globalis-felmelegedesTöbbek között a kiotói egyezmény "utódjának" kidolgozása az egyik célja az ENSZ klímakonferenciájának – 192 ország próbál megegyezni Dániában arról, hány fokkal emelkedhet a hőmérséklet.

cikk-tipus-altalanos

Tegnap elkezdődött Dániában az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó nemzetközi konferenciája, ami COP 15 néven vált ismertté. A találkozó az Egyesült Nemzetek Szervezete Éghajlat-változási Keretegyezményének (UNFCCC) égisze alatt kerül megrendezésre.

Az összejövetel a 2012-ben lejáró kiotói egyezmény "utódjának" kidolgozását célozza.  A konferencián 192 ország képviselteti magát, megközelítőleg 15 000 résztvevővel. 

Az Egyesült Nemzetek célja az, hogy a globális átlaghőmérséklet csak 2°C–kal haladja meg az ipari forradalom előtti szintet. Ennek elérése érdekében elengedhetetlen hogy az üvegházhatást okozó gázok (például CO2, metán) globális kibocsátása 2020-ig elérje csúcspontját és azt követően – 2050-re - drasztikusan csökkenjen.

A Európai Unió már korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ra 20%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, és kész arra, hogy 30%-os kibocsátáscsökkentés mellett kötelezze el magát, amennyiben Koppenhágában méltányos és hatékony nemzetközi megállapodás születik.

A klímatalálkozó színhelyét adó Koppenhága ez idő alatt nagyszabású előadások, koncertek, kiállítások, bemutatók, gyűlések, vitafórumok, utcai installációk, kulturális események kavalkádját adja. A konferencia az energiagazdaságosra felújított Bella Center–ben  folyik, ahol – példaértékűen – organikus ételeket, italakot (ideértve a kávét, teát is!) kínálnak, igyekeznek fair-trade (tisztességes piaci úton beszerzett) termékekkel felhívni a figyelmet a környezettudatos fogyasztásra.  

Remélhetőleg a feleknek  az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának globális csökkentéséréről is sikerül megegyezniük. Ehhez átfogó, nemzetközi megállapodásra van szükség.

Annál is inkább, mert mint azt a tudósok legújabb kutatásai kimutatták, a probléma még égetőbb, mint gondoltuk! Jóslásaik szerint a vártnál sokkal gyorsabb a globális felmelegedés és rohamosan közeledik a “klímakatasztrófa”! 

 

Európai Bizottság: Tettekkel az éghajlatváltozás ellen

 

cikk-tipus-linkek

Gyilkos szójamezők

Hány embert ölt meg a szója, és igaz-e, hogy az esőerdők egy részét Európában zabáljuk fel, kulináris élvezetnek címkézve?

Mustra