A bio az öko, az öko az organikus?

bio-leadA bioterméket legkönnyebben arról ismered fel, hogy drágább, hiszen szinte kézműves áru – de vigyázz, a biocsoki is hízlal, a biobor is megárthat.

Dietetikusunk rendet tesz öko-bio témában...

cikk-tipus-jegyzet

Ha szeretnél odafigyelni a táplálkozásodra és jó minőségű, megbízható, mégis finom falatokra vágysz, szinte egyből adódik a kérdés: akkor ezentúl csak bio termékeket ehetek, ihatok? Egyáltalán, mitől bio a bio? A többi hasonló kifejezés vajon ugyanazt jelenti?
 

Amerikából jött

A görög eredetű „bio”, „öko” és az „organikus” szavak arra a mezőgazdasági rendszerre utalnak, amely kizárólag természetes technológiákat használ ahhoz, hogy egészséges és tápanyagokban gazdag készítményeket állítson elő. Mint a legtöbb újdonság, ez a mozgalom is az Egyesült Államokból indult. A bio-gazdálkodók a hagyományos, évszázados mezőgazdasági kultúra elemeit felhasználva, a lehetséges mértékig csökkentik a mesterséges anyagok, vegyszerek használatát, környezetvédő módszereket alkalmaznak, ill. kerülik az emberre és a környezetre veszélyes technológiák, illetve anyagok használatát. Így tilos a műtrágyázás, az ionizációs besugárzás, a génmanipuláció, a hormonkezelés, és nem alkalmazhatóak gyomirtó szerek sem. A növények kártevőkkel szembeni védelmét természetes eredetű anyagokkal, esetenként egy másfajta növény vagy rovar nyújtotta védelemmel, meghatározott talajgazdálkodási módszerekkel oldják meg.

De nézzük meg konkrétabban, hogy mikor alkalmazható egy terméken a bio és a többi hasonló kifejezés. Kinek higgy, a szemednek, az ízlésednek vagy a címkének?
 

Mi a bio?

Az Európai Unió 1992-től törvényben szabályozza, mi minősülhet bioélelmiszernek. Ezt a jogszabályt hazánk 2000-ben vette át. Vagyis közel 10 éve csak akkor hozható forgalomba a biológiai, organikus, ökológiai szavakkal, valamint ezek rövidítésével ellátott termék, ha az valóban megfelel a törvényi követelményeknek. Jogszabályaink az „ökológiai” (vagy „biológiai”) szó használatát írják elő, nálunk mégis inkább a „bio” megjelölés a legismertebb. Az EU országaiban vagy az EU tagállamokból érkező termékeken az „organic” kifejezést láthatod esetenként az adott ország nyelvének megfelelő öko, eko, bio stb. rövidítések mellett. A szabályozásoknak megfelelően ökotermék (biotermék) az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő. A gazdálkodási mód hivatalos megnevezése "ellenőrzött ökológiai gazdálkodás", de informálisan a biogazdálkodás, ökogazdálkodás, organikus gazdálkodás kifejezések alatt is ezt értjük.
 

bio


Mitől jobb?

Az organikusan termesztett élelem az élelmiszer-biztonság, a tápanyagtartalom és a tápérték tekintetében is jobb számodra, mint a nem organikus. A normál gazdálkodásban megengedett 450 rovarirtó szer közül mindössze 7 használható időszakosan a biotermelésben. Ezek gyorsan és maradéktalanul lebomlanak, míg számos, nem organikus gyümölcsön és zöldségen kimutathatók a felhasznált anyagok maradványai. Az ökotermékek másik előnye, hogy míg a hagyományosan feldolgozott termékek esetében több mint 500, az ökogazdaságokban viszont csupán 30 adalékanyag engedélyezett.
 

Ami jobb, az drágább is?

Ha máris igazi bio-hívő lettél, fontolóra kell venned azt is, hogy nálunk sajnos a biotermékek ára gyakran 30-40 százalékkal magasabb, mint a hagyományos termékeké. Ennek elsődleges oka, hogy a biotermékeket nem lehet nagyüzemi méretekben termelni, ezért szinte kézműves árunak számítanak. Más kérdés, hogy ha kellően előrelátóan gondolkodsz, könnyen beláthatod, hogy még mindig jobb ma egészségeset venni drágábban, mint majd ennél jóval, de jóval többet fizetni holnapután különböző gyógyszerekre, orvosi kezelésekre, műtétekre. Na, mennyit ér egy jobb minőségű élet, az életed?
 

Ökoból mindent

Ma már nemcsak ökológiai gazdálkodásból származó zöldségeket, gyümölcsöket vehetsz, hanem szinte már a teljes konyhádat (és persze a fürdőszobádat, ruhatáradat) feltöltheted bio alapanyagokból. Vehetsz biobort, biokakaót, biocsokoládét, biolisztet, bio-péksüteményt, biofűszereket, biolevesport, bio-gesztenyepürét, biolekvárt, biomargarint vagy éppen biovajat, biomustárt, bioketchupöt, bio-gyümölcsleveket, biomézet, biocsirkét és a sor még hosszan folytatható.
 

A bio is hízlal

Attól, hogy valami bio, ökológiai, még ha ellenőrzötten is, nem ment fel a tudatos vásárlás, fogyasztás felelőssége alól. Nem árt a mértéktartás a biocsoki, biokeksz, biobor esetében sem, ahogyan a biovaj túlzott fogyasztása is súlyfelesleghez és/vagy emelkedett koleszterinszinthez vezethet, ha sokat fogyasztasz belőle.

Amikor nem öko-terméket eszel, hanem csak a sarki boltban szerzed be a vacsorához valót, akkor is gondolj arra, hogy a hagyományos termékek is ugyanúgy tartalmaznak hasznos tápanyagokat, egészségvédő anyagokat. Legfeljebb kevesebbet, mint az öko. A mennyiségnél a hagyományos termékek esetében is fontosabb a minőség, így továbbra sem mindegy, mit hol veszel meg. A kipufogógázos sarki zöldségesnél vagy a helyi piacon háztáji (bár esetleg némi permetszert is felhasználó) gazdálkodásból?
 

Mert így gömbölyű

Ha éppen kisbabát tervezel vagy már a szíved alatt hordod, szoptatod vagy most választod el gyermeked az anyatejről, és anyagilag is megteheted, érdemes a „biót” választandod. Csak magadra sajnálnád a plussz kiadást? Gondolj arra, hogy ilyenkor az amit te eszel, az kerül a pocaklakó és az anyatejjel a tőled függő csemetéd szervezetébe is! Mindig igyekezz a helyben (vagy legalábbis a mi éghajlatunkon) termesztett, friss, szezonális termékeket választani és kerüld a mesterségesen előállított, félkész, kész-, instant, agyonturbózott, finomított termékeket! Így ha nem is leszel 100 %-osan ökoguru, mégis teszel valamit az egészségedért, szépségedért, jövődért.
 

Hogyan ellenőrizd, hogy egy termék valóban „ökológiai”?

Csomagolt élelmiszereknél a gyártó a címkén köteles feltüntetni, hogy ellenőrzött termékről van szó. Ha ez nem lehetséges, például zöldségeknél és gyümölcsöknél, a termelőtől elkérheted azt a hologramos, bélyegzővel ellátott okiratot, amely bizonyítja, hogy érvényes szerződéssel rendelkezik. Ökológiai (biológiai, bio, öko, organikus) jelöléssel csak azon mezőgazdasági termékek és élelmiszerek és takarmányok forgalmazhatók, amelyeket a jogszabályi előírások betartásával és elismert ellenőrző szervezet ellenőrzése mellett termeltek, dolgoztak fel, illetve importáltak. Az ökotermék csomagolásán, termékkísérő bizonylatain szerepelnie kell a következőknek: Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék, ellenőrizte: a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU-ÖKO-01) vagy a Hungária Ökogarancia Kft. (HU-ÖKO-2).

A jogszabályi szabályozásnak köszönhetően egyértelműen elkülönül a bio élelmiszer az egyéb közkedvelt de nem igazán meghatározott kifejezéssel ellátott termékektől, mint amilyen az alternatív (más), integrált (speciális környezetkímélő növényvédelemmel előállított), natúr (természetes), reform, vegyszermentes stb. elnevezés. Reformélelmiszernek valójában az tekinthető, amiről éppen aktuálisan azt gondolják, hogy az egészség szempontjából különösen kedvező. A natúrtermékek kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól többnyire mentes élelmiszerek, fogyasztásuk azonban nem minden esetben jelent egyértelmű előnyt.

 

A cikk szerzője dietetikus

cikk-tipus-linkek

Dietetikusunk korábbi cikkeiből:

• Édes élet mézzel – Mi mindent érdemes tudnod erről a mézédes csemegéről?
• Szex előtt bazsalikom – Tudod, hogy mit csempéssz párod poharába, tányérjába?
• Kulináris kaland az egészségedért – Sok egzotikum, ami nem csak finom, de egészséges is.