Szuvenír a Szeméthegy Kincseiből

vam-nagyPénzből fülbevaló, csokipapírból pénztárca, géprongyból ruha: látványos, meghökkentő, mulatságos és újrahasznosított – mindez látható lesz szeptember elejétől az Öko Desing Fesztiválon, amely a környezettudatosság jegyében fogant.


Biciklikiállítás Dániából, finn ékszerek pénzérmékből, „beszélő” ruhák Észtországból – a megannyi izgalmas eseményt felvonultató rendezvénysorozat központi helyszíne a Király utcai VAM Design Center.

 

vam-lanyA dánok és a biciklik

A Green Design Kiállítás legizgalmasabb projektjei között van a dán Dreams and Wheels, amely bepillantást nyújt a modern kerékpáros kultúrába Dániában látható – vagy inkább tapasztalható – példákkal. Az esemény célja, hogy –  a kulturális szokásoktól az innovatív forma- és a várostervezésig – minél több embert rávezessen a városi kerékpározás örömeire. A kiállítás budapesti változata nyitány a koppenhágai ENSZ Klímakonferenciájához, amelyet decemberben rendeznek meg.

 

A zöldváros szimbóluma

A Christiania in Art kiállítás egyszerre kísérli meg kielégíteni a nemzetközi érdeklődést Christiania, a dán szabad város iránt, és bemutatni a dán kultúra egy különleges, külföldön még kevéssé ismert szeletét. A kiállítás nyolc olyan – személyiségüket, stílusukat, az alkalmazott technikát illetően nagyon különböző, christianiai mivoltuk révén mégis egy tőről metszett – képzőművész alkotásait vonultatja fel, akik a hivatalos dán művészet perifériáján dolgoznak. A képek szólnak a városrész történetéről, de legfőképpen arról, hogyan lett 1971-es megalakulása óta Christiania a környezettudatos, zöld és élhető városi lét szimbóluma.

 

Mesék az új ruhákról

Az észt Beszélő ruhák kiállítás olyan öltözékekből áll, melyek mindegyike különböző újrafelhasznált anyagokból (pl. régi háztartási textilekből, az észt honvédség és rendőrség kiszuperált egyenruháiból, textilipari maradékokból, megmaradt gyári ruhadarabokból) készült. Minden új ruhadarab története, élete és lehetőségei megjelennek az észt–finn énekes-/színész Ingrit Vaher és Ville Hyvönen finn zeneszerző közösen készített hanginstallációiban, így a kiállítás lehetőség mindegyikük múltjának, jelenének és jövőjének megismerésére.

 

Ékszerek nejlonszatyrokból

A csokipapír pénztárca, a kivont finn márkából készült medálok és a reflektor fülbevalók három fiatal, friss fuvallatok és a nosztalgia által megérintett, finn dizájner termékei.

A MAKEEdesign-t 2007-ben alapította Päivi Savolainen formatervező. Először kis táskákat készített cukorkás- és csokipapírból, majd ékszereket kezdett alkotni használt nejlonszatyrokból és régi reflektorokból abban a reményben, hogy gyártmányai mosolygásra késztetik az embereket, és talán ötleteket is adnak az újrahasznosításhoz!

 

Márkából fülbevaló

A Laurase-t 2006-ban Laura Saarivuori-Eskola ötvösművész hozta létre. Amikor a finn valutát, a márkát kezdte felváltani az euró, Saarivuori-Eskola érdeklődni kezdett a régi érmék sorsa iránt. A Laurase azonban nemcsak a márkákról és pennykről, hanem villákról, kanalakról és tányérokról is szól. Megmutatja az embereknek, amit lát: a mindennapi tárgyakban rejlő ékszereket.

 

Rendhagyó utazás

A 2002-ben alakult Secco kollekciója sokoldalú: vannak régi hanglemezekből előállított termékek, de nála éppúgy alapanyag a használt abroncsbelső, mint a biztonsági öv… Amikor a Secco felfedezte az egyre növekvő szeméthegyeket, a környezetért érzett felelősség tudatában kalandokkal teli utazásra indult, ahonnan szuvenírekkel megrakottan tért haza: a Szemétföld Kincseivel.

 

Séta a szemétdomb körül

A Green Design kiállítás a VAM Design SzemétVilág – Öko-design Fesztivál Design-séta a szemétdomb körül című rendezvényének része, mely október 15-éig tart, és kortárs magyar képző- és iparművészek alkotásait mutatja be, hogy felhívja a figyelmet a hulladékfelhalmozódás problémájára. Ennek keretében magyar művészek hulladékból készített dizájntárgyait, bútorait, szobrait és festményeit láthatják az érdeklődők.

 

program-szervezo-try


vam-plakatSzemétVilág/Öko-design Fesztivál

VAM Design Center
2009. 09. 03.–2010. 03. 03.

A kiállító művészek és művészcsoportok között szerepelnek:

Toboz Design, Cellux Csoport, Retextil, DNS Group, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzett hallgatói, a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzett hallgatói, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának végzett hallgatói.

A kiállításokat számos, a nagyközönség és a szakma érdeklődését felkeltő program kíséri.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra