Ablakfarm: A saját kert nem mérgez

ablakfarmMinek töltenéd az időd a Farmville-en, ha a saját ablakodban is megtermelheted a mérgező anyagoktól mentes élelmiszert?

A Windowfarm projekt alapítói azonban minden segítséget megadnak ahhoz, hogy egy roppant szimpatikus zöld közösség tagjává válj, és egy egészséges és hasznos dologra kattanj rá.

Az ablakfarm elnevezés egy függesztett elemekből álló, az ablakodban lógó hidropónikus (talaj nélküli növénytermesztés tápoldatban) farmocskát takar. Kevés energiát fogyaszt, mégis magas a terméshozama, így a saját ablakodban, újrafeldolgozott anyagokból készült kiegészítőkkel termelheted meg a káros anyagoktól mentes élelmiszert. Persze ez a technika sem új, de eddig jobbára csak megszállott zöldek otthonában láthattunk ilyet. A windowfarm projekt alapítóinak az a célja, hogy a kevés zöld területtel és rengeteg lakossal bíró városokban igazi őrületet indítson el, és a közösség által könnyen menedzselhetővé tegye a házi termesztést.

Így kell elkezdeni

Mindenekelőtt regisztráj az ablakfarmerek közösségi oldalán. Innen irány az a rész, ahol számtalan verzióban magyarázzák el már tapasztalt ablakfarmerek a tennivalókat az első lépéstől az utolsóig. Nincs szükséged sok pénzre, legalábbis csak egyszer kell megvenni az alapelemeket (víztároló, néhány csavar, bármelyik barkácsboltban fellelhetőek), az ablakfarm nagy része azonban újrafeldolgozott anyagkból is elkészíthető. ITT egy nagyszerű listát találtok az alapvető kellékekről.

tablazat

Csupa móka

A helyzet az, hogy minden az ablakfarmolás mellett szól. Egyrészt akár egyetlen ablak beüzemelésével biztosíthatjuk, hogy egész télen vegyszermentes salátát ehessünk, másrészt egy valóban segítőkész és jópofa, Hong Kongtól Stockholmig nyúló zöld közösség tagjává válhatunk, és ami talán a legfontosabb: a sikerélmény. Az emberek többsége hiányolja a kétkezi munkát, a termesztés, az alkotás folyamatát, pedig a stressz feldolgozását nagyban segíti minden kreatív tevékenység. Arról, hogy mennyire rá lehet pörögni az ablakfarmolásra, számtalan youtube videó és a projektről vezetett blog árulkodik. Blogot egyébként vezethetsz a windowfarm oldalán is, ugyanitt indíthatod el a saját körzeted közösségi fórumát is. Hamarosan beszáll Budapest is, érdemes figyelni vagy éppen megelőzni az első magyar ablakfarmereket!

{gallery}ablakfarm{/gallery}

www.windowfarms.org

Oszd meg másokkal is!
Mustra