gyilkos-szoja-malacHány embert ölt meg a szója, és igaz-e, hogy az esőerdők egy részét Európában zabáljuk fel, kulináris élvezetnek címkézve?

cikk-tipus-ajanlo

Európa hatalmas étvágya súlyos következményekkel jár a fejlődő országokban. A mezőgazdaság ezeken a vidékeken az erdők rovására terjeszkedik, azért, hogy kielégítse az európai igényeket. Az Európában a baromfik, szarvasmarhák és sertések etetésére használt szóját jelenleg közel 11 millió hektáron termesztik Dél-Amerikában – ott, ahol korábban erdők voltak és vidám őslakosok.
 

gyilkos-szoja-erdo


A Gyilkos szójamezők – út az esőerdők pusztításától az európai állatgyárakig című film arra vállalkozik, hogy bemutassa: az Európában nagyüzemileg tartott állatok takarmányozásához szükséges szója termesztése milyen káros hatásokkal jár Dél-Amerikában. A filmből kiderül, hogy a szójatermesztéshez szükséges termőföldet az ott élő több tízezer ember elűzésével szerzik meg, akiket így megfosztanak attól a lehetőségtől, hogy maguknak termeljék az élelmiszert.

A szójatermesztés ahhoz vezet, hogy őslakosokat lakoltatnak ki, és hatalmas erdőterületek tűnnek el a Föld felszínéről. Dél-Amerikában legnagyobb mennyiségben genetikailag módosított, Roundup Ready szójáját termesztik. A szójatartás miatt jelentősen megnőtt a kiszórt növényvédő szerek mennyisége is, megmérgezve a helyi közösségeket, a vízforrásokat és a természetet.

cikk-tipus-kulsolink

• A film megnézhető: Feedingfactoryfarms.org

Mustra