Ha ez így megy tovább, gyerekeink már csak képekről láthatnak jegesmedvét vagy sarki rókát, de lemminget is – kipusztulhatnak ugyanis.

cikk-tious-rovid

LemmingleadA sarkvidéken olyan elképesztően gyors változásoknak lehetünk tanúi, figyelmeztetnek a Helsinki Egyetem kutatói, hogy az eredetileg a sarkkörön élő fajok komoly veszélyben vannak. Délebbről fajok tömegeit készteti a globális felmelegedés északabbra vándorolni. Ott viszont az őshonos fajok életterét foglalják el a jövevények, kiszorítva az eredetileg ott élőket. Ahogy ez megtörtént a sarki rókával, amelyet már kiszorít a vörös róka.

A hósirályok, a gyűrűs fókák, a jegesmedvék, speciális élőhelyet igényelnek. Az ilyen állatfajok esnek leginkább áldozatul a klímaváltozásnak. Tengerjégre van szükségük ahhoz, hogy utódokat neveljenek, és menedéket találjanak a ragadozók elől. A szaporodás jelentős csökkenése már megtörtént a Grönlandon élő lemmingekkel. A drasztikus változások azzal magyarázhatók, hogy hamarabb elolvad a hó, ezzel lerövidíti az állat szaporodási időszakát, amely a hó alatt, annak védelmében történik. Ráadásul így könnyebben felfedezik az állatot a ragadozók. Emellett, ha a fagyott hó felső rétege megolvad, majd újra megfagy, jégkéreg vonja be, emiatt a lemmingek képtelenek élelmet találni.

Forrás: Helsinki Egyetem

Mustra