Fürdőszoba ökosan - spórolj most!

furdoszoba-fokuszÉvi többszázezer liter víz és többezer kilowattóra energia fordul meg itt, szeretjük ha meleg és világos, de szívesen spórolnánk rajta - a helyiség, ahol ökológiai lábunkat mossuk.

 

A fürdőszoba a lakás egyik legenergiafalóbb helyisége. Szeretjük, ha 1-2 fokkal melegebb mint a szobák, így a fűtés és a hőszigetelés itt különösen hangsúlyos szerepet kap. Ökológiai szempontokból az is fontos, hogy ivóvíz-felhasználásunk nagyrésze itt történik. Mire kell figyelnie egy környezettudatos embernek a fürdőszobában?

energy-table

 

A fűtés

A fűtés teszi ki egy átlagos magyar háztartás energiaigényeinek felét-kétharmadát (még ha nem is árban), így ez a terület különösen fontos a környezettudatos lakótér kialakításakor. A fürdőszobában a komfortérzethez a lakás többi helyiségénél melegebb levegőre van szükség, emiatt a megfelelő és energiatakarékos fűtési rendszer itt megkülönböztetett figyelmet érdemel. Egy jó hatásfokú, pénztárcakímélő rendszer megtervezéséhez és kiépítéséhez mindenképp ajánlott szakember segítségét kérni. Az energiaárak jövőben várható folyamatos emelkedése miatt komolyan meg kell fontolni a megújuló energiaforrások felé mozdulást. Hiába jó hatásfokú egy gázkazán, néhány éven belül luxus lesz bele tankolni. Tájékozódásra többek között ott a Zöldtech magazin.

 

Az egyes helyiségek javasolt hőfoka

Nappali 20-22 oC
Hálószoba 16-18 oC
Konyha 16-18 oC
Előszoba 16 oC
Fürdőszoba 24 oC

 

Annyi mindenesetre biztos, hogy fűtési módtól függetlenül elengedhetetlen a fűtőtestek helyiségenkénti szabályozhatósága. A radiátorokat gyakori takarítással kell rávenni a rendes hőátadásra. Napközben, amikor nem tartózkodunk otthon, 4-5 fokkal alacsonyabb, temperáló fűtésre kell áttérni. Éjszakára is érdemes 2-3 fokkal visszavenni a hőmérsékletet.

Fontos a készülékek rendszeres karbantartása, tisztítása. Enélkül a legmodernebb eszközök sem működhetnek hatékonyan!

A hőérzetet meleg színekkel, fényekkel, anyagokkal is lehet növelni, ezzel 1-2 fokkal hidegebb helyiségekben is megmarad a kényelem. Egy fok hőmérséklet különbség 5-6 százalékos megtakarítást vagy plusz költséget jelent éves viszonylatban! Az optimális, 46-55 százalék közötti páratartalom is javítja a hőérzetet. Télen napos időben a déli tájolású ablakokon a függönyt kihúzva a napi fűtési célú energiafelhasználás 10 százalékkal visszafogható. Már a sötétedés beállta előtt célszerű viszont leengedni a redőnyöket hézagmentesre.

 

furdoszoba

 

A falak és tető hőszigetelése

Ez a kérdés az ökológiai szemléletű otthonok egyik központi problémaköre, és a fürdőszoba kezelése nem választható el a lakás egészének hőszigetelésétől. A korszerű technológiák alkalmazásával nagyot lehet szakítani: míg egy régebben épült, szabadon álló, 120 m2 alapterületű családi ház fűtési teljesítmény-szükséglete 25 kW volt, ma már általában 15 kW teljesítményszükséglet is elegendő. Vannak olyan energiatakarékos házak is, ahol a fűtés teljesítményszükséglete akár 8 kW-ra csökkenthető. Így az éves fajlagos energiafelhasználás a jelenlegi 150-180 kWh/m2/év értékről akár 40-70 kWh/m2/év értékre csökkenhet. Ilyen látványos eredmények jelentős beruházást igényelnek, de néhány éven belül nem lesznek halogathatóak. Ennél is továbbmennek a passzív házak, ahol a fűtési célú energiafelhasználás nem haladhatja meg a 15 kWh/m2/év határértéket.

 

A nyílászárók

A fürdőszoba esetében kiemelt szerepet kap az ablak, ha van, mert az ő feladata bent tartani a kellemes 24 fokot. Jó ha két vagy három rétegű termoüveges nyílászárót építünk be, és sokat hoz egy külső redőny vagy spaletta felszerelése is. Nem célszerű műanyag keretes ablakot beépíteni, mert az nem lélegzik, ami a vizes helyiség esetében penészedéshez vezethet.

furdoszoba-2

 

A wc vízöblítés

A szokásos wc öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet engednek le, ami egy kétgyermekes családnál akár 100-300 liter lehet naponta. Célszerű és gazdaságosabb is beszerezni egy kétállású víztakarékos tartályt, ami szükség szerint 3 vagy 7 litert enged le (de az öblítés hossza attól is függhet, hogy milyen hosszú ideig nyomjuk a gombot). Ahol elég nagy a hálózati nyomás, ott tartály nélküli vízöblítőt kell beépíteni, amely addig engedi a vizet, ameddig a csapja nyitva van.

Néhány adat:

• Egy rosszul záró tartály miatt naponta akár 500 liter víz is elfolyhat.

• Az úszóbójás vécétartály is átállítható úgy, hogy kevesebb vizet fogyasszon.

• Csökkenthető is a vécétartály hasznos térfogata például nagy kavicsokkal vagy egy vízzel töltött lezárt palackkal.

• Víztakarékos vécéöblítő készíthető a kézmosó lefolyócsövének a vécé víztartály levezető csövébe való bekötésével.

furdoszoba-3

 

A meleg- és hidegvízfelhasználás

Ez egyrészt szemlélet-béli kérdés. Hiszen kevesebbet fogyasztani úgy a legegyszerűbb, hogy kevesebbet használunk valamiből. Melegvíz esetében - a fürdő vonatkozásában - ez a zuhanyzások gyakorításával és a fürdések ritkításával valósítható meg a legkönnyebben. Előbbi 150 liter körüli vizet, ezen belül 80-100 liter melegvizet jelent, utóbbihoz elég 60 liter, amiből mondjuk 40 a melegvíz.

Trükkös megoldásokkal is lehet operálni: a vizet habosító, levegővel tuningoló csapok és zuhanyrózsák felszerelésével, ezek a percenkénti 12 literről 5-6 literre csökkentik az átfolyó víz mennyiségét. Szintén segítenek a keverős csaptelepek, mert gyorsabban be lehet velük állítani a kívánt hőfokot. Jelentősen mérsékli a vízfogyasztást az is, ha fogmosáskor és borotválkozáskor a család nem folyó vízben végzi a tevékenységet. A hidegvíz vonatkozásában is ugyanezek a szabályok irányadóak.

 

A mosás

Külön, és meglehetősen jelentős tétel a mosógépek víz- és energiafelhasználása. Egy régi darab akár 140 litert is elhasználhat egyetlen mosáshoz, a korszerűbbek 40-80 liter között megoldják. Az energiatakarékos mosóprogramok használata az áramfelvételt csökkenti. Egy mosógép a víz felfűtésére használja el a teljes energia 90 százalékát, a dob forgatására a maradék 10-et. Az öko mosóprogramok alacsonyabb hőfokkal, hosszabb mosásidővel dolgoznak, így spórolnak. Gyakran kell takarítani a gép szűrőjét, és évente legalább egyszer ecettel átmosni vízkő ellen. Egy milliméter vastagságú vízkő 10 százalékkal rontja a fűtés hatásfokát.

Ecetes mosáshoz 2 liter 20 százalékos ecet kell. 60 fokos kímélő mosásra állítva a gépet az első öblítés előtt meg kell állítani a programot, és egy napig állni hagyni. A mosógép legyen A energiaosztályú, vagy jobb. A legtakarékosabb mosógépek A-10% és A-20% jelölést kapnak, amely azt jelenti, hogy az A energiaosztályú készülékekhez képest 10 vagy 20 százalékkal kevesebb energiát használnak fel.

furdoszoba-4

 

A melegvíz készítés és tárolás

A melegvíz az összes vízfelhasználás mintegy 40 százalékát teszi ki, és egy főre jutó értéke naponta 30-70 liter (50 oC-os hőmérsékleten). A vízmelegítő gazdaságos üzemeltetéséhez annak teljesítményét és a várható fogyasztást egymáshoz kell igazítani. A berendezés ne legyen se alul-, se túlméretezett. Jó, ha hőtárolós, és nem átfolyós rendszerű, valamint ha csak azokra az időszakokra tartjuk bekapcsolva, amikor ténylegesen használjuk is (például este és reggel). Lényeges a korszerű, jó hőszigetelésű vízmelegítő boylerek használata, amivel csökkenthető a tárolás soráni hőveszteség.

A melegvíz vezetékek is legyenek rövidek, mert jelentős lehet a szállítási hőveszteség. Fontos a rendszeres karbantartás, a készülékek tisztítása, mert elpiszkolódás esetén kétszámjegyű veszteség keletkezhet.

A használati melegvíz előállítására kézenfekvő a napkollektoros rendszer beépítése az elektromos vagy gázos fűtés helyett/mellé. Éves átlagban egy négytagú család melegvíz igényének 60-70 százaléka kielégíthető ilyen módon 4-8 m2 napkollektorral.

 

Mennyi használati melegvíz nyerhető napkollektorral?

Derült októberi, márciusi napon Átlagos nyári napon
Külső hőmérséklet 10 oC 26 oC
Melegvíz kívánt hőmérséklete 45 oC 55 oC
Napkollektor felület 4 m2 4 m2
Napsugárzás intenzitása 600 W/m2 800 W/m2
Napsütés időtartama 6 óra 8 óra
Hasznosított napenergia 6 kW 13 kW
Nyert melegvíz mennyiség 140 liter 270 liter

 

A világítás

Bár közvetlen energetikai hozadéka elenyésző, a világítás kapcsán is érdemes az öko szemléletet beengedni. A jól megválasztott és elhelyezett fényforrások a hőérzetre is kihatnak, ezen pedig már több múlik. A fürdőszobában amúgy is fontos a homogén, árnyékmentes fény. Szerepet kapnak a helyi, pontszerű világítótestek és a központi fényforrások egyaránt, nem ritka a 4-6 lámpa sem a fürdőben. Érdemes tehát energiatakarékos izzókkal nyomulni, de a színhőmérséklet belövésénél legyünk tekintettel arra, hogy a meleg irányába tolódjon a skála, máskülönben fejből megfagyunk. Még többet használhat a környezetnek a LED lámpa, amely gyakorlatilag képes hőveszteség nélkül fénnyé alakítani az elektromosságot. Néhány wattos fényforrásokkal így megdöbbentően nagy fényerő érhető el.

 

A burkolatok

Legyenek világosak, mert az jót tesz a helyiség általános fényviszonyainak. Tartsunk szőnyeget is, mert a hidegburkolat neve nem véletlen az, ami. Jót tesz a hőérzetnek az is, ha padlófűtéssel kombináljuk a radiátort, mert a meleg kövön állva egy-két fokkal hidegebbet sem veszünk zokon.

Fotók: Villeroy & Boch

 

A cikk megírásához segítséget nyújtottak:

Környezetvédelmi tanácsadás, megújuló energiák, oktatás | Ökoszolgálat

Sulinet témába vágó információk: Sulinet

Dokumentum az energiatakarékos szemlélet kialakítására.

A mosógépek energiafelhasználási osztályai: Bosch honlap. És még sokan mások.

 

Ha érdekelnek a hasonló cikkek:

Akik szerint a természettel harmonikus életvitel nem halogatható. | 150 millióan vannak, és láthatatlanok

Sokat spórolunk magunknak és környezetünknek is, ha energiatakarékos háztartási gépeket vásárolunk, és azokat okosan is használjuk. De legalábbis ne vágjunk fel azzal, hogy elektromos késsel szeleteljük a kenyeret! Tippek és trükkök az energiatakarékos háztartáshoz – első rész. | Zöld háztartási gépek

Főzés és fűtés. Az energia háromnegyedét erre használjuk a háztartásban, nagyon nem mindegy tehát, pazarlóan vagy takarékosan tesszük-e. Tippek és trükkök az energiatakarékos háztartáshoz – második rész. | Energiaspóroló otthon

Elfolyik ez-az. Néhány száz liter víz a csöpögő csapból, az energia kilenctizede a hagyományos izzóból. Tippek és trükkök az energiatakarékos háztartáshoz – harmadik, befejező rész. | Ahol még elfolyik…

Végre nem kell eldöntenünk ezt a kérdést – bár évtizedekig háttérbe szorítottuk a lakás egyik legfontosabb részét, mára letűnőben vannak a vallatószoba-méretű fürdők, és újra felfedezzük, milyen fontos önmagunk kényeztetése. | Fürdő vagy szoba?

A Feng Shui szerint nagyon nem mindegy, hol a fürdőd, honnan nyílik, és csöpög-e a csap, mert ez az a terület a lakásban, ahol a "csí", vagyis az életenergia legkönnyebben elfolyik – anélkül, hogy pozitív hatását kifejthette volna. | Elfolyhat a pénz – Fürdőszoba Feng Shui

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra