Az ugráló csótánytól a vegán óriásgyíkig: 2011 top 10 új faja

A közelmúltban felfedezett új fajok (és fajták) közül választották ki tudósok azt a tízet, melyek létezését különösen fontosnak tartották. Ismerjétek meg az ugrásra is képes csótányt, az orrcimpában élősködő piócát és a Titanic roncsait nyammogó mikróbát!

Az Arizonai Állami Egyetemhez tartozó nemzetközi kutatóintézet, mely az új fajok felfedezéseivel foglalkozik, közzétett egy listát arról a 10 új fajról, melyek megismerése különösen fontos lehet.

1.  Palacsinta denevérhal (Halieutichthys intermedius)

Ez az új denevérhal olyan vizekben él, melyeket részben vagy teljesen körülvesznek az olajfoltok, melyek a 2010-es Mexikói-öbölbeli olajszennyezéssel kerültek a vízbe. A mederben élő hal mozgása olyan furcsa, hogy úgy néz ki, mint egy sétáló denevér, nevét is innen kapta. Az, hogy az öbölben még lehet találni új fajokat, reménykeltő.

2. Darwin kéregpók (Caerostris darwini)

A világ legerősebb pókhálóját szövi ez a Darwinról elnevezett kéregpók. Szövési tudománya egyedülálló: hálója tízszer erősebb, mint a Kevlar, így ez az ember által ismert legnagyobb teherbírású szövött anyag. Maga az állat csupán 1-2 centiméter, viszont akár 25 méterre képes kifeszíteni fonalát. Mivel pontosan 150 évvel Darwin könyve, A fajok eredete megjelenését követően fedezték fel, a Darwin kéregpók nevet kapta.

3. Fülöp-szigeteki óriásgyík (Varanus bitatawa)

A fákon rejtőzködő, növényevő hüllőt a helybéli vadászok már ismerték, ám a tudósok csak most figyeltek fel rá. A Fülöp-szigetek legnagyobb szigetén, Luzonon, a Sierra Madre hegységben él, ideje nagy részét fákon ücsörögve tölti. Az új varánuszfajt furcsa, hogy csak most fedezték fel, hiszen kétméteres hosszúságával azért elég impozáns jelenség. A hímet speciális, kétágú pénisze is megkülönbözteti közeli rokonától, a komodói sárkánytól.

4.  Örökké világító gomba (Mycena luxaeterna)

A tudomány csupán 71 világító gombát ismer, ezek arról híresek, hogy folyamatosan zöldes-sárga fényt bocsátanak ki. Ez a biolumineszcencia néven ismert jelenség, ettől világítanak a szentjánosbogarak is. Az új fajt Brazíliában fedezték fel, az atlanti erdő még megmaradt részén él. Persze, ha ilyen mértékben írtják tovább az esőerdőket, negyven éven belül ez az új faj is eltűnik a fákkal együtt.

5. Beporzó tücsök (Glomeremus orchidophilus)

Egy ritka orchidea egyetlen pajtása: kizárólag ez a tücsök képes ugyanis beporozni. Az indiai-óceánon fekvő Réunion szigetén fedezték fel, létezése az első kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a tücskök is képesek a beporzásra.

6. Ugrócsótány (Saltoblattella montistabularis)

Íme minden csótányfóbiás rémálma, az ugrásra is képes Saltoblattella montistabularis. A Dél-Afrikában felfedezett faj lába más, mint gyalogos társaié, így akár ugrani is tud - de más módon, mint például a szöcske. A szemei is más formájúak, ez is az ugráshoz alkalmazkodott.

7. Az új duiker (Philantomba walteri)

Ezt az új antilopot meglepő módon először egy nyugat-afrikai húspiacon fedezték fel, legalábbis ezt mesélték tudósok. Az emlőst Walter duikerjának nevezték el Walter N. Verheyen tiszteletére, aki először jelezte, hogy új fajt talált, még 1968-ban, Togóban.

8. A zsarnok piócakirály (Tyrannobdella rex)

A Peruban felfedezett pióca méretében nem sokban tér el európai rokonaitól, viszont a fogai lényegesen nagyobbak. A 130 mikronos (0,130 milliméteres) hosszúság talán nem hangzik gigantikusnak, de a piócák között ez óriásinak számít. Sajátos életvitele is kiemeli társai közül, ugyanis orrcimpákban érzi jól magát. Felfedezését is annak köszönhetjük, hogy egy perui kislány orrába kapaszkodott.

9. A Titanic baktérium (Halomonas titanicae)

Vas-oxidot fogyaszt az a mikróba, melyet a Titanic roncsain, laboratóriumi körülmények között fedeztek fel. A baktérium vas felületekre tapad, és rendesen hozzájárul azok lebontásához. Létezése felhívja a figyelmet a víz alatti fém építmények (így például a vezetékek) korrodálódási veszélyeire, bár azt még nem tudják pontosan, hogy mekkora kárt tud tenni ezekben. Mindenesetre jó tudni, hogy az óceán mélyére süllyedt hajók is újrafeldolgozásra kerülnek.

10. A víz alatt gyümölcsöző gomba (Psathyrella aquatica)

Az oregoni Rogue folyóban figyelték meg, hogy ez a gomba egyedülálló módon a víz alatt is képes a gyümölcsözésre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra