naturparkMóricz Zsigmond biztosan örülne – szülőhazája, a szatmár-beregi táj lett hazánk legújabb natúrparkja, ahol a természetvédelem, a turizmus, sőt talán a pálinka is hangsúlyosabb lesz a jövőben.

cikk-tipus-altalanos

Létrejött Magyarország legújabb natúrparkja, a Szatmár-Beregi Natúrpark - a címet hatvanhét Szatmár-Beregi település kapta meg, amelyek eddig is nagy hangsúlyt fektettek a turizmusra, fontosnak tartják a térség természeti, táji értékeinek megőrzését, illetve az egészséges környezet fenntartható használatát és fejlesztését. Ennek érdekében például minimalizálnák-megszüntetnék a környezetre káros hatásokat, helyreállítanák a természeti és a kulturális értékeket, támogatnák a természet- és környezetbarát gazdálkodási módszereket, fejlesztenék a térség falvait, tovább ápolnák a hagyományokat.

A Szatmár-Beregi Natúrpark kiterjedése egyébként mintegy 104 ezer hektár, lakossága majdnem 58 ezer fő. 
 

Pálinka-turizmus

Olyan városok, községek tartoznak ide, mint például Szatmárcseke (itt található Kölcsey Ferenc sírja); a híres kuruc település, a lekvárjáról is híres Tarpa; Tiszacsécse (itt áll Móricz Zsigmond szülőháza); Túristvándi, ahol megnézhetjük az ország egyetlen működő Vízimalmát; Tákos, a beregi keresztszemes hazája; és az aranyhomokos, tiszai strandjáról ismert Tivadar, amely a Bereg egyik legszebb települése.

A térség egyedülálló tájtermékeiről is ismert, gondoljunk csak a beregi keresztszemes hímzésre, a fafaragásra és a szilvából készült finomságokra. És ha már szilva: a natúrparkban a számtalan tanösvény mellett ott van a Szilva-út is a gasztronómiai kiruccanások, a pálinkák és a lekvárok szerelmeseinek. A Kis szilvaút Penyigétől Panyoláig tart, a Nagy szilvaút tizenhat szatmár-beregi településen halad keresztül - Vásárosnaményból indul, és oda is tér vissza. Panyolát önmagában is érdemes megnézni - ebben a csodálatos természeti környezetben működik a pálinkafőzde, ahol megkóstolhatjuk a kiváló minőségű szilva- és gyümölcspálinkákat.

 

Mi az a Natúrpark? 

Európai mintára létrehozott nagy kiterjedésű tájvédelmi terület, amely egységes arculattal rendelkezik, területén - a fenntartható fejlődés alapján - komplex területfejlesztés valósítható meg, léte a települések közötti együttműködésből fakad, a táj - elsősorban a természet szépsége által - a szelíd turizmusra, a pihenésre, üdülésre különösen alkalmas. Mindezeknek az elvárásoknak a szatmár-beregi térség maximálisan eleget tesz. Hazánkban nem ez az egyetlen natúrpark – a szatmár-beregi mellett hivatalosan minősített például a Vértesi Natúrpark, az Írottkő Natúrpark is. 

 

szatmarbereg.hu
szilvaut.hu


cikk-tipus-linkek

Szabin a zöld szállóban

Mielőtt megszállnál, nézd meg, hogy van-e a hotelnak Zöld Szálloda logója, biomatraca, napkollektora – Ausztriában a burgerlandi centrum eleddig a legnagyobb öko-energia központ, de idehaza is vannak pozitív kezdeményezések.

Mustra