A termesztett tégla az év zöld találmánya

A Metropolis magazin Next Generation versenyének idei győztese egy amerikai biomérnök, aki a tégla kiégetése helyett a növesztését ajánlja.


Ugye nem gondolnád, hogy az emberiség által oly régóta használt tégla elkészítése is káros a környezetre? Pedig ha végiggondoljuk, hogy a szénfűtésű kemencék széndioxid-kibocsátása ipari méretekben milyen jelentős, nem is tűnik abszurdnak egy olyan furcsán hangzó ötlet, mint az ökotégla.

Betterbricks

Az Egyesült Arab Emirátusokban működő American University of Sharjah alkalmazásában álló Ginger Krieg Dosier homokból, baktériumokból, kalcium-kloridból és vizeletből (!) termeszt téglát. A bonyolult biokémiai procedúra végeredménye egy a homoktéglához hasonló építőanyag, csak éppen - attól függően, hogyan készítik - akár olyan strapabíró is lehet, mint a márvány.

Ha mától fogva minden egyes hagyományos úton készült téglát Dosier találmányával helyettesítenék, évente legalább 800 millió tonnával lehetne csökkenteni a széndioxid-kibocsátás mennyiségét.

- Négyszáz fát kell kivágni 25 000 tégla gyártásához. Őszintén szólva, ez kezd megrémíteni - nyilatkozta a verseny győztese, a 32 éves Dosier.

További részletek

Mustra