A kínai gyárak még sokáig okádják a füstöt

Majd ha nem építenek már annyi utat, épületet, nem gyártanak annyi háztartási berendezést, mert már nagyjából minden háznál lesz hűtő, mosógép és légkondi, akkor a kínai üzemek sem fognak annyi koszt a levegőbe ereszteni, mint ma. De erre még várni kell nagyjából húsz évet.

Kína az üvegházhatást kiváltó gázok világszinten legnagyobb kibocsátója és a mennyiség még jó húsz évig csak nőni fog - idéz egy amerikai kutatást az Enviromental News Network. A kutatás résztvevői felmérték, mekkora kereslet várható az ázsiai gazdasági nagyhatalomban berendezések, épületek iránt. Azt jósolják, több ágazat nagyjából 2030-ra éri el a telítettségi szintet. Egy kaliforniai intézet, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkája egy újabb adalékként szolgál azokhoz az érvekhez, miszerint Kína szén-dioxid-kibocsátása két évtized múlva tetőzik majd.

Minden háztartásba mosógépet!

Ez nemcsak a kínaiak ügye. A kínai kibocsátás mennyisége ugyanis kulcsfontosságú lesz annak megállapítására, hogy a világ korlátozhatja-e az üvegházhatást okozó gázok levegőbe eresztését annak érdekében, hogy így kevésbé legyenek várhatók veszélyes éghajlatváltozások, a terményeket és így a gazdasági növekedést is kedvezőtlenül érintő intenzívebb aszályok, árvizek és viharok.

"Egy napon szinte minden háztartásban lesz hűtőgép, mosógép, légkondicionáló és egyéb berendezések és ha egyszer az egy főre eső lakhatási költség stabilizálódott, az egy háztartásra eső áramhasználat növekedése lelassul majd" - mondja a tanulmány egyik szerzője, Mark Levine.

Már nem az amerikaiak piszkítják legjobban a levegőt

Az 1340 milliós Kína már most is egyedül a széndioxid-kibocsátás negyedét adja. Ez több mint azé az Egyesült Államoké, aki sokáig az első számú kibocsátója volt az emberi tevékenységekből származó üvegházházhatású gázoknak.

Több éve már Kína megelőzte ebben az USA-t (2009-ben az előző évhez képest 9 százalékos emelkedéssel 7 és fél milliárd tonnát termelt, míg az USA 5,9-et), de India is felzárkózik: ő most a harmadik. Amilyen hamar Kína eléri a gázkibocsátási csúcsot és amekkora az lesz, attól függ majd, hogy a kormány mennyire szigorú intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a szén-alapú energiatermelés helyett fokozatosan vízi és nukleáris erőműveket, valamint megújuló energiaforrásokat használjon - mondják a kutatók.

A kínai villamosenergia ma még leginkább a legszennyezőbb fosszilis energiaforrásból, vagyis szénből származik, de a kormányzat ma már súlyos pénzeket fektet tisztább energiatermelésbe is.

Egyszer majd nem kell már annyi beton és vas

A kutatók szerint Kína korábban fogja elérni a szennyezési csúcsot és alacsonyabb szinten, mint más vizsgálatok felvetették, részben amiatt, mert 2030-ra azon termékek iránti kereslet, amelyek előállításához ma ilyen környezetszennyező technológiát használnak, stagnálni fog. Itt főleg a cementből és acélból készült árukról van szó.

Ez amiatt lehet, mert a ma még javában zajló városiasodás addigra éri el a tetőpontját és ezzel összefüggésben a népesség növekedése is jelentősen lelassul.

Oszd meg másokkal is!
Mustra