Kapkodás helyett készítsen ünnepi tervet

Holnap szenteste, és még mindig nem vette meg az ajándékokat? Nem tudja, hogy mit fog tálalni karácsonyi vacsorára? Ne aggódjon még nincs minden veszve! Ha nem kapkod, még arra is van esélye, hogy jó áron vegyen ajándékot. Az ételre meg nem kell többet szánnia, mint másfél óra.

Semmi oka nincsen arra, hogy feszült legyen, ha még nem készült fel a karácsonyra. Idegeskedés helyett, üljön le egy pillanatra és gondolja végig, hogy kik azok akiknek ajándékot szeretne venni. Majd vegyen a kezébe egy tollat és egy papírt és írja le a névsort.

Miután ez megvan, gondolja végig, mi az az apró dolog, aminek szerettei örülnének. Ne feledje, nem az a fontos, hogy nagy és drága ajándékot adjon, hanem az, hogy személyreszabott legyen. Nagyon nagy segítség tud lenni az internet, ugyanis a legtöbb cég már rendelkezik honlappal, ahol feltüntetik árukészletüket, így otthonról ki lehet válogatni az ajándékokat, és bár online megrendelni már nincs idő, de még mindig el lehet szaladni személyesen értük. Praktikus lehet egy ajándéklista is, amiből lehet szemezgetni. Ha pedig a pénz is kevés, egy pár sajátkészítésű hógömb, ékszer- vagy jeges mécsestartó még simán belefér az időbe.

Ha mégis neki kell induljon, próbáljon olyan ajándékok után nézni, amelyeket egy helyen be is tud szerezni. Praktikus lehet a plazák üzletkínálata, ezzel nem csak időt, de benzint és energiát is megspórol. Lehetőleg olyan plázába menjen, melyben hipermarket is van, így egyszerre letud mindent.

Tegnap bejártam a plázákat és kellemesen csalódtam. Igaz, hogy parkolóhelyet nehéz találni, de az üzletekben nem tolonganak az emberek. A legtöbb üzletben ráadásul már elkezdődtek a leárazások is, ha például még nem vett karácsonyfadíszt sem, most az eredeti árnál hetven százalékkal olcsóbban megteheti ezt a WestEnd-ben lévő angol Debenhams boltjában.

Nem kell túlzásba vinni az ünnepi menüt sem, csak finom legyen

Kezdő háziasszonyok se izguljanak, mert ebbe a receptbe nem lehet belebukni. Egyáltalán nem igényel nagy munkát, és viszonylag olcsó: körülbelül hatezer forintból öten jól tudnak lakni.

Amire szüksége lesz az elkészítéséhez:

1,5 kg csirkemell

30-40 dkg bármilyen füstölt sajt (én Karavánból szoktam, de bármi legolcsóbb is ugyanúgy megteszi)

400 g bacon

5-6 darab paradicsom

4 darab kaliforniai paprika

3-4 sárgarépa

2 nagy fej vöröshagyma

1 csomag zöldsaláta mix

+ a karácsonyi hangulat megadásához: 1 gránátalma.

Előételnek összekeverem a salátamixet a gránátalma bogyóival, három paradicsommal, két paprikával és ugyanennyi reszelt sárgarépával. Külön elkészítem a salátaöntetet hozzá, de csak a tálalásnál öntöm rá. Én balzsamecetet keverek össze olívaolajjal és fűszerekkel.

A főétel a következőképpen készíthető el

A zöldségeket nagyobb darabokra aprítom és a jénai aljára teszem őket. Egy deci olívaolajat elkeverek sóval, borssal, friss bazsalikommal és kakukkfűvel, majd meglocsolom vele a zöldségeket. Erre jönnek majd a csirkemellek. A vékonyra szelt csirkemelleket én még ki is klopfolom, majd sózom-borsozom. A közepükre teszem a sajtot, és egyszerűen felgöngyölöm őket úgy, hogy a bacon tartsa össze a húst (ha kell, két szelet baconbe csavarom a melleket). Ezután szorosan egymás mellé, a zöldségekre rakom a húsokat, leöntöm egy deci vízzel és lefedem. Húsz percig párolom aztán fedő vagy alufólia nélkül még húsz percig sütöm. A tálalásnál jól mutat, ha a tányért megszórja pár gránátalmagyönggyel.

A desszert a világ legegyszerűbb dolga

Nem kell hozzá más, mint egy nagy csomag Albert keksz, 5 dl tej, 4 evőkanál méz vagy porcukor, 1 csomag (4dkg) csokoládé ízű pudingpor, 1 csomag (4dkg) puncs ízű pudingpor.

A tejet és a mézet egy lábasban felmelegítjük, és hozzáadjuk a pudingport. Ha már sűrűsödik, levesszük a tűzről. Egy nagyobb tálcára alufólia darabot fektetünk, erre jönnek majd a kekszek, amiket a krémmel egyesével megkenünk és egymáshoz tapasztunk, úgy, hogy rudat alkossanak. Mikor az összes keksz elfogyott, hűtőszekrényben pár órát pihentetni kell. Ezután ferdén egy centis darabokat kell vágni belőle és fogyasztható is!

Tipp: Lehet felváltva kenni a kekszeket, és akkor barna-rózsaszín csíkos lesz a süti, de az is jól néz ki, ha belül csokis, kívül meg bevonjuk a punccsal.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek