A legújabb trend az 50 km-es diéta

Ezt az egy hónapos programot csupán kétféleképpen lehet végigcsinálni: saját kertből szüretelve, vagy piacra járva. Szupermarketben vásárolni tabu. Zöld fogyókúrázóknak egy újabb program, amelyik több módon is fejleszt: például megtanít vitatkozni a kofával.

Az 50 kilométeres diéta egy klímavédő életmódprogram, amelynek résztvevői azt vállalják, hogy október 10-től egy hónapig csupán 50 kilométeren belül előállított élelmiszereket fogyasztanak. A kenyerüket vagy maguk sütik, vagy 50 km-en belüli sütödében veszik. A diétához már 30 háztartás csatlakozott, akik már megkapták saját diétás étrendjüket.

Fotó: David Flores
Fotó: David Flores

Ha közelről jön, kevesebb benne a tartósítószer

A klímavédelem a helyi élelmiszerek fogyasztásában jelenik meg. Ezzel kiküszöbölhető, hogy a saját országunkban termelt burgonyát más országban mossák, csomagolják, majd több ezer kilométeren át utaztassák, hogy a hazai hipermarketben meg tudjuk venni. Ha keveset utaztatnak egy terméket, annak az is az előnye, hogy nem kell a kicsiket egyre nagyobb dobozokba csomagolni, és ekkor nem termelődik több tonna szemét a csomagolóanyagokból. Minél közelebbről érkezik az élelmiszer, annál kevesebb tartósítószerre van szükség annak frissen tartásához.

Ennek a diétának az is a célja, hogy a hazai termelőket támogassa, hogy a külföldi országoknak profitot termelő üzletláncok mesterségesen alacsonyan tartott élelmiszer áraikkal szemben talpon tudjanak maradni, és az asztalunkra tenni például a sokkal ízletesebb magyar paradicsomot, vagy a saját nemesítésű magyar szőlőfürtjeinket.

Az idény zöldségek, gyümölcsök fogyasztása az egészségünkre is pozitívan hat. Részben azért, mert előállításuk kevesebb kemikáliát igényel, és nem kell üvegházakat fűteni.

Az őszi zöldségek vitamintartalma

Ami az őszi zöldségeket és gyümölcsöket illeti, a hazai kínálatban dietetikus szakértőnk szerint jó néhány, vitaminban gazdag áru található.

A sütőtöknek például magas az antioxidáns hatású karotintartalma (ez az A-vitamin előanyaga). Több vitamin, például a B1-, B2-, B5-, C-, E-vitamin, folsav is megtalálható benne. Az ásványi anyagok közül kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma érdemel külön említést. A húsában rejlő fehér színű tökmag pedig magnéziummal, káliummal, B-vitaminokkal és E-vitaminnal látja el testünket. Olaja kiváló E-vitamin- és omega-3 zsírsavforrás, így várandós édesanyák számára is hasznos csemege.

A padlizsán a vitaminok közül C-vitamin-, folsav-, niacin- és B5-vitamin-forrásnak tekinthető. Emellett többek között némi kálium, foszfor, magnézium és kevéske kalcium is található benne.

A cukkini kálium-, foszfor-, magnézium- és kalciumtartalma emelhető ki az A-, B1-, B2- és C-vitamin és folsav mellett.

Fotó: Yannick Garcia
Fotó: Yannick Garcia

Szupermarketben vásárolni tilos

Az 50 kilométeres diétát csupán kétféleképpen lehet végigcsinálni: saját kertből szüretelve, vagy piacra járva. Akinek nincs saját kertje, csatlakozhat egy közösségi kerthez, ahogy a Földkelte csoport tagjai is tették. A szupermarket tabu, s ugyanígy a nagy viszonteladók standja is a piacokon. Hogy miről ismerjük meg az őstermelőket? Nehéz kérdés. Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek gasztroblog és Spicc rovatunk írója szerint idővel bele lehet jönni ebbe is.

Szerinte ne higgyünk a látszatnak, mert sok kofa nem a saját zöldségeit árulja. Ezért az egyetlen megoldás, ha beszélgetünk, érdeklődünk. Fűszeres szerint kérdezzük meg, hova való a csirke, aki a tojásokat tojja, és hány van belőlük.

Ha a standon mediterrán szőlőfélét látunk, az gyanús, csakúgy, mint az is, ha minden répa tökéletesen egyforma és még fénylik is, illetve ha a tojásain hármas számmal kezdődő pecsét tanúsítja, hogy ketreces tartású tyúk tojta.

Nihilista vagy mérnök típus vagy?

Mivel ez még újdonság, nem tudunk a diétát kipróbálók eredményeiről beszámolni. Kiváncsiak leszünk, a kísérleti alanyok milyen étrenddel, mennyit fogynak és hogyan bírják például a kávézás hiányát - mert az ritka, ha valaki a kertjében kávécserjét nevelget.

Ez a program, sok más diétához hasonlóan életmód változtatást feltételez. Aki ebbe kezd, érdemes mérlegelnie, hogy vajon melyik típusba tartozik a három közül. A nihilista csak akkor hajlandó tenni az egészségéért, ha már beteg. A maximalista arra hajlamos, hogy egyik napról a másikra eldobja a cigit, az addigi életmódjával szöges ellentétben álló diétás programba kezdjen. A mérnök pedig megtervezi a lépéseket, és fokozatosan, a saját testének a kívánságait figyelemben tartva változtatja meg az életmódját.

A népszerű diétás programok közt korábban részleteztük a 90 napos diétát, az Atkins-diétát, a pontdiétát, és a kétes hírű Turbó diétát is, előnyökkel, hátrányokkal. A legjobb, ha saját program szerint haladunk. Ehhez pedig itt van néhány tanács, hogyan lehet nagyobb lemondások nélkül csökkenteni a magunkhoz vett zsír- és cukormennyiséget.

Oszd meg másokkal is!
Mustra