Génállatkert az evolúció megértéséhez

genome10kLehetséges, hogy egy nap a Kaliforniai Egyetem  a világ legnagyobb állatkertjének ad otthont – az oktatási intézmény nem élő állatokat tartana, hanem mintegy tízezer különböző teremtmény genetikai kódját.

cikk-tious-rovid

Az evolúció megértése a tudomány egyik legnagyobb detektívsztorija - véli David Haussler (Kaliforniai Egyetem). És most talán minden titkát kinyomozhatjuk. A tervek szerint nem kell mást tenni, mint feldolgozni és elemezni mintegy 10 ezer – többségében kihalt vagy egzotikus – faj génállományát (a létező fajok száma ennek hatszorosa a becslések szerint).

Ehhez a nagyratörő kutatáshoz időtartamát tekintve legkevesebb egy emberi élethossz szükségeltetik. Na és legalább 50 millió dollár, amennyiben egy teremtmény DNS-kódjának feltárási költsége 5 ezer dollárra szorítható le (a kutatók feltehetően a "nagyüzemi" munkamódszerek kialakításában bíznak).

A számítógép alapú konzervatórium - nevén nevezve a Génállomány 10K Projekt (Genome 10K Projekt) – átalakíthatná az egész biológiát, 500 millió év evolúciós történelmének titkaira deríthetne fényt, részletesen felépítve a molekulák diadalmenetének digitális lenyomatát.

Többek között olyan mindennapi kérdésekre is választ kaphatnánk, hogy miért csak nyolc évtized egy emberi életöltő, a leopárd miért pöttyös, hogyan lett az elefántnak ormánya, és miért Darwinnak jutott eszébe ez az egész evolúció?

 

cikk-tipus-kulsolink

Genome 10K Project

Blogmustra