Gyerünk, gyerünk, fogadj szót Fenyőnek, oltsd el a lámpát, nyisd fel a zongorát. Folytasd, mindjárt meleged lesz  – ettől zöldebb már nem lehetsz.

cikk-tipus-altalanos

 

Takarékoskodni sok mindennel lehet és érdemes is: egyetlen mozdulattal te is tehetsz a környezetedért. A villany lekapcsolása, illetve a csap elzárása nem tűnik nagy dolognak, mégis, ha mindenki időt fordítana rá minden nap, az eredmény jelentős lenne, még a pénztárcádnak is.

 

Tusolj, ne kádazz! 

Fürdés helyett tusolás? Igen, tudom, hogy egy hosszú, forró fürdőnél kevés jobb dolog van, de gondold át: ha tusolsz, 65 000 literrel kevesebb vizet használsz el évente, és 32.000 forintot spórolhatsz meg a vízdíjon. Egy átlagos család évente 100-150 ezer forintot is megtakaríthat, ha mindennap zuhanyt használ „kádas fürdés” helyett. Csöpögő csapok és szivárgó WC-tartályok? Még a Feng Shuiban is egyet jelent a pénz elúszásával. Nincs vész, legtöbbször elég egy tömítőgyűrűt kicserél(tet)ni. 

Figyelj a nagy fehérekre!

Az úgynevezett „nagy fehérek” - hűtő, mosógép, mosogatógép, légkondi - fogyasztása éves áramszámlád legalább kétharmadáért felelős. A legfontosabb szabály: vásárlásnál figyeld az energiacímkét, és vegyél inkább „A” jelölésű gépeket. Mosógépek közül válassz olyat, amely rendelkezik energiatakarékos programmal, a normál szennyezettségű ruhákat 40 fokon mosd, a koszosabbakat áztasd be, így máris felesleges az előmosás és a főzőprogram. Ne moss fél adag ruhát, ez majdnem ugyanannyi energiát és vizet fogyaszt, mint a teljes adagos. Nem valami kiváló esti programnak igérkezik leolvasztani a hűtőt és a fagyasztót, mégis időközönként tedd ezt meg! Ha most rendezed be a kéglid, válassz „A+” t,  annak már van automatikus leolvasztója. 

 

Állítsd takarékra!

Az egyik legfontosabb (és legkönnyebben kivitelezhető) szabály: ne hagyd standby állapotban az elektromos készülékeket - tévé, számítógép, nyomtató stb. -, mert egyes típusok így is jelentős energiát vesznek fel. Évente például 4-5 ezer forintodba is kerülhet, ha minden nap, 24 órán keresztül standby üzemmódban hagyod a nyomtatódat. Ezzel szemben mindössze párszáz forintnyi áramköltséggel jár egy évben, ha csak a nyomtatás idejére kapcsolod be. Számítógépedet állítsd energiatakarékos üzemmódra, így akár 90%-kal kevesebb áramot fogyasztasz, mintha csupán képernyővédőt használnál. Ha pedig hosszabb elé sem ülsz, kapcsold ki a gépedet!

 

Tekerd le a fűtést!

Több mint 20.000 forintot is spórolhatsz évente, ha legalább 1-2 °C-kal csökkented a lakás hőmérsékletét. Mielőtt elindulsz otthonról, tedd 3°C-kal alacsonyabbra a szabályzót, kisebb lesz a levegő szennyezettsége. Brutálisabb szám: ha egész nap nyitva hagysz egy kisablakot, a meleg biztosításához szükséges energia majdnem 1 tonna (!) széndioxid kibocsátással járhat. Rövid ideig, alaposan szellőztess! 

 

Oltsd el a lámpát!

Ne égjen hiába, csak egy mozdulat. De ha ég, legyen energiatakarékos, ezek a fénycsövek kb. ötödannyi energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzólámpák, élettartamuk pedig kb. 10-szer hosszabb. Mindez mit jelent a pénztárcádnak? Ha öt darab izzólámpát kompakt fénycsőre cserélsz (napi kb. 4 órás használat esetén) 14 500 forintot spórolhatsz az áramon egy évben. 

 

További zöldtippek. 

Ha már nem használod, húzd ki a csatlakozóból a mobil töltőt! Becslések szerint az energia 98 %-a megy kárba, ha állandóan bedugva tartod. 

Csak annyi vizet forralj, amennyi elég a teádhoz! Ha minden európai így tenne, azzal annyi energiát spórolnánk, amely elég lenne Európában az utcai közvilágítás egyharmadának üzemeltetéséhez. Hoppá!

Az elem százszor drágább, mint a vezetékes áram! Ha zsebedben hordozod az energiát (pl. mp3, fényképezőgép), az elemes helyett válassz akkumulátorost. 

 

cikk-tipus-kulsolink

Tiszta megtakarítás, tiszta környezet | egymozdulat.hu

Környezetvédelem online | környezetvedelem.hu

Környezettudatos trükkök | Ökoszolgálat 

 

Mustra