajzs, ami az egészségügyi határértéknél 29-szer több ólmot tartalmazott, de volt olyan gyerekékszer is, aminek az ólomtartalma bőven határértéken felül volt.

2830773
David Silverman

Több esetben apró elemek is voltak a kifejezetten 3 év alattiaknak árult játékokon, egy játék mobiltelefon hangereje pedig – bár ezt nagy valószínűséggel közvetlenül a füléhez tartja a gyerek – még két centiméterről is átlépte a veszélyesnek minősülő 85 decibeles küszöböt.

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyári vizsgálata szerint a játékbabák fele, a lövedékes játékoknak pedig 40 százaléka tartalmazott rákkeltő, tiltott lágyítószereket, akár az uniós határértékhez képest akár több százszoros mennyiségben.

Tavaly egy nagyon részletes összefoglalót írtunk arról, milyen anyagok veszélyesek, ha arra kiváncsi, mi a flatát, miért veszélyesek a zsinórok, vagy miért nem garancia semmire, ha a játék fából készült, ezt is olvassa el.

Az alábbi összefoglalót a Játéknettől kaptuk, érdemes ezzel a szemmel is átgondolni, mit ne tegyünk a gyereknek a fa alá.

Józan paraszti ésszel sok veszélyforrás kiszűrhető

Minden játékszer csomagolásán rajta kell lennie a CE jelzésnek, ami azt mutatja, hogy megfelel a termék az uniós biztonsági előírásoknak, de kereshetjük emellett a TÜV minősítését, ami az összetevők veszélyességét is vizsgálja. Ha gyermekeink egészségét tartjuk szem előtt, személyes és online vásárláskor egyaránt el kell olvasni a játékhoz tartozó részletes leírást, és betartani a csomagoláson feltüntetett korhatárt. „Olyan játékot meg sem érdemes venni, ahol ilyen információ nem szerepel”– mondta Bognár Ákos, a JátékNet.hu Webáruház ügyvezető igazgatója.

3224311

A szakértők a szülők számára azt ajánlják, hogy tartsanak be néhány egyszerű szabályt.

  • Karácsonykor érdemes megbízható helyen olyan gyártó termékeit vásárolni, amelyek már bizonyítottak – a gyanús piacokat messzire kerüljük el, ha jót akarunk gyermekeinknek, hiszen sem az áru származása és minősége, sem pedig a kereskedők utólagos számonkérése nem biztosított. Ezzel megelőzhetjük az esetleges panaszok nehézkes ügyintézését, és persze azt is, hogy éppen a leginkább várt ünnep estéjén csalódjon a gyerek.
  • Az online rendelt játékokat megérkezéskor bontsuk ki a csomagolásból és vizsgáljuk meg, még mielőtt a fa alá tennénk. A komoly webáruházak ellenőrizhető forrásból származó termékeket árusítanak, ezért éles szélű, könnyen leváló részeket tartalmazó játékokat nem találhatunk a kínálatukban. Az végképp nem fordulhat elő, hogy „vegyszerszagú”, törékeny műanyagból készült darabokat, halláskárosodást okozó, idegesítő hangerővel szóló játékokat kapjunk. „Ha mégis ilyet tapasztalunk, tudnunk kell, hogy Magyarországon az online vásárolt játékok esetében még a csomagolás felbontása utánis élhetünk az úgynevezett elállási jogunkkal, azaz 8 munkanapig visszavihetjük a játékot, és a kereskedőnek vissza kell adnia a pénzünket. A komolyabb áruházak gondoltak arra is, hogy az ajándékokat sok esetben csak karácsony után próbálják ki, mi például 14 napra bővítettük ezt az időt" - hívja fel a figyelmet Bognár Ha online vásárolnak, mindig ellenőrizzék ezeket a feltételeket is!

Néhány hónap is sokat számít

Minél kisebb a gyermekünk, annál nagyobb méretű játékot érdemes számára vásárolni. Három éves kor alattiaknak ne vegyünk olyat, amit lenyelhetnek, hiszen a kicsik előszeretettel vesznek mindent a szájukba. Ugyanezért nem javasolják a kicsiknek az apró mágneseket vagy gombelemeket tartalmazó játékokat sem.

A játékvásárláskor ugyanakkor a biztonsági szempontok mellett nagyon fontos, hogy az életkori sajátosságokhoz illő játékot válasszunk.

3064996
Mrs T. Muir

A félévesnél kisebb babák például még nem tudnak tökéletesen fogni, így a puha labdákkal, szivacskockákkal képesek jobban játszani.

Egyéves korban azonban már a finom mozgásokat gyakorolják, akár egyszerűbb kirakókat is megoldanak.

Óvodáskorban a különböző szerepjátékok meghatározóak a gyerekek fejlődésében, ezért egy játék konyha vagy barkácskészlet biztosan jó választás, míg a kisiskolások akár egyszerűbb tudományos ismereteket biztosító kreatív készletekkel is ügyesen elboldogulnak.

„Ha a gyártó kifejezetten az adott életkorra tervezte a játékot, az plusz pontot érhet a választásnál”– mondta a szakember.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek