A névválasztás nem véletlen. A varacsk blog szerkesztői hosszú évek óta foglalkoznak a hulladékgazdálkodás, szelektív hulladékgyűjtés, természetvédelem, fenntartható fejlődés témakörével. Azaz: túrják a sarat és a mocskot, amit az ember termel...

Közönséges varacskosdisznó (Phacochoerus africanus)
Érdekes megjelenését a szeme alatti 3-3 dudorszerű kinövésnek, és szájából kinyúló -jobb és baloldali - hatalmas agyarának köszönheti. Agyaraival szinte feltúrja a talajt, így a mélyebben lévő gumókat is megtalálja. A szavannák melege miatt előszeretettel fürdik, „varacskol" kisebb pocsolyákban, dagonyákban. Viszonylag szapora állat, a koca egyszerre 3- 4 kismalacot hoz a világra. A nőstény kicsinyeit az élete árán is megvédi.

Több száz rendezvény, interjú és cikk után elérkezett számukra az idő, hogy közvetlenül, arcpirítóan és szókimondóan beszéljenek környezeti-, társadalmi problémákról, amiket szívesen kerülgetünk nap, mint nap. Szembesítik az olvasót a valósággal, a tényekkel és nem utolsó sorban az alternatív lehetőségekkel és a helyes értékrenddel.

Fogyasztói társadalmunk sajátossága, hogy munkavégzésünk alatt az idő nagy részében azzal foglalkozunk, hogy felesleges dolgokat gyártunk, adunk el, miközben hétvégén ezen felesleges áruk, szolgáltatások megvásárlásával tengetjük fogyatkozó szabadidőnket. Az anyagi értékek megszerzésére szocializálódott társadalmunkban tehát a verseny vált uralkodóvá és nem látjuk, hogy ez a rövidtávú, haszonalapú gondolkodás aláássa egészségünket, szerves kultúránkat és hosszú távú fennmaradásunk esélyeit.

De talán ideje felkelni. Ideje újra megismerni a kétkezi munka örömét, a természet tisztaságának szépségét, a vidék fenntartó szerepét és kapcsolataink fontosságát. A boldogság igen, valahol itt rejtőzködik. Ne féljünk felkutatni!

http://varacsk.blog.hu/