Működik az algás szmogreduktor a Blahán!

Zanza!

placcc-leadAlgák menthetik meg a budapestieket a fulladástól – a Téreltérítés Munkacsoport balatoni algákkal operáló szmogreduktora a mérések szerint valóban tisztítja a levegőt, a médiaérdeklődés pedig az algás technológiára irányíthatja a figyelmet. Vasárnapig még látható működés közben.

cikk-tipus-altalanos

A Belvárosi Szmogreduktort a Műszaki Egyetem mérnökhallgatói és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem iparművész hallgatóiból álló Téreltérítés Munkacsoport alkotta meg az idei PLACCC Fesztiválra. 

A Blaha Lujza téren felállított szerkezetet fiatal kutatók és aktivisták a városi terek mentesítésére fejlesztették ki. A modul egy Buckminster Fuller-féle könnyűszerkezetes kupolában működik, izolált algatenyészettel. Az alkotók arra voltak kiváncsiak, hogy vajon a városi ökoszisztémába beillesztett balatoni alga képes-e biokatalizátorként oxigénné alakítani a csőrendszerben átáramoltatott szén-dioxidot – és ezáltal enyhíteni a főváros kritikus légszennyezettségén.
 

placcc-csovek

A Belvárosi Szmogreduktor még kísérleti állapotban lévő berendezés, és a méréseket végző szakértők is kiváncsiak, hogy az öt nap alatt hogyan bírják az algák a budapesti levegőt. 
 

Megmérték és működött!

A Belvárosi Szmogreduktor működését szerda óta mérnökök és biológusok tesztelik. A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) mérőkocsija naponta elemzi az adatokat, amelyek rendkívül biztatóak. 

placc-ejszaka-allo– A Belvárosi Szmogreduktor péntek esti, hivatalos üzembehelyezésekor a kevés napfény miatt nagyon kis hatásfokkal működött. A szerda délutáni mérés azonban pozitív eredményt hozott. Kimutatható volt, hogy a  kilépő levegő oxigéntartalma, ha kis mértékben is, de megnövekedett – mondta Dr. Bereczky Ákos, a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének docense. 
 

Az algákra irányuló figyelem

A szakember szerint egyértelműen sikeres a Téreltérítés Munkacsoport kísérlete. Bereczky Ákos úgy véli, hogy a vállalkozás egyik legnagyobb eredménye, hogy a meglehetősen nagy médiaérdeklődésnek köszönhetően sok ember figyelmét irányította rá az algák alkalmazásán alapuló technológiára.

Dr. Bereczky Ákos bízik abban, hogy lesz folytatása a kezdeményezésnek. A szakirodalmi adatok és a kísérletben résztvevő mérnökök, kutatók és biológusok véleménye szerint komoly lehetőségek rejlenek a technológiában. Az algának nagyon intenzív a tömegnövekedése, emiatt várhatóan jól lehet velük biomasszát termelni energetikai célokra. Emellett a jövőben jó nyersanyag lehet a biodízelnek is. Ez még további vizsgálatokat igényel, de nagyon biztató kezdetnek bizonyult a kísérlet – fogalmazott az egyetemi docens. 


Forrás: www.placcc.hu
Fotók: PLACCC Fesztivál/Téreltérítés Munkacsoport 


cikk-tipus-linkek

Öltönyös-szoknyás bringások lepték el az országot - eddig húszmillió forintot spóroltak, és két hét alatt egymillió kilométert tekertek. | Tekernek, dolgoznak és élvezik

Gondolatok a helyi pénzről, az etikus bankról, az oltás megtagadásáról, és arról, hogy a politikusok hatalma napjainkban kerül át az emberek kezébe. | Hatalmat szerez a 150 millió láthatatlan

 

Blogmustra