Tiltakozás a szerencsi erőmű ellen

Zanza!

A tervezett szerencsi szalmatüzelésű erőmű ellen tiltakoznak pénteken 17 órakor, Budapesten a Vértanúk terén a Tokaj-Hegyaljáért aggódó, tokaji borokat szerető fiatalok, akik a világörökség részéért, a tokalj-hegyaljai kultúrtájért aggódnak.

De nem csak a szerencsi erőmű miatt kell aggódnia az ott élőknek, és Zemplén szerelmesinek. Egy ennél sokkal nagyobb erőművet is terveznek a közelbe, a természetvédelmi területen fekvő Aranyosi-völgybe. Hetven méter magas betonfallal zárnák el a völgyet Erdőbénye és Aranyos között, ami mögé beszivattyúznának 31 millió köbméter vizet. Ezt a vizet, amikor más erőművek többletáramot termelnek, felszívnák egy másik tározóba, és amikor igény van az áramra, ráengednék a turbinákra, ami így újra áramot fejleszt. Csakhogy a 70 méter magas betonfal mellett egy kis falu áll, ahol emberek élnek, és az Aranyosi-völgy a Zemplén egyik legszebb, legromantikusabb természetvédelmi területe! Az erőművel egy zsákfalut, Baskót, és az előtte lévő pár házas picike Simát elzárnák a külvilágtól, hozzájuk egy új utat vágnának az eddig háborítatlan ősi erdőkön át...
A szerencsi polgármester politikai hisztériakeltésnek tartja a beruházás körül kialakult véleményháborút. Véleménye szerint a térségnek szüksége van ipari létesítményekre, ezzel is csökkenteni lehetne a nagyfokú munkanélküliséget.

A mai tüntetés politikamentes lesz, a szervezők arra kérnek minden részvevőt, hogy egy palack tokaji bort hozzanak magukkal pár pohár kíséretében, amivel koccintani tudnak Hegyaljára, a tokaji borra.

 

Blogmustra