A kávéfogyasztás környezetrombolóbb az autózásnál

Az erdőirtás, a műtrágyázás, a növényvédőszerek tömeges használata és a munkások kihasználása nem ér meg egy csésze eszpresszót.

Megdöbbentő, de a kőolajtermelés után a kávétermesztés okozza a legnagyobb környezetrombolást a világban. Kutatók szerint az egyre növekvő kávékereslet miatt kiirtott trópusi őserdők nagyobb kárt okoznak környezetünknek, mint az autók által kibocsájtott széndioxid - írja a Practical Environmentalist.

A hatalmas területeken nagyüzemben termesztett kávé előállításához irdatlan mennyiségű műtrágyára és növényvédőszerre van szükség. Arról nem is beszélve, hogy ezeken az ültetvényeken kizsákmányolják a munkásokat.

A megoldás a Fair Trade kávé vásárlása. Szerencsére már sok multinacionális cég is forgalmaz ilyen kávékat, és ha nem is a környezetünk miatti aggodalom vezérli őket, de az egyre tudatosabb vásárló réteg nagy nyomást gyakorol rájuk. Budapesten többek közt a Treehugger Dan's antikváriumban lehet Fair Trade kávékat vásárolni a Hunyadi téri piac mellett, ahol pénteken és szombaton igazi őstermelők kínálják portékáikat. Igazi Fair Trade paradicsom.

Oszd meg másokkal is!
Mustra