Tegyél te is valamit a Földért!

Zanza!

Ökovetélkedő, túrák, falutakarítás és faültetés. Ezek és számos egyéb program várja a Föld napján országszerte a környezetbarát, fenntartható társadalomért tenni vágyókat.

Minden év április 22-e a Föld napja, amit egy ökológialig elhívatott amerikai egyetemista, Denis Hayes indított útjára 1970-ben. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban - és az ország határain túl is - fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

foldnapja
A kezdeményzéshez Magyarország 1990-ben csatlakozott, amikor környezetvédők létrehozták a Föld Napja Alapítványt, illetve egy hírközpontot az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.
Hazánkban tehát a Föld napja idén húsz éves lesz. Eredményeként van már szelektív hulladékgyűjtés, vásárolhatunk környezetbarát termékeket, körbeért két tavunk körül is a kerékpárút, szélkerekek, napkollektorok segítik az energiaellátást, de még mindig sok a felesleges fogyasztás, a vegyszerhasználat, a szemét, az autózás, az energiapazarlás, általában a természet szolgáltatásainak túlhasználata. Az ökoszemlélet fejlesztése érdekében az alapítvány rengeteg érdekes programmal várja a résztvevőket. A rendezvények közt szemezve érdemes megemlíteni az alábbiakat:

Eger: Kézenfogva a Természettel - érsekkerti rendezvény
Tihany: Túra a Föld Napján
Debrecen: Ökológiai vetélkedő
Cegléd: Hulladékból hasznosat - 2010 pályázat ökoiskolásoknak
Pécs: Föld Napja a Tettyén
Csopak: faültetés és falutakarítás
Balatonalmádi: nyílt gyalogtúra a földtani tanösvényen
Győr: Föld Napi ökopiknik

www.fna.hu/afoldnapja/rendezvenyek

Blogmustra