A politkán változtass, ne a klímán

Kisebb kirakatzúzássá fajult a koppenhágai klímacsúcs idejére szervezett szombati felvonulás, amelyen közel százazren vehettek részt – ha a mellékszáltól eltekintünk, az üzenet nagyjából az, hogy "a politikán változtass, ne a klímán!".

cikk-tious-rovid


Nem csak a dán fővárosban, hanem világszerte felvonultak: 67 ország 515 szervezte hívta demonstrálni azokat, akik szerint a politikusok akár többet is tehetnének. Koppenhágában Helena Christensen dán modell, és Kumi Naidoo a nemzetközi Greenpeace ügyvezető igazgatója is a résztvevők között volt.  "Nincs B bolygónk", "A politikán változtass, ne a klímán" – írták többek között a transzparensekre.  Táncosok, dobosok, állatjelmezbe bújt felvonulók gondoskodnak a hangulatról... amit aztán lerontott az a mellékszál, hogy kisebb, rendbontó csoportok kirakatokat törtek be és felgyújtottak néhány autót. A rendőrök több ezer embert vettek őrizetbe, köztük magyarokat is.

Másnap (amikor is mindenkit elengedtek) a rendőrségi szóvívő sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy sok ártatlan ember is órákat ücsörgött megbilincselve a földön. A tüntetés szervezőinek szóvivője szerint megsértették emberi jogaikat.

 

cikk-tipus-linkek

Csak két fokkal lehet több

Többek között a kiotói egyezmény "utódjának" kidolgozása az egyik célja az ENSZ klímakonferenciájának – 192 ország próbál megegyezni Dániában arról, hány fokkal emelkedhet a hőmérséklet.

 

Mustra