medveA fejlett világ tiszta burkában élők nem, a környezetszennyezés levét megivó országok viszont radikálisan visszafognák a károsanyag-kibocsátást - áll egy nemzetközi felmérésben, amely rámutat, hogy a klímaváltozás megállításában valójában kevesen hisznek.

cikk-tipus-altalanos

 

Világ kontra klímaváltozás

A HSBC által készített 2009-es Climate Confidence Monitor felmérésének eredményei szerint a világ lakosságának 65 százaléka úgy véli, rendkívül fontos, hogy egy új, a gázkibocsátás csökkentését előíró nemzetközi egyezmény szülessen. A 12 országban készült kutatás eredményei szerint egyértelmű különbség fedezhető fel a fejlődő és a fejlett országok attitűdjei között: az előbbiek ugyanis rendre nagyobb igényt mutatnak a beavatkozás, a cselekvés iránt, mint fejlett társaik. Brazíliában a válaszadók 86, Mexikóban 83 százaléka tartja fontosnak, hogy új klímaegyezmény szülessen, míg az Egyesült Királyságban 56, Kanadában 55, az Egyesült Államokban csak 45 százalék vélekedik így.

A felmérés szerint a megkérdezettek 79 százaléka egy legkésőbb 2050-ig elérendő 50-80 százalékos kibocsátás csökkentés melletti elköteleződést tart kívánatosnak. Nemzeti szinten Mexikó (91%), Brazília (90%), Hongkong (84%) és Kína (82%) lakosai tartják a legnagyobb arányban fontosnak egy ilyen mértékű vállalás tető alá hozását, míg India (75%), Nagy-Britannia (71%) és az Egyesült Államok (66%) lakosai ragaszkodnak legkevésbé az ilyen nagy mértékű kötelezettségvállaláshoz.

A gazdasági válság és a H1N1 vírus terjedésének réme ellenére egyébként a válaszadók 34 százaléka úgy véli, az éghajlatváltozás egyike a leginkább aggodalomra okot adó problémáknak. Tízből hét ember úgy gondolja, a klímaváltozás kezelése van olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a gazdaság élénkítése.

Személyes vállalás

A személyes elkötelezettséget tekintve a válaszadók 36 százaléka állította, hogy mindennapjai során igyekszik klímatudatosan élni. A szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékos izzók használata és a nem használt készülékek kikapcsolása volt a leggyakrabban említett környezettudatos viselkedésmód, amelyben a felmérés szerint Kína, Hongkong, India és Franciaország lakosai a legaktívabbak.

Hiányzik az optimizmus

Bár sürgetik a cselekvést, a válaszadók jelentős része (38%) mégis úgy véli, hogy a klímaváltozást már nem lehet megállítani. Legnagyobb arányban a britek (53%), a kanadaiak (51%) és a franciák (50%) értenek egyet ezzel a cseppet sem optimista állítással.

Összességében csak a válaszadók 17 százaléka gondolja úgy, hogy a folyamat még megakadályozható. Az ügyben Kína (38%), Hongkong (28%) és India (30%) lakosai a legbizakodóbbak.

 

Mustra